Tanda-tanda Anak Hiperaktif | saya sihat

Ibu, adakah anak kecil anda anak yang aktif dan tidak boleh duduk diam? Ramai yang percaya bahawa anak yang aktif adalah semula jadi. Mereka juga dipanggil kanak-kanak. Anak yang aktif berbeza dengan hiperaktif. Anda mesti mula memperhatikan apakah tingkah laku aktif si kecil menunjukkan tanda-tanda hiperaktif.

Kanak-kanak yang aktif biasanya akan berhenti ketika letih dan rehat. Setelah bermain bola selama beberapa minit, kemudian duduk dan menonton TV atau membaca buku selepas itu. Namun, ada sebilangan anak yang tidak boleh berdiam diri. Mereka selalu mahu bergerak, mengambil barang, bercakap, atau berlari walaupun diminta berhenti. Mereka lebih aktif. Oleh itu, pakar menyebut keadaan ini sebagai kanak-kanak hiperaktif.

Pertama, anda perlu tahu bahawa kanak-kanak tidak berkelakuan seperti ini atas sebab tertentu. Mereka perlu terus bergerak dan belum memiliki kemampuan yang cukup untuk mengendalikannya. Malangnya, sebilangan orang melihat kanak-kanak hiperaktif dan menilai mereka secara negatif. Mungkin mereka menganggap anak itu tidak berdisiplin atau tidak sopan. Mereka juga boleh membuat komen yang membuat anda atau anak anda merasa tidak selesa atau malu.

Sekiranya anak kecil anda menunjukkan tanda-tanda kanak-kanak hiperaktif, cuba ketahui lebih lanjut mengenai tingkah laku ini, Ibu!

Baca juga: Untuk Menjaga Anak Kecil Anda Aktif, Cubalah 5 Idea Aktiviti Ini untuk Kanak-kanak di Rumah!

Tanda-tanda Kanak-kanak yang hiperaktif

Apa itu hiperaktif? Menurut beberapa orang, hiperaktif pada kanak-kanak dicirikan oleh kanak-kanak yang tidak boleh diam dan selalu bergerak. Walau bagaimanapun, hiperaktif sebenarnya lebih daripada itu. Hiperaktif adalah tingkah laku aktif yang berterusan pada masa atau keadaan yang tidak sesuai.

Bahagian 'berterusan' adalah perbezaan utama. Sekiranya ia berlaku sekali atau dua kali, orang tidak akan memikirkannya. Berikut adalah beberapa tanda kanak-kanak hiperaktif yang perlu anda ketahui:

 • Berlari dan menjerit sambil bermain, walaupun di dalam rumah.
 • Berdiri dan berjalan di sekitar kelas semasa guru sedang mengajar.
 • Bergerak dengan sangat pantas, sehingga bertemu orang atau benda lain.
 • Bermain terlalu kasar dan secara tidak sengaja mencederakan anak lain atau dirinya sendiri.

Hiperaktif boleh mempunyai tanda yang berbeza pada usia yang berbeza. Tanda-tanda kanak-kanak hiperaktif juga boleh berbeza-beza. Selain selalu mahu berlari dan melompat, berikut adalah tanda-tanda kanak-kanak hiperaktif yang lain:

 • Sentiasa bercakap
 • Sentiasa mengganggu ketika orang bercakap
 • Bergerak dengan cepat dari satu tempat ke tempat lain
 • Sentiasa bergerak, walaupun duduk
 • Memukul barang orang lain
 • Gelisah dan selalu mahu mengambil apa sahaja dan bermain dengan barang tersebut
 • Kesukaran duduk diam pada waktu makan atau aktiviti sunyi yang lain.
Baca juga: Little One Membatalkan Pendidikan Awal Kanak-kanak Kerana Pandemik, Ajar 4 Sains Ini di Rumah

Apa yang Menyebabkan Kanak-kanak Hiperaktif?

Hiperaktif berbeza daripada menjadi sangat aktif. Kanak-kanak hiperaktif mempunyai keinginan untuk sentiasa bergerak yang tidak dapat dikawalnya. Hiperaktif pada kanak-kanak tidak disebabkan oleh kurangnya disiplin atau ingin menentang.

Salah satu perkara yang perlu dipertimbangkan mengenai hiperaktif pada kanak-kanak adalah faktor usia. Kanak-kanak memerlukan masa untuk mengembangkan kemampuan mereka untuk mengawal tingkah laku.

Di samping itu, setiap kanak-kanak tidak mempunyai kadar perkembangan yang sama. Seorang kanak-kanak mungkin dapat mengawal diri dengan baik pada usia 4 tahun, sementara anak yang lain hanya dapat mengawal pada usia 6 tahun. Walau bagaimanapun, ada kalanya kebanyakan kanak-kanak dalam satu kumpulan umur mempunyai kemampuan mengawal diri yang sama. Pada masa inilah kanak-kanak sering dilihat yang ketinggalan.

Salah satu penyebab utama hiperaktif pada kanak-kanak adalah ADHD.Gangguan defisit perhatian / hiperaktif), yang merupakan keadaan biasa yang menyebabkan perbezaan bagaimana otak berfungsi. Hiperaktif adalah gejala utama ADHD. ADHD sendiri tidak akan hilang ketika anak semakin tua. Walau bagaimanapun, gejala hiperaktif biasanya hilang atau berkurang dengan usia.

Terdapat juga beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan tingkah laku hiperaktif, seperti gangguan tiroid, kurang tidur, kegelisahan, atau masalah lain yang berkaitan dengan psikologi, seperti kekerasan.

Baca juga: Ketahui Sindrom Nefrotik, Gangguan Ginjal Sering Dialami oleh Kanak-kanak

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anak Anda Hiperaktif?

Sekiranya anak kecil anda mempunyai tanda-tanda anak hiperaktif, cubalah beri dia beberapa cara untuk berkelakuan aktif melalui permainan, sukan, dan aktiviti positif yang lain. Anda juga boleh berunding dengan pakar untuk mencari cara untuk membantu si kecil membina kawalan diri.

Sekiranya anak anda sukar untuk membuat kerja rumah atau makan di meja, cubalah mencari aktiviti berulang untuknya selama lima hingga 10 minit sebelumnya. Contoh aktiviti ini, seperti permainan carian perkataan, teka-teki, atau yang lain.

Sekiranya anda berfikir bahawa anak anda menghidap ADHD, anda harus memeriksa dan berunding lebih lanjut dengan pakar untuk mencari jalan untuk mengatasinya. (UH)

Sumber:

Faham. Memahami hiperaktif anak anda. Januari 2017.

Petunjuk Bantuan. ADHD pada Kanak-kanak. September 2020.