Sebab dan Cara Menyembuhkan Cedera Hamstring-Guesehat.com

Adakah anda pernah mengalami otot yang ditarik? Hmm .. Kalau dulu mungkin perkara yang sama saya alami pagi ini ketika berjoging. Saya mengakui bahawa pemanasan yang saya lakukan tidak optimum, malah cenderung sangat kurang. Dan betul .. Akibatnya di pertengahan jalan otot saya tiba-tiba menarik. Sakit sangat kerana kecederaan hamstring!

Keadaan yang saya alami biasanya berlaku pada otot paha / hamstring sehingga biasanya disebut kecederaan hamstring. Setelah saya mendapat tahu, kecederaan ini boleh menyebabkan kerosakan pada otot paha, baik sebahagian atau keseluruhannya. Biasanya kecederaan hamstring akan berlaku ketika seseorang melakukan aktiviti yang melibatkan berlari dan kemudian berhenti secara tiba-tiba. Tepat apa yang berlaku pada saya pagi ini. Bukan hanya ketika anda berjoging, kecederaan ini biasanya terjadi ketika bermain bola sepak, bola keranjang, ragbi, tenis, atau mungkin ketika anda melakukan senamrobik. Banyak atlet mengalami kecederaan hamstring, dan banyak yang terpaksa berhenti bertanding di padang kerana kecederaannya terlalu parah.

Punca Kecederaan Hamstring

Berdasarkan kajian yang saya lakukan dari beberapa buku kesihatan dan artikel kesihatan, otot hamstring adalah kumpulan tiga otot yang memanjang dari pinggul hingga lutut. Otot-otot ini membolehkan seseorang meregangkan kaki ke belakang dan membengkokkan lutut. Sekiranya salah satu daripada ketiga-tiga otot ini meregangkan melebihi had, maka kecederaan boleh berlaku. Kecederaan hamstring biasanya dicirikan oleh rasa sakit pada hamstring yang berlaku secara tiba-tiba semasa melakukan aktiviti. Selain itu, otot akan terasa seperti koyak, akan ada pembengkakan dan kelembutan dalam beberapa jam setelah kecederaan. Bahagian belakang kaki juga kelihatan lebam atau berubah warna. Bukan hanya itu, otot akan melemah sehingga kaki tidak dapat mengangkat badan. Sekiranya anda mengalami kecederaan ini, anda harus segera memeriksa kaki anda ke doktor. Semasa proses pemeriksaan untuk mendiagnosis kecederaan hamstring, anda biasanya akan melakukan proses wawancara terlebih dahulu untuk mengetahui maklumat mengenai sejarah perubatan anda. Selepas itu, pemeriksaan fizikal dan pencitraan akan dilakukan menggunakan sinar-X atau MRI.

Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Kecederaan Kepala dan Dada Berlaku

Jenis-jenis Kecederaan Hamstring dan Penyembuhan Cedera Hamstring

Kecederaan pada otot paha boleh dibahagikan kepada tiga kategori, iaitu ringan, sederhana, dan teruk. Pada kecederaan ringan, otot hamstring akan meregang dan hanya kehilangan sedikit kekuatan, sehingga dapat sembuh dengan cepat. Bagi kecederaan sederhana, ia dicirikan dengan merobek satu atau dua otot hamstring. Keadaan ini akan menyebabkan kesakitan dan kehilangan kekuatan otot. Nah, kecederaan hamstring yang teruk akan berlaku apabila seluruh otot hamstring terkoyak, sama ada merobek serat otot atau terkoyak dari pangkal tulang (avulsion). Apabila anda mengalami kecederaan serius, anda akan merasa sakit yang luar biasa dan otot akan kehilangan hampir keseluruhan kekuatannya. Kecederaan ini memakan masa berbulan-bulan untuk sembuh, bahkan untuk penghapusan hamstring yang memerlukan pembedahan untuk sembuh. Untuk kecederaan hamstring ringan, anda boleh merawatnya di rumah. Anda boleh melakukan petua berikut:

  1. Rehatkan kaki ketika serangan sakit pada otot paha mula dirasakan. Sekiranya anda berlari, tetapkan irama berhenti yang perlahan supaya anda tidak mengejutkan otot anda. Ingat! Jangan berhenti secara tiba-tiba.
  2. Sekiranya rasa sakit tidak reda, kemudian kompres dengan ketulan ais di bahagian yang cedera. Gunakannya untuk mengendurkan semula otot.
  3. Balut pembalut elastik di sekitar otot paha yang cedera untuk mengelakkan pembengkakan.
  4. Gunakan tongkat semasa berjalan supaya berat badan anda berada di atas tongkat, bukan pada kaki anda.
  5. Lakukan regangan ringan pada kaki setiap pagi dan petang.
  6. Lakukan terapi fizikal berdasarkan nasihat doktor.
  7. Lakukan operasi pembedahan untuk memperbaiki struktur otot yang rosak sekiranya diperlukan.

Namun, jika kecederaan hamstring parah, ia harus segera dibawa ke doktor. Kecederaan anda boleh dikatakan parah jika kaki tidak tahan lagi. Anda juga tidak dapat berjalan lebih dari empat langkah tanpa rasa sakit yang ketara, atau anda mungkin mati rasa di kaki yang cedera. Di samping itu, anda akan melihat lebam merah yang merebak di sekitar kecederaan. Kecederaan pada otot hamstring memang boleh berlaku secara tiba-tiba ketika anda sedang bergerak. Pada mulanya, anda akan merasa sakit pada paha belakang, kemudian otot akan terasa seperti terkoyak dan akan ada pembengkakan di kawasan yang cedera. Sekiranya teruk, ia memerlukan masa yang lama untuk proses penyembuhan. Untuk itu, anda perlu memanaskan badan terlebih dahulu sebelum melakukan aktiviti berat, seperti ketika pergi bersukan, untuk mengelakkan kecederaan hamstring ini.