Makanan yang Harus Dielakkan Selepas Pembedahan Apendisitis

Untuk Geng Sihat yang telah menjalani pembedahan apendiks mereka, ternyata terdapat banyak larangan diet yang mesti dipatuhi, anda tahu! Tabu ini dilakukan untuk mencegah kecederaan dan masalah baru dalam sistem pencernaan, serta mempercepat pemulihan selepas pembedahan.

Menurut Pusat Perubatan Johns Hopkins, apendisitis memerlukan pembedahan kecemasan. Berikut adalah beberapa makanan yang harus anda elakkan untuk beberapa lama sehingga anda pulih sepenuhnya!

Mengandungi gas dan tinggi lemak

Di sekitar 7-10 hari pertama, tidak digalakkan makan makanan berlemak, kerana boleh melekat pada bahagian usus yang dikeluarkan dan menetap di sana. Selain itu, makanan berlemak juga boleh menyebabkan cirit-birit. Makanan yang harus dielakkan termasuk makanan goreng, susu, dan ais krim. Adapun makanan yang mengandungi gas tinggi adalah kacang dan brokoli. Elakkan kedua-duanya kerana boleh menyebabkan perut terasa kembung.

Makanan pejal

Elakkan makanan pejal kerana memakan masa lebih lama untuk dicerna. Makanan ini termasuk buah berdaging padat, sayur-sayuran padat, daging sapi, ayam, dan ikan, serta telur, kacang, roti, dan nasi putih. Mungkin untuk mengelakkan semua makanan yang memerlukan usaha untuk mengunyah.

Kandungan gula tinggi

Elakkan makanan yang tinggi gula, seperti jeli, gula-gula, dan pastri. Makanan dengan kandungan gula yang tinggi akan menjadikan proses membuang najis lebih cepat dan menyebabkan cirit-birit, yang tidak baik untuk pemulihan usus anda.

Minuman beralkohol

Jauhi minuman yang mengandungi alkohol selepas pembedahan usus buntu. Ini kerana alkohol bukanlah pengambilan yang baik untuk tubuh untuk tempoh penyembuhan. Di samping itu, kandungan alkohol akan bertindak balas secara negatif sekiranya memenuhi anestetik lain selepas pembedahan.

Makanan pedas

Bagi Geng Sihat yang suka makan makanan pedas, cubalah mengelakkan makanan yang satu ini terlebih dahulu setelah menjalani pembedahan apendisitis. Sebabnya, makanan pedas boleh menyebabkan komplikasi pencernaan, seperti pedih ulu hati. Ini tentu saja boleh menyebabkan ketidakselesaan di bahagian atas perut, dan menyebabkan komplikasi lain selepas radang usus buntu.

Makanan yang disyorkan selepas usus buntu adalah makanan yang lembut dan mudah dicerna, agar tidak menyebabkan mual dan muntah. Dianjurkan untuk memakan yogurt, kerana proteinnya tinggi untuk tempoh penyembuhan.

Selain itu, pengambilan sayur labu juga baik setelah pembedahan, kerana nutrien yang terdapat dalam labu membantu mempercepat penyembuhan. Labu boleh dijadikan bubur. Makanan lain yang mengandungi beta karoten, seperti wortel dan sayur-sayuran hijau, yang telah dilembutkan juga enak dimakan setelah pembedahan usus buntu. Dianjurkan juga untuk minum sekurang-kurangnya 8-10 gelas air sehari, berehat secukupnya, dan minum ubat seperti yang disarankan oleh doktor. Cepat sembuh, geng!