Pembedahan Pengurangan Payudara - Saya Sihat

Tidak selalu wanita yang berambut besar akan merasa selesa dan kelihatan seksi. Kadang-kadang saiz payudara yang terlalu besar membawa seorang wanita ke meja operasi untuk mengecilkannya. Ya, pembedahan pengurangan payudara pada masa ini sama popularnya dengan pembedahan pembesaran payudara.

Dalam dunia perubatan, pembedahan payudara untuk tujuan estetik (pembesaran dan pengurangan) disebut mammoplasty. Sekiranya tujuannya adalah untuk mengecil, ia disebut mammoplasty pengurangan payudara. Data menunjukkan bahawa mamoplasti pengurangan payudara adalah salah satu prosedur pembedahan kosmetik yang paling biasa dilakukan. Artikel berikut membincangkan prosedur pembedahan pengurangan payudara yang selamat dan cara menyediakannya.

Baca juga: Adakah benar bahawa payudara kecil menghasilkan lebih sedikit susu?

Prosedur Pembedahan Pengurangan Payudara

Prosedur pengurangan payudara ini boleh dilakukan pada lelaki dan wanita. Pada lelaki, doktor boleh mengesyorkan pembedahan pengurangan payudara untuk ginekomastia, yang merupakan keadaan perubatan di mana tisu payudara membengkak kerana tahap estrogen yang tinggi pada lelaki.

Selain tujuan estetik, ada beberapa sebab orang melakukan pembedahan pengurangan payudara. Contohnya, payudara yang terlalu besar boleh menyebabkan sakit leher, bahu, atau belakang. Payudara besar juga boleh menyukarkan aktiviti seperti bersukan dan aktiviti lain. Memiliki payudara yang besar juga boleh memberi kesan psikologi negatif, kerana keyakinan diri terganggu.

Persediaan untuk Pembedahan Pengurangan Payudara

Sebelum melakukan pembedahan pengurangan payudara, pakar bedah plastik terlebih dahulu akan melakukan pemeriksaan menyeluruh, dalam bentuk:

- pemeriksaan payudara rutin

- mamografi untuk melihat sama ada terdapat ketumbuhan, ketulan atau kelainan tisu payudara yang lain.

- minta sejarah perubatan umum

- pemeriksaan air kencing, darah, dan ujian makmal lain

Baca juga: 5 Bentuk Puting Pelik Yang Sebenarnya Normal

Langkah-langkah Pembedahan Pengurangan Payudara

Semasa pembedahan, pesakit pada amnya mengalami anestesia umum. Sebelum pembedahan, anda mungkin disarankan untuk berhenti mengambil ubat anti-radang seperti aspirin dan ibuprofen, kerana ini dapat meningkatkan risiko pendarahan.

Doktor juga akan meminta anda berhenti merokok beberapa minggu sebelum prosedur pembedahan pengurangan payudara dilakukan. Merokok meningkatkan risiko kerosakan puting atau areola, nekrosis atau pembentukan tisu mati, dan komplikasi lain.

Berikut adalah prosedur pembedahan pengurangan payudara:

1. Pakar bedah plastik menentukan di mana sayatan berada dengan melukis corak atau garis pada payudara menggunakan penanda. Ukuran payudara, kedudukan puting, dan kesediaan pesakit akan menentukan corak sayatan yang sesuai.

2. Sayatan biasanya bermula di sekitar areola. Kemudian, doktor akan meneruskan sayatan seterusnya di bawah payudara. Tujuannya adalah untuk menyamarkan parut ketika sudah sembuh.

3. Setelah membuat sayatan, pakar bedah akan membuang lebihan tisu payudara. Tisu yang tinggal akan dibentuk semula, dan meletakkan kembali puting dan areola dengan tepat.

4. Selepas itu pakar bedah akan menutup kulit yang tersisa dengan jahitan dan bedah plaster.

5. Sekiranya payudara sangat besar, mungkin doktor perlu terlebih dahulu mengeluarkan puting dan areola dari badan, untuk meningkatkan akses ke tisu payudara. Setelah selesai dijahit kembali. Puting dan areola akan tumbuh dan kembali ke posisi baru, tetapi biasanya akan ada kesan sampingan dari kebas selepas itu.

6. Setelah prosedur selesai, pakar bedah atau jururawat akan menutup payudara dengan pembalut kain kasa. Biasanya akan ada tiub kecil yang dimasukkan ke dalam payudara untuk mengalirkan cecair berlebihan dan mengurangkan bengkak selepas pembedahan. Anda tidak dibenarkan mandi sehingga pembalut dan saluran air dikeluarkan.

Baca juga: Mencapai Orgasme dengan Sentuhan Puting Payudara

Pemulihan Pasca Operasi

Sebilangan besar pesakit boleh pulang beberapa jam selepas pembedahan, selagi tidak ada komplikasi. Tetapi secara amnya anda boleh diminta bermalam selama 1-2 malam untuk pemantauan.

Semasa anda pulang, doktor akan memberi anda ubat seperti antibiotik untuk mencegah jangkitan, anti-radang, dan penghilang rasa sakit. Selain ubat yang diambil, ada juga ubat topikal untuk mempercepat penyembuhan luka.

Di rumah, anda perlu banyak berehat dan menghadkan aktiviti sehingga anda pulih. Contohnya, mengelakkan pergerakan yang dapat meregangkan otot-otot dada atau mengangkat benda berat untuk mengelakkan jahitan terkoyak.

Semasa pemulihan, pergerakan tangan dan lengan anda juga akan terhad. Anda mungkin mengalami kesukaran untuk mengangkat tangan anda selama beberapa minggu pertama, jadi anda mungkin memerlukan pembantu.

Selalu ada risiko atau kesan sampingan terhadap sebarang pembedahan, termasuk pembedahan pengurangan payudara. Berikut adalah beberapa komplikasi yang mungkin dialami setelah pembedahan pengurangan payudara:

- luka terbuka atau penyembuhan luka lambat

- lebihan cecair di tisu payudara

- selulitis, atau jangkitan tisu penghubung

- kehilangan sensasi pada puting atau payudara

- penampilan payudara atau puting yang tidak simetri

- parut yang timbul atau menebal

- reaksi alahan terhadap anestetik atau ubat lain

Penting untuk diperhatikan bahawa payudara anda tidak simetris 100% bahkan sebelum tindakan diambil. Semasa pembedahan, doktor dapat menjadikannya simetris, sehingga ukuran payudara kanan dan kiri sama. Tetapi berbulan-bulan setelah prosedur, perbezaan ukuran mungkin berlaku lagi. Oh ya, pembedahan pengurangan payudara ini boleh mempengaruhi kemampuan seseorang untuk menyusui. Oleh itu, pertimbangkan masa yang tepat sebelum melakukannya.

Baca juga: Inilah watak wanita yang mempunyai payudara besar

Rujukan:

Medicalnewstoday.com. Pembedahan pengurangan payudara: Semua yang perlu anda ketahui

Healthengine.com.au. Pengurangan Payudara (Mammaplasty Pengurangan atau Mamoplasti)