Sebab Wanita Suka Lelaki Berkahwin

Baru-baru ini, banyak kes wanita yang memilih lelaki yang sudah berkahwin menjadi viral di media sosial. Wanita jenis ini sering digelar "pelakor" alias rampasan lelaki oleh masyarakat. Sebenarnya, menggoda selalu ada. Mereka sering datang dan pergi hanya menawarkan khayalan.

Mungkin sukar dipercayai, tetapi hakikatnya wanita menggoda berasal dari pelbagai lapisan masyarakat. Tidak hanya bujang, tetapi juga janda, isteri yang haus, hingga penggali emas. Apa yang mereka miliki adalah mensasarkan lelaki yang sudah berkahwin. Khusus untuk penggali emas, istilah ini sering dikaitkan dengan wanita biasa yang tidak teragak-agak untuk bertindak tidak bermoral terhadap suami seseorang hanya kerana mereka tergoda untuk memenuhi keperluan gaya hidup mereka.

Tanpa memerlukan alasan khusus, wacana mengenai pelakon selalu berjaya menimbulkan reaksi dan kritikan yang marah. Teruskan membaca untuk mengetahui apa perbezaan antara pelakon kuno dan pelakon moden, serta sebab mengapa beberapa wanita membiarkan diri mereka menggoda lelaki yang sudah berkahwin!

Mengapa Anda Perlu Berhati-hati Menggoda Wanita?

Terdapat dua sebab penting mengapa pasangan suami isteri harus lebih berhati-hati dengan pelakon masa kini.

1. Alat yang diperlukan oleh pelakon masa kini semakin praktikal.

Mungkin pada tahun 80-an hingga 90-an, pelakon memerlukan nombor darat, alamat, atau pertemuan yang sengit sebagai pembuka untuk mengganggu kehidupan suami orang yang sudah berkahwin. Sekarang, keadaannya tidak begitu rumit lagi. Teknologi aplikasi telefon pintar memberi wanita menggoda peluang untuk bertindak semudah menaip jari. Bermula dari pelbagai aplikasi pesanan ringkas, e-mel, media sosial, hingga aplikasi kencan pantas.

Trend memaksimumkan ciri yang ditawarkan oleh teknologi masa kini juga mempengaruhi peluang untuk berurusan dengan pelakon. Contohnya, berinteraksi dengan orang baru dan rakan lama di media sosial atau dalam kumpulan aplikasi pesanan ringkas. Belum lagi jika seseorang memenuhi undangan perjumpaan.

Sebenarnya, semua perkara ini dapat mewujudkan pertunangan yang tidak dijangka dengan pelakon. Inilah sebabnya mengapa pasangan yang sudah berkahwin mesti mempunyai prinsip yang realistik dan tegas untuk menjangka godaan pelaku seawal mungkin. Ini kerana tidak ada yang dapat menebak strategi apa yang digunakan oleh penipu untuk menyelinap masuk ke rumah orang lain.

Berdasarkan penyelidikan, pelakon hari ini dapat hadir dalam bentuk kenalan yang pada awalnya meminta hal-hal remeh melalui pesanan ringkas atau media sosial, hanya untuk membuka jalan untuk perselingkuhan. Sekiranya langkah ini mendapat sambutan dari lelaki itu, pelakon dapat melancarkan misi berikutnya, iaitu sesi vent.

Cara wanita menggoda menggilap topik percakapan dengan lelaki yang sudah berkahwin juga berbeza-beza. Ada seorang wanita bujang yang sering mengadu tentang percintaannya melalui e-mel, sehingga secara beransur-ansur dia menjadi tertarik dengan seorang lelaki yang sudah berkahwin yang pernah menjadi tempat berkelana.

Ada seorang isteri yang mendedahkan kekurangan suaminya sambil tanpa malu-malu serius menggoda suami orang lain dalam kumpulan pesanan teks. Pada mulanya ada seorang janda yang pemalu, tetapi akhirnya tanpa ragu-ragu menggoda lelaki yang sudah berkahwin dengan alasan untuk menjadi kawan baik.

