7 Cara Menjaga Kesihatan Pencernaan

Saya pernah membaca buku yang membincangkan masalah kesihatan dari segi jenis darah seseorang. Ia menyatakan, seseorang dengan golongan darah O - termasuk saya - biasanya mempunyai masalah kesihatan pada saluran pencernaan. Setelah saya memerhatikan beberapa kejadian masalah kesihatan, saya merasakan maklumat itu betul. Saya, untuk beberapa sebab, sering menghadapi masalah dengan saluran pencernaan, mulai dari kembung, bisul, penyakit refluks gastrousus (GERD), sembelit, anda namakannya. Oleh itu, saya keprihatinan sekali dengan kesihatan saluran pencernaan. Dan ternyata, mengekalkan saluran pencernaan yang sihat tidak sukar, sungguh! Berikut ini adalah 7 cara untuk mengekalkan saluran pencernaan yang sihat yang telah saya lakukan setakat ini dan terbukti bermanfaat.

Serat, serat dan serat!

Serat atau biasa disebut sebagai serat , memainkan peranan penting dalam kesihatan saluran pencernaan. Diet berserat tinggi akan menjadikan 'sisa' saluran pencernaan, alias jisim tinja, bergerak lebih mudah di saluran pencernaan, hingga akhirnya siap dibuang melalui dubur. Keperluan serat yang disyorkan untuk lelaki berumur kurang dari 50 tahun adalah 38 gram sehari, dan 25 gram sehari untuk wanita dalam lingkungan usia yang sama. Serat dapat diperoleh dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian bijirin penuh . Kacang seperti almond juga boleh menjadi pilihan, anda tahu! Bagi saya, keperluan serat saya dipenuhi terutamanya dari buah-buahan. Ingin tahu buah apa yang baik untuk saluran pencernaan? Sila baca di sini!

Pastikan badan anda cukup terhidrat

Kita mesti sering mendengar bahawa tubuh memerlukan pengambilan cecair yang mencukupi dalam sehari, kira-kira 2 liter untuk wanita dewasa dan 3 liter untuk lelaki dewasa. Nampaknya, pengambilan cecair yang mencukupi juga berperanan dalam membantu fungsi saluran gastrousus, anda tahu! Air yang kita minum akan membuat jisim tinja bergerak lebih cepat di saluran pencernaan. Pengambilan cecair yang mencukupi juga menjadikan jisim najis lebih lembut, sehingga dapat dikeluarkan dengan lebih mudah. Satu perkara yang penting adalah, jika Anda telah menggunakan jumlah serat yang mencukupi seperti yang dijelaskan dalam perkara di atas, jangan lupa untuk menyertainya dengan pengambilan cecair yang mencukupi juga, ya! Serat berfungsi seperti span yang akan menyerap air. Sekiranya badan kekurangan cairan, kerja serat dalam membantu pencernaan tidak akan optimum.

Hadkan pengambilan minuman yang mengandungi kafein dan soda

Keperluan cecair yang mencukupi sangat penting, tetapi anda juga harus memilih minuman yang tepat, ya! Minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi, teh, dan cola, akan merangsang pengeluaran asid perut yang bagi sesetengah orang akan menyebabkan ketidakselesaan pada saluran pencernaan. Begitu juga, minuman ringan boleh membuat anda kembung dan kembung. Saya sendiri adalah orang yang memerlukan pengambilan kafein yang banyak untuk menjadikan saya sentiasa berjaga . Tetapi setelah mengetahui bahawa pencernaan saya mudah terjejas seperti ini, saya mengehadkan pengambilan kafein dari pelbagai sumber kepada satu minuman sehari.

Elakkan makanan yang 'mencederakan' saluran pencernaan

Bagi sesetengah orang, makanan tertentu akan merengsakan saluran pencernaan. Contohnya, jika saya makan sesudu cili padi di kantin pejabat, perut saya baik selepas itu. Tetapi rakan sekerja saya, setelah makan jumlah sos cili yang sama, akan mengalami cirit-birit. Sekiranya anda mempunyai sejarah 'buruk' dengan makanan tertentu, anda seharusnya lebih banyak menyedari dan elakkan makanan ini. Bukan hanya makanan pedas, kadang-kadang rempah yang terlalu pekat seperti bawang putih dan rempah juga boleh mencetuskan gangguan pencernaan pada sesetengah orang.

Pengurangan makanan berlemak

Makanan berlemak yang terlalu banyak akan mengalihkan bilangan pada skala ke kanan, pasti semua orang faham. Tetapi tahukah anda, makan terlalu banyak makanan berlemak juga tidak baik untuk saluran pencernaan? Lemak sukar dicerna, jadi apabila diet kita terdiri daripada banyak makanan berlemak, saluran pencernaan akan bekerja lebih keras. Oleh itu, ada baiknya memilih makanan yang rendah lemak untuk memudahkan kerja saluran pencernaan.

Dilarang malas (gerakan malas)!

Rupa-rupanya, aktiviti fizikal yang kita lakukan sepanjang hari juga akan mempengaruhi kerja saluran pencernaan, terutamanya jika anda mengalami sembelit, atau sukar buang air besar. Kehadiran aktiviti fizikal seperti bersenam akan menjadikan waktu makanan di dalam usus menjadi lebih pendek, dan dengan demikian kandungan air dalam jisim makanan yang akan dicerna tetap tinggi. Sehingga apabila jisim ini akan dikeluarkan melalui dubur, konsistensinya tidak terlalu keras dan menyebabkan sembelit. Saya sendiri selalu merasakan bahawa jika saya bercuti dan malas untuk bergerak di rumah, keesokan harinya menjadi sukar bagi saya untuk membuang air besar. Sebenarnya, pengambilan makanan dan cecair saya sama dengan hari biasa di mana saya bekerja dan bergerak secara aktif. Jadi, lebih banyak alasan mengapa senaman berkala sangat penting!

Elakkan tabiat makan tergesa-gesa

Saya seorang yang pemakan lambat , jika anda makan dengan perlahan dan tidak tergesa-gesa. Syukurlah, ternyata tabiat makan seperti ini disarankan untuk saluran pencernaan yang sihat. Makanan dengan tergesa-gesa akan memberi isyarat kepada otak bahawa perutnya tidak kenyang, dan akibatnya otak akan bertindak balas terhadapnya sebagai rasa lapar. Ini telah dibuktikan dalam sebuah kajian, di mana orang dengan tabiat makan cepat lebih cenderung menderita kegemukan akibat makan berlebihan. Pakar mengesyorkan agar makanan dimakan dalam masa 20 minit, untuk mengelakkannya. Jadi, jangan cepat tetapi jangan membawa keseronokan, OK! Itulah 7 cara untuk mengekalkan saluran pencernaan yang sihat yang biasanya saya lakukan. Tujuh cara di atas sangat mudah dilakukan, tetapi saya akui ia memerlukan niat yang cukup kuat. Terutama dari segi membatasi makanan atau minuman yang disukai tetapi sebenarnya tidak baik untuk saluran pencernaan. Tetapi jika kita dapat berdisiplin, gangguan pencernaan pasti akan menjauhkan diri. Adakah anda mempunyai cara lain yang sering anda lakukan untuk menjaga kesihatan saluran pencernaan anda? Ayuh, berkongsi dalam lajur komen di bawah ini! Salam sihat!