Manfaat Timun untuk Wanita Hamil | saya sihat

Semasa mengandung, anda masih boleh makan makanan ringan. Terutama jika anda mengunyah buah-buahan yang berkhasiat dan kaya dengan serat. Salah satunya adalah timun atau timun, yang secara rahsia mempunyai beberapa kelebihan untuk Ibu. Teruskan membaca hingga akhir untuk maklumat lebih lanjut.

Manfaat Timun untuk Wanita Hamil

Anda tahu, sekiranya anda hamil sejak hamil, anda menjadi lebih terperinci dan teliti dalam memilih pengambilan makanan anda. Kerana pemakanan memang berperanan penting untuk kesihatan Ibu dan anak anda.

Tidak ketinggalan, ada cadangan dari orang sekeliling mengenai mitos makanan yang berkaitan dengan kehamilan, seperti nasihat untuk mengelakkan timun kerana ia boleh menyebabkan keputihan. Tetapi tenang, sebenarnya timun mempunyai pelbagai faedah untuk Ibu, anda tahu. Dalam kalangan yang lain:

  • Baik untuk perkembangan janin

Timun mengandungi vitamin dan mineral yang anda perlukan untuk perkembangan janin yang optimum, seperti vitamin C, B1, B2, dan B3, asid folik, zink, kalium, magnesium, dan zat besi.

  • Mencegah atau merawat sembelit

Peningkatan hormon progesteron semasa kehamilan menyebabkan otot-otot badan mengendur, termasuk usus, sehingga pencernaan berjalan lebih perlahan. Ini kemudian menyebabkan ibu mudah sembelit semasa mengandung. Nasib baik, timun tinggi serat, yang menjadikannya lebih mudah untuk membuang najis.

  • Meningkatkan imuniti

Pengambilan antioksidan diklasifikasikan sebagai sangat penting bagi Ibu kerana bahan kimia ini membantu melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh pembentukan radikal bebas di dalam badan. Radikal bebas dapat diatasi oleh antioksidan yang anda dapat dari sayur-sayuran dan buah-buahan, termasuk timun.

Buah ini mempunyai koleksi antioksidan, seperti flavonoid, lignan, dan triterpenes, yang tidak hanya melindungi sel, tetapi juga mengurangi keradangan, meningkatkan kekebalan tubuh, dan mencegah jangkitan selama kehamilan.

Baca juga: Pemulihan Selepas Bersalin Normal
  • Mencegah pendarahan

Timun adalah salah satu sumber vitamin K terkaya. Vitamin larut lemak ini mempunyai sifat kalsium yang mengikat, yang diperlukan untuk pemeliharaan tulang dan sangat penting untuk pembekuan darah.

Fungsi pembekuan darah adalah penting untuk memastikan anda mempunyai cukup darah untuk bersiap untuk bersalin dan pulih selepas itu. Setelah bayi dilahirkan, dia juga memerlukan cukup vitamin K untuk pembekuan darah.

Walaupun kekurangan vitamin K sangat jarang berlaku, sebilangan bayi dilahirkan dengan kadar vitamin K yang rendah. Oleh itu, pemberian vitamin K dianjurkan untuk semua bayi selepas kelahiran untuk mengurangkan risiko pendarahan serius.

  • Mencegah penyahhidratan

Apa pendapat anda apabila anda mendengar perkataan dehidrasi? Jangan salah, dehidrasi tidak hanya membuat anda merasa dahaga, anda tahu. Dehidrasi semasa kehamilan dan tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan komplikasi kehamilan yang serius, termasuk kecacatan tiub saraf, cairan amniotik rendah, dan kelahiran pramatang.

Risiko ini kemudian memberi kesan jangka panjang kepada bayi, seperti boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan kekurangan nutrisi. Nasib baik, timun adalah salah satu buah yang kaya dengan air. Ia mengandungi kira-kira 95% air, sehingga dapat menjadi sumber cairan yang baik dan enak untuk dimakan oleh Ibu, selain meminum 8-12 gelas sehari.

  • Mengekalkan tahap gula dalam darah

Mengekalkan kadar gula dalam darah adalah salah satu faktor terpenting untuk kehamilan yang baik. Sebabnya, 2-4 wanita hamil berpotensi menderita diabetes kehamilan, bahkan tanpa sejarah diabetes sebelumnya.

Itulah sebabnya anda perlu menjaga diet seimbang dan bervariasi, dan lebih berhati-hati dalam memilih makanan ringan jika anda mempunyai keinginan untuk makan makanan manis semasa kehamilan.

Nah, timun adalah salah satu pilihan makanan segar yang tinggi serat, dan rendah gula dan kalori, sehingga dapat mempertahankan kadar gula darah. Rasanya juga segar dan "neutral" kerana tidak terlalu manis tetapi tidak terlalu buruk.

Baca juga: Elakkan 4 Kesalahan Umum Semasa Menyusui, Cari Maklumat yang Betul, Ibu!

Peraturan Makan Timun

Setelah mengetahui berapa banyak kelebihan pemakanan dalam timun, sudah tentu ibu akan lebih berminat untuk memakannya. Tetapi ingat, perhatikan had selamat, terutama bagi wanita hamil. Sebabnya, timun mempunyai kemungkinan kesan sampingan jika dikonsumsi dalam jumlah berlebihan, seperti:

  • Boleh menyebabkan perut berlebihan, kembung, sakit perut, dan gangguan pencernaan. Gejala ini disebabkan oleh kandungan cucurbutacin dan boleh berlaku jika anda mempunyai sistem pencernaan yang sensitif.
  • Tingkatkan kekerapan membuang air kecil yang boleh membuat anda tidak selesa. Ini disebabkan kandungan air dalam timun yang tinggi.
  • Kadang-kadang timun boleh menyebabkan reaksi alergi yang mengakibatkan gatal dan bengkak.

Kemudian, berapa banyak timun yang baik dan selamat dimakan? Pada dasarnya, Ibu masih selamat sekiranya anda ingin makan 1-2 timun mini setiap hari. Untuk berada di tempat yang selamat, basuh di bawah air mengalir sekurang-kurangnya 3 minit, kemudian kupas kulit timun sebelum meminumnya. (AS)

Baca juga: Mengapa susu ibu dianggap pengambilan terbaik untuk kanak-kanak?

Rujukan

Ibu Bapa Menangis Pertama. Timun semasa Kehamilan

Persimpangan Ibu. Makan Timun