Ada wanita yang secara terbuka mengajak suami selebriti untuk berteman, tetapi intim melalui ciri pesanan langsung (DM) di media sosial. Sebenarnya, ada wanita yang tidak keberatan jika dia tidak dapat memiliki lelaki yang setia dengan perkahwinannya, selama lelaki itu bersedia menjadi teman wanita di dunia maya.

2. Pelakon hari ini dengan bangga menunjukkan ketidaksetiaan mereka di media sosial.

Mungkin pada masa lalu terdapat lebih banyak pelakon yang menyembunyikan status mereka sebagai perempuan simpanan. Namun, kini wanita semakin tidak takut untuk menggoda dan tidak malu untuk mengakui perbuatan mereka. Terdapat banyak kes perselingkuhan yang didedahkan kerana inisiatif pelakon itu sendiri untuk mendedahkan perincian hubungan tidak bermoral dengan lelaki yang sudah berkahwin di media sosialnya.

Kecenderungan memalukan diri ini dilakukan oleh perempuan simpanan dengan pelbagai motivasi. Bermula dari sekadar ingin menunjukkan kasih sayang hingga mencetuskan pergaduhan dalam rumah tangga lelaki yang curang kepadanya.

Punca pelakon lebih suka lelaki yang sudah berkahwin

Dalam filem Taman Kelabu Pada tahun 2009, watak ibu, yang diperankan oleh Jessica Lange, pernah memberikan nasihat yang sangat tajam kepada anak perempuannya yang mengejar lelaki yang sudah berkahwin. The Healthy Gang ingin tahu apa komen watak Jessica Lange terhadap Drew Barrymore, anak perempuannya dalam filem itu? "Oh sayang. Lelaki yang sudah berkahwin selalu menyusahkan anda. Mereka selalu buat. Anda tahu dia tidak akan meninggalkan isterinya. "

Ya, malangnya itu benar. Mengejar lelaki yang sudah berkahwin hanya membuat hati terluka. Sebabnya, lelaki itu tidak semestinya mahu mengembalikan perhatian dengan minat yang sama. Tidak jarang, lelaki yang telah terjebak dalam perangkap wanita menggoda memilih untuk menamatkan hubungan dan tidak mahu meninggalkan isteri.

Walaupun begitu, mengapa masih banyak wanita yang lebih memilih lelaki yang sudah berkahwin? Nampaknya ada penjelasan untuk ini dari sudut psikologi. Inilah sebab-sebab mengapa pelakon wujud mengganggu rumah tangga.

1. Naluri haiwan

Semua jenis perangkap yang dirancang oleh pelakon untuk lelaki yang sudah berkahwin, lebih-lebih lagi membuktikan bahawa hasrat seksual yang dimiliki oleh wanita menggoda benar-benar meniru standard nafsu haiwan. Dilaporkan dari dailymail.co.uk, Tracey Cox, pengarang sebuah buku terkenal mengenai perkahwinan dan seks, mengungkapkan, kecenderungan wanita untuk menargetkan lelaki yang sudah berkahwin adalah bentuk tiruan tingkah laku rakan-rakan haram dilakukan oleh haiwan.

Di kerajaan binatang, betina lebih suka memburu binatang jantan yang telah dikawan oleh betina lain. Tracey telah melakukan penyelidikan untuk membuktikan ini. Keputusan? Dalam kajian itu, 90 peratus wanita mengatakan mereka tertarik dengan lelaki yang sudah berkahwin. Ini menunjukkan bahawa cincin perkahwinan yang melilit jari manis lelaki nampaknya menjadi tarikan utama bagi sebilangan wanita.

2. Mencari cabaran

Bagi wanita yang menggoda, jika mereka berjaya menarik perhatian lelaki yang sudah berkahwin, itu akan menyebabkan sensasi tidak masuk akal yang sukar dijelaskan. Lelaki bujang tidak perlu mencipta alasan dan diam-diam untuk meluangkan masa dengan wanita yang mereka temui. Sudah tentu prosedur yang mesti diambil sangat berbeza ketika seorang wanita meminta lelaki yang sudah berkahwin berkencan.

