Katil untuk Wanita Hamil Muda dan Wanita Hamil Tua - GueSehat.com

Wanita hamil biasanya merasakan pelbagai ketidakselesaan semasa tidur. Ini disebabkan oleh pelbagai faktor, mulai dari keadaan badan pada trimester pertama, seperti mual dan kepekaan terhadap bau, hingga perkembangan bayi yang terus tumbuh pada trimester kedua.

Semasa bayi membesar di perut anda, ada faktor lain yang menyebabkan ketidakselesaan, iaitu tilam yang digunakan untuk waktu yang lama dan tidak berkualiti. Padahal pada trimester ketiga, wanita hamil sudah mulai bersiap untuk melahirkan anak, agar kesihatannya selalu terjaga.

mengikut Klinik Mayo, kehamilan boleh mempengaruhi kualiti tidur, mengakibatkan berkurangnya jam tidur Ibu. Gejala boleh merangkumi loya, kegelisahan, sakit belakang, kekejangan kaki, dan sesak nafas. Sebenarnya, tidur yang cukup, terutama pada waktu malam, sangat penting untuk kesihatan ibu dan janin.

Risiko Kurang Tidur bagi Wanita Hamil

Semasa seorang wanita hamil, ada banyak perkara yang mesti dipertimbangkan. Bermula dari makanan yang dimakan hingga ke pola tidur yang terjaga. Tidur yang berkualiti pada waktu malam sangat diperlukan, baik ketika hamil muda dan hamil, agar tidak berisiko mengganggu sistem imun.

Di samping itu, wanita hamil cenderung mengalami ketidakselesaan dengan suhu badan mereka. Sekiranya tidak seimbang dengan tidur yang mencukupi dan berkualiti semasa kehamilan, maka anda berisiko mengalami tekanan darah tinggi dan berbahaya untuk proses kelahiran, serta menyebabkan bayi dengan berat badan lahir rendah (LBW).

Apakah Katil Terbaik untuk Wanita Hamil dan Wanita Hamil Tua?

Untuk mengelakkan pelbagai risiko di atas, satu penyelesaian adalah tidur di atas katil yang dalam keadaan baik. Tilam yang berkualiti untuk wanita hamil tentunya akan membantu ibu berasa selesa dan santai, dan tidak mudah bangun tidur kerana merasa sakit.

Jenis bahan yang memenuhi kriteria adalah teknologi canggih yang terdiri daripada sekurang-kurangnya 3 lapisan, dalam bentuk: pangkalan tinju (asas), musim bunga dan lapisan pembalut dengan gegelung logam sebagai penyokong.

Tilam Kesihatan untuk Wanita Hamil

Kemajuan teknologi berlaku dalam pelbagai aspek, salah satunya adalah teknologi membuat katil atau tilam. Ya, pada masa ini, beberapa jenama bersaing untuk melakukan inovasi dan mengeluarkan terobosan untuk pelbagai jenis tilam, yang disesuaikan dengan keperluan dan usia pengguna, seperti untuk orang dengan skoliosis atau wanita hamil.

Salah satunya ialah tilam ortopedik, yang dikhaskan untuk orang yang mempunyai masalah belakang. Menariknya, tikar kesihatan bukan hanya untuk orang yang mempunyai penyakit, tetapi juga boleh digunakan untuk wanita hamil yang masih muda dan hamil, anda tahu, Ibu!

Tilam kesihatan dipercayai dapat menyerap tekanan dan kejutan yang dialami oleh katil setiap hari, dengan mengagihkan beban badan secara merata dan seimbang. Hasilnya, ia memberikan sokongan maksimum bagi penggunanya.

Tilam hari ini juga dilengkapi dengan bahan kain yang dapat membantu mengatur suhu permukaan tilam. Oleh itu, walaupun suhu badan wanita hamil meningkat, mereka akan tetap selesa dan santai, terutama di bahagian belakang dan pinggul, ketika tidur. Dengan komposisi bahan yang tepat, tilam ini dapat menyesuaikan bentuk badan dan tulang belakang, walaupun wanita hamil menukar posisi tidur.

Oleh itu, dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa tilam khas untuk wanita hamil tidak boleh dipandang rendah. Bagi wanita hamil, terutama yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu, carilah tempat tidur yang mempunyai 4 fungsi ini: dapat mengagihkan beban badan secara merata, permukaan yang dapat menyesuaikan diri dengan perubahan suhu badan, kelembutan yang memberikan kelonggaran, dan dapat menyesuaikan diri dengan tubuh bentuk.

Rujukan:

Sealy Posturepedic: Petua Mengandung Kehamilan & Tidur

Pencarian Tidur: 10 Tilam Terbaik untuk Kehamilan

Thrifty Home: Cara Memilih Tilam Terbaik Untuk Kehamilan Anda