Prosedur Pembedahan Perubahan Seks - GueSehat

Operasi penugasan semula seks adalah operasi yang dilakukan untuk mengubah alat kelamin seseorang. Pembedahan perubahan jantina dalam bahasa perubatan juga dikenali sebagai genitoplasty. Pembedahan penggantian seks biasanya dilakukan oleh orang yang ingin mengubah struktur seksual biologi mereka menjadi jenis kelamin yang mereka inginkan. Jadi, apakah prosedur untuk operasi menukar jantina?

Pembedahan penugasan seks biasanya dilakukan oleh orang transgender dan orang yang mempunyai gangguan identiti jantina. Orang dengan gangguan identiti jantina atau disforia jantina merasakan bahawa jantina mereka tidak seperti yang sepatutnya. Operasi menukar jantina ini juga dilakukan untuk mengurangkan perasaan tekanan kerana jantina yang tidak sesuai dengan kehendak mereka.

Bagi sesetengah orang, terapi hormon mungkin mencukupi. Walau bagaimanapun, beberapa yang lain perlu menjalani pembedahan penempatan semula seks untuk benar-benar melakukan apa yang mereka mahukan. Orang yang telah menjalani pembedahan penggantian seks kemudian disebut sebagai transeksual.

Bagaimana Prosedur Pembedahan Perubahan Seks Dilakukan?

Pembedahan perubahan jantina secara amnya dilakukan oleh lelaki yang ingin melakukan peralihan kepada wanita dan sebaliknya. Prosedur pertukaran jantina dari lelaki ke wanita termasuk penyingkiran zakar (penektomi) dan penyingkiran zakar (orchiectomy) diikuti dengan penciptaan vagina (vaginoplasty) atau pembuatan alat kelamin wanita (genitoplasti feminin).

Sebilangan orang yang dilahirkan sebagai lelaki dan ingin menjadi wanita mungkin menjalani prosedur atau pembedahan lain, seperti implan payudara, gluteoplasti hingga kontur punggung, prosedur untuk meminimumkan penampilan epal Adam, dan terapi hormon.

Pembedahan muka juga sering dilakukan oleh mereka yang dilahirkan lelaki dan ingin berubah menjadi wanita. Operasi ini dilakukan untuk melembutkan garis wajah, seperti melembutkan garis alis, rhinoplasty, melicinkan rahang dan dahi, hingga mengubah tulang pipi. Prosedur untuk setiap pesakit mungkin berbeza dan dilakukan berdasarkan keperluan dan anggaran individu.

Sementara itu, pembedahan penugasan semula jantina yang dilakukan oleh orang yang dilahirkan sebagai wanita dan ingin berubah menjadi lelaki disebut genitoplasti maskulinisasi. Operasi penugasan semula seks ini adalah untuk membuat kemaluan zakar atau lelaki menggunakan tisu labial.

Orang yang menjalani pembedahan penggantian seks juga sering menjalani pembedahan lain. Bagi mereka yang dilahirkan sebagai wanita dan ingin mengubah penampilan mereka menjadi maskulin, mereka boleh menjalani terapi hormon dengan testosteron, mastektomi (penyingkiran tisu payudara), melakukan prosedur histerektomi, dan pembedahan muka tambahan untuk menyamarkan penampilan mereka.

Sebilangan orang memilih untuk melakukan prosedur pembedahan menukar jantina di luar negara kerana dianggap lengkap dan lebih murah dari segi kos. Walau bagaimanapun, pastikan anda melakukan pembedahan penugasan semula seks di hospital atau klinik dengan pakar atau pakar bedah yang dipercayai.

Sekarang, anda tahu apa itu operasi menukar jantina, bukan? Jadi, pembedahan menukar jantina sering dilakukan oleh orang yang ingin menukar jantina mengikut apa yang mereka mahukan. Namun, pembedahan yang dilakukan bukan sahaja menggantikan struktur seksual atau alat kelamin, tetapi juga sering melakukan pembedahan tambahan yang lain.

Oh ya, jika Geng Sihat mempunyai masalah berkaitan kesihatan, jangan ragu untuk berjumpa doktor yang lokasinya berdekatan dengan anda. Cukup gunakan ciri 'Direktori Doktor' di GueSehat.com untuk mencari doktor terdekat!

Sumber:

Kesihatan yang Sangat Baik. 2019. Pembedahan Penugasan Seks (SRS) .

Ensiklopedia Pembedahan. Pembedahan Penugasan Seks .

The Washington Post. Inilah cara kerja pembedahan penugasan seks .