Seorang lelaki yang sudah berkahwin mesti berhati-hati, bersembunyi, dan mengelak jika dia ingin menjalin hubungan erat dengan wanita di luar perkahwinannya. Kedekatan ini akhirnya menimbulkan ilusi palsu pada wanita yang menggoda. Mereka merasakan bahawa sepanjang masa yang diluangkan oleh lelaki yang sudah berkahwin adalah satu bentuk pengorbanan. Wanita menggoda merasa penting. Sebenarnya, jerat perselingkuhan yang tidak disangka mereka dalang hanya menjadikan mereka kelihatan hina dan dijadikan permainan oleh lelaki yang sudah berkahwin.

3. Bosan

Menurut Terry McDonald, pengarang buku itu Bagaimana Menarik dan Meriah Lelaki Impian Anda, sebab utama yang membuat wanita tidak berfikir panjang untuk menawarkan hubungan sulit dengan lelaki yang sudah berkahwin adalah akibat dari kebosanan yang tidak berkesudahan.

Lebih-lebih lagi jika kebosanan disebabkan oleh timbunan masalah. Biasanya ketika menemui masalah, wanita cenderung mencari jalan untuk mencari jalan keluar. Daripada berani mengatasi konflik, wanita menggoda cenderung mencari jalan keluar dan menjalin hubungan dengan lelaki yang sudah berkahwin.

4. Mempunyai hubungan cinta yang bermasalah

Masih memetik pendapat Terry McDonald, wanita yang memikirkan untuk menjalin hubungan dengan lelaki yang sudah berkahwin kemungkinan besar pernah atau sedang menjalin hubungan cinta yang kacau. Cinta yang menahan ribuan masalah, seperti perbezaan pendapat, komunikasi yang sukar, atau perangai buruk yang tidak menemui titik perubahan, boleh berubah menjadi medan lembut bagi wanita menggoda untuk melepaskan tekanan pada lelaki yang sudah berkahwin.

5. Selalunya berinteraksi dengan lawan jenis

Persekitaran sosial yang sama, seperti rakan sekerja di pejabat atau pelanggan korporat, memberi peluang kepada seorang wanita untuk bertemu dengan banyak orang. Kekerapan perjumpaan yang sengit dapat membuat wanita secara tidak sedar berkenalan dan lebih dekat dengan lelaki, termasuk lelaki yang sudah berkahwin. Hanya wanita yang mempunyai harga diri yang tinggi yang akan memegang prinsip batas sosial yang sopan dan sesuai terhadap lawan jenis.

6. Menginginkan semua perkara yang dia tidak dapat

Interaksi lelaki dan wanita hari ini tidak perlu melalui sesi bersemuka. Pertukaran maklumat lebih praktikal. Semua orang dapat membentuk forum atau komuniti dengan mudah melalui aplikasi pesanan ringkas dan media sosial, kemudian terus menjadi obrolan peribadi melalui aplikasi tersebut berbual. Tidak ketinggalan jika anda memanfaatkan ciri-ciri tersebut panggilan video.

Kemudahan teknologi seperti ini akan menjadi godaan sendiri sekiranya bertembung dengan salah satu sifat asas manusia, iaitu iri hati. Sesiapa sahaja mempunyai kecenderungan untuk mencemburui perkara yang dilihatnya setiap hari, tetapi dia tidak dapat memilikinya.

Bagaimana jika perasaan iri hati di hati wanita yang menggoda ketika dia melihat keharmonian rumah tangga lelaki yang dia kenal? Dengki diubah menjadi khayalan. Harga diri, etika, moral, dan agama tidak lagi menjadi keutamaan. Cuma ada khayalan bodoh mengenai lelaki milik wanita lain yang bukan haknya.

