Elakkan Berfikir Negatif pada Rakan Anda -GueSehat.com

Terdapat banyak perkara yang boleh merosakkan hubungan, dari perselingkuhan hingga ketidaksesuaian. Namun, menurut para pakar, ada satu hal yang sebenarnya mempunyai pengaruh besar dalam menghancurkan hubungan, yaitu pemikiran negatif.

"Pemikiran negatif boleh menjadi faktor utama dalam kerosakan hubungan," kata psikologi klinikal yang berpusat di New York, Nicole Issa, Psy.D. Menurut Issa, ada hubungan yang cukup kuat antara pemikiran, perasaan, dan tingkah laku seseorang. Oleh itu, jika seseorang mempunyai pemikiran negatif tentang pasangannya, ini akan menjadi salah hubungan mereka sendiri.

Issa juga mengatakan, penting untuk mengetahui bahawa pemikiran ini boleh menyebabkan masalah hubungan. Contohnya, pengalaman semasa kecil dengan ibu bapa boleh menyebabkan seseorang mempercayai bahawa dia tidak layak dicintai. Oleh itu, ketika dalam hubungan, dia akan berfikir bahawa pasangannya akan meninggalkannya pada satu ketika.

"Kenyataannya adalah bahawa orang-orang ini, termasuk kita, mencipta realiti kita sendiri," kata jurulatih jodoh Joann Cohen. "Sekiranya kita percaya bahawa kita mempunyai hubungan yang baik, maka kita akan selalu berusaha untuk menjadikan hubungan itu berjalan dengan baik. Namun, ketika kita mempunyai pemikiran negatif dalam hubungan itu, maka kita juga akan selalu mengharapkan hal buruk terjadi, tidak hanya dari rakan kongsi, tetapi juga dari hubungan itu sendiri. "

Nah, untuk mengelakkan timbulnya pemikiran negatif yang dapat merosakkan hubungan, cara terbaik adalah mengubahnya menjadi pemikiran positif. Berikut adalah beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk mencegah timbulnya pemikiran negatif, seperti yang dilaporkan oleh Bustle.

Baca juga: Adakah Hubungan Anda dengan Pasangan Anda Sihat?

1. Fikirkan kembali apa yang membuat anda jatuh cinta dengan pasangan anda

Hubungan pasti tidak dapat dipisahkan dari konflik nama, ya. Apabila anda melalui masa yang sukar dengan pasangan anda, sangat mudah untuk menilai secara negatif tentang dia. Namun, jangan membuat pemikiran negatif ini muncul dan menjadi. Sebaliknya, fikirkan kembali apa yang membuat anda jatuh cinta dengannya dan fikirkan bagaimana perasaan anda pada masa itu.

"Sekiranya anda menutup mata dan melihat seseorang dengan mata cantik yang anda sayangi, semuanya akan kelihatan lebih positif dan tidak ada yang dapat dilalui dengan mereka," kata Cohen. Kadang-kadang anda hanya perlu mengenangkan sedikit masa baik untuk melupakan perkara buruk yang berlaku.

2. Lupakan masa lalu

Setiap orang mempunyai masa lalu, sama ada baik atau buruk. Sekiranya anda mahu hubungan anda sekarang berjalan dengan baik, maka perkara terbaik yang perlu anda lakukan ialah memisahkan masa lalu dan masa kini. Mengingat masa lalu yang menyakitkan hanya akan membuat anda lebih teruk dan memunculkan kepercayaan negatif mengenai hubungan anda sekarang.

Untuk itu, pastikan anda melupakan masa lalu dan mula fokus pada hubungan anda sekarang. Lagipun, bekas pasangan yang menyakiti anda dalam hubungan anda sebelumnya bukanlah pasangan anda sekarang. Jadi, jangan biarkan kekecewaan masa lalu anda membayangi anda dalam hubungan anda sekarang.

Baca juga: Inilah sebab perpisahan menjadikan anda kurus!

3. Lakukan perkara lain apabila pemikiran negatif mula muncul

Fikiran negatif dapat membuat anda melakukan perkara yang tidak rasional lagi, seperti menggodam akaun pasangan anda atau bahkan menjatuhkan diri sendiri. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, Issa mengatakan bahawa setiap orang harus memahami apa yang mendorongnya melakukan perkara-perkara ini. Sebagai contoh, mengapa anda perlu menghantar teks sebanyak 20 kali berturut-turut agar dia membalas pertanyaan anda? Kemungkinan anda ingin meyakinkan diri anda bahawa Dia masih mengambil berat tentang anda.

Sekarang, apabila anda menyedari dorongan ini datang untuk memaksa anda melakukan ini, cubalah meluangkan masa untuk melakukan sesuatu yang lain sehingga pikiran terganggu.

4. Jangan menganggap bahawa anda selalu tahu apa yang ada di fikiran pasangan anda

Fikiran negatif lebih kerap merupakan hasil dari andaian atau andaian peribadi anda. Walaupun apa yang anda fikirkan tidak semestinya kenyataan. Apabila anda mempunyai pemikiran negatif tentang seseorang, maka anda akan selalu mempunyai pandangan negatif terhadap orang itu. Oleh itu, elakkan membuat andaian dan membuat kesimpulan. Sekiranya ada kemungkinan anda telah mencapai tahap ini, cubalah berkomunikasi dengan pasangan anda terlebih dahulu dan dengarkan apa yang mereka katakan.

5. Buat senarai pemikiran negatif yang timbul dan buat alternatif positif

Sekiranya anda mempunyai pemikiran negatif, alih-alih mengeluarkannya pada pasangan anda, cubalah luangkan masa bersendirian untuk menenangkan diri. Renungkanlah segala perkara negatif yang terlintas di fikiran anda dan buat alternatif, alasan yang lebih positif. Contohnya, jika dia tidak membalas mesej anda dalam masa yang lama. Buat alasan positif alternatif yang mungkin membuatnya tidak dapat membalas mesej anda, seperti dia sibuk atau mungkin dia bermain permainan kegemarannya di telefon bimbitnya.

Fikiran negatif memang boleh muncul pada bila-bila masa, termasuk dalam hubungan. Sebenarnya, pemikiran negatif yang berlaku dalam hubungan ini boleh memberi kesan buruk seperti putusnya hubungan itu sendiri. Oleh itu, mari kita mulakan dari sekarang pemikiran yang kurang negatif. Jangan biarkan hubungan anda dengan dia rosak hanya kerana pemikiran negatif anda! (TAS / AY)

Baca juga: 5 Cara Dating yang Sihat Bersama Pasangan Anda

Sudahkah Anda Mendengar Pasangan Anda -GueSehat.com