Vitamin C Dapat Membantu Menurunkan Gula Darah | saya sihat

Sebagai pesakit kencing manis, mungkin rakan-rakan Diabestes kadang-kadang tertanya-tanya, bolehkah pesakit diabetes minum vitamin C? Pesakit kencing manis diperlukan untuk mengawal makanan yang mereka makan, dan memilih makanan dan minuman yang sihat.

Lalu, bagaimana dengan vitamin C, adakah selamat untuk pesakit diabetes? Untuk menjawab rasa ingin tahu ini, Teman Diabest boleh membaca penjelasan dalam artikel ini.

Baca juga: Mempunyai Indeks Glikemik Rendah, Buah Apa yang Selamat untuk Diabetes?

Bolehkah pesakit kencing manis mengambil vitamin C?

Penyelidikan dari Deakin University mendapati bahawa pengambilan 500 miligram vitamin C dua kali sehari dapat membantu penderita diabetes jenis 2 dengan menurunkan kenaikan kadar gula darah sepanjang hari dan meminimumkan lonjakan kadar gula darah setelah makan.

Penyelidikan ini diterbitkan dalam jurnal Diabetes, Obesiti dan Metabolisme. Dalam kajian ini juga ditemukan bahawa vitamin C menurunkan tekanan darah pada penderita diabetes tipe 2, jadi juga baik untuk kesehatan jantung.

Penyelidik utama Profesor Glenn Wadley, dari Institut Kegiatan Fizikal dan Pemakanan Deakin, mengatakan hasilnya dapat membantu menjawab soalan bolehkah pesakit diabetes mengambil vitamin C.

Untuk lebih jelasnya, melalui kajian ini, didapati bahawa peserta mengalami penurunan kadar gula darah yang ketara, yang mencapai 36%, setelah makan. Ini bermaksud, vitamin C dapat membantu mencegah hiperglikemia pada pesakit diabetes.

Ini sangat penting kerana hiperglikemia adalah faktor risiko penyakit jantung pada penderita diabetes tipe 2. Kajian ini juga mendapati bahawa risiko terkena hipertensi menurun setelah mengambil vitamin C, dengan kadar tekanan darah sistolik dan diastolik menurun secara drastik.

Untuk makluman, dos vitamin C yang digunakan dalam kajian ini adalah lebih kurang 10 kali ganda daripada cadangan pengambilan harian biasa. Antioksidan dalam vitamin C dapat membantu melawan dan membasmi radikal bebas dalam tubuh pesakit diabetes.

Hasil kajian ini adalah sebahagian daripada maklumat penting dari sejumlah kajian mengenai manfaat vitamin C untuk kesihatan. Sebelumnya, didapati bahawa vitamin C baik untuk menyembuhkan sistem kekebalan tubuh yang lemah, meningkatkan kesihatan kulit, meningkatkan penyerapan mineral, menurunkan risiko gout, melawan selesema dan selesema, menurunkan risiko strok, dan meningkatkan prestasi fizikal.

Baca juga: Murah dan meriah, jambu biji dapat menurunkan kadar gula dalam darah

Selanjutnya, para saintis yang terlibat dalam kajian ini mengesyorkan agar setiap pesakit diabetes mengawal keadaannya. Perkara penting dalam mengawal diabetes adalah bersenam, makan makanan berkhasiat, dan mengambil ubat yang telah disyorkan oleh doktor.

Untuk vitamin C, melalui beberapa kajian ditemukan bahawa vitamin ini baik untuk dimakan oleh penderita diabetes. Walau bagaimanapun, Rakan-rakan Diabest harus tetap berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, setiap pesakit diabetes mempunyai keadaan yang berbeza. Selain itu, vitamin C yang dimakan oleh Diabestfriens boleh mengganggu kerja ubat.

Jadi, Diabestfriends mesti berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan sama ada mengambil vitamin C. Kemudian, doktor akan menentukan sama ada Diabestfriends boleh mengambil vitamin C dan apa dos yang harus dimakan, sesuai dengan keadaan Diabestfriends. (UH)

Baca juga: Pesakit kencing manis, Elakkan Makanan yang Meningkatkan Tahap Trigliserida!

Sumber:

Diabetes Nsw & Act. Vitamin C didapati membantu Jenis 2. Februari 2019.

Diabetes.co.uk. Vitamin C dikaitkan dengan penurunan kadar glukosa pada diabetes jenis 2. Februari 2019.

Jurnal Diabetes, Obesiti dan Metabolisme. Suplementasi asid askorbik meningkatkan kawalan glisemik postprandial dan tekanan darah pada individu dengan diabetes jenis 2: Penemuan percubaan cross-over secara rawak. November 2018.