7. Lelaki yang sudah berkahwin kelihatan lebih matang kerana terbukti mempunyai keberanian untuk berkomitmen

Ini adalah pendapat kebudak-budakan yang paling sering dijadikan alasan oleh sejuta wanita menggoda di luar sana. Dilihat dari perspektif psikologi, wanita yang memutuskan untuk menggoda lelaki yang sudah berkahwin dengan alasan ini biasanya telah kehilangan tokoh ayah yang baik dalam keluarga mereka.

Bagi mereka, lelaki yang sudah berkahwin kelihatan lebih seksi kerana ingin bertanggungjawab menjadi suami dan ayah yang baik. Pemikiran seperti ini sebenarnya mengesahkan adanya pemikiran tidak normal pada wanita yang menggoda. Ini kerana, biasanya, mana-mana wanita yang baik sebenarnya merasa senang mengetahui bahawa masih ada lelaki yang menghormati keluarga.

8. Ingin mencuri perhatian suami yang berjaya membahagiakan isterinya

Kami sekali lagi merujuk kepada pendapat yang dikemukakan oleh Tracey Cox. Mungkin angka 8 adalah fakta yang paling sukar dipercayai mengenai sebab mengapa wanita menggoda diprovokasi untuk mendekati lelaki yang sudah berkahwin.

Geng Sehat pernah melihat seorang isteri yang kelihatan selalu bahagia kerana suaminya? Berhati-hati. Sekiranya maklumat seperti ini dikesan oleh wanita yang menggoda, otak mereka juga terdorong untuk menarik perhatian suami daripada isteri yang bahagia.

Entah mengapa, suami isteri yang bahagia kelihatan menarik di mata mereka. Kemungkinan besar, penipu menyimpulkan bahawa jika seorang isteri sering dibuat bahagia oleh suaminya, maka suami mestilah seorang tokoh yang sangat hebat dan mengagumkan. Pemikiran kecil ini akhirnya menyebabkan wanita menggoda untuk menjadi lebih ingin tahu dan ingin merasakan perhatian lelaki itu.

9. Sebab klasik

Selain itu, psikologi penyumbang kepada GueSehat, Dian Ibung, Psi., Juga berkongsi pendapatnya mengenai isu ini. Menurut Dian, terdapat beberapa gambaran umum mengenai alasan wanita suka mendekati lelaki yang sudah berkahwin, termasuk:

  • Pada wanita yang menggoda, biasanya ada sifat yang sering mengabaikan inti pati komitmen.
  • Wanita ini cenderung mempunyai harga diri yang sangat rendah.
  • Apabila ia dilakukan oleh wanita lajang atau janda, tingkah laku ini biasanya dilakukan kerana mereka tidak mahu terikat dengan ikatan perkahwinan. Sebaliknya, jika ia dilakukan oleh wanita yang sudah berkahwin, maka tindakan ini merupakan manifestasi dari perasaannya bahawa dia tidak mahu dihalang oleh statusnya sebagai seorang isteri.
  • Rasa kecewa dengan hubungan yang telah atau sedang dijalani. Ini berlaku untuk wanita menggoda yang masih bujang, janda, atau sudah berkahwin.
  • Tidak mahu bersusah payah dan tidak mahu mencuba sendiri untuk menjalin hubungan cinta yang harmoni.

Bercakap mengenai wanita yang menggoda, pastinya tidak adil jika kita tidak mengingatkan bahawa lelaki yang sudah berkahwin juga harus mempunyai radar yang kuat dan prinsip tegas agar tidak mudah tertipu. Tanpa mengira sifat topeng dan kemasan profil yang mereka pakai, selalu ingat bahawa wanita yang menggoda mesti mempunyai gaya pertuturan dan pendekatan yang jauh berbeza dengan wanita yang baik.

Jadilah pasangan suami isteri yang kompak dan terbuka kepada kenalan masing-masing. Jangan sekali-kali memandang rendah naluri yang anda dan pasangan anda rasakan sekiranya anda mula mendapat petanda buruk dari rakan atau kenalan. Naluri yang kuat antara suami dan isteri, kadang-kadang menjadi cara Tuhan untuk menjaga perkahwinan itu utuh dari godaan orang yang berharap dapat menjadi pihak ketiga. (FY / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found