Gejala Diabetes pada Lelaki yang Perlu Diperhatikan

Secara umum, gejala diabetes pada lelaki dan wanita serupa antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, terdapat gejala tertentu yang hanya dilihat dan dialami pada lelaki. Gejalanya juga sedikit berbeza antara diabetes jenis 1 dan jenis 2. Lelaki mesti berwaspada dan tidak mengabaikan setiap simptom kerana lebih awal ia dikesan, semakin cepat diabetes dirawat sehingga tidak menimbulkan komplikasi kemudian.

Baca juga: Beberapa Gejala Diabetes Yang Anda Tidak Perlu Tahu

Gejala diabetes jenis 1 pada lelaki

Diabetes jenis 1 sebenarnya adalah penyakit autoimun. Penyakit ini berlaku apabila pankreas tidak dapat menghasilkan insulin. Ini kerana sistem imun menyerang dan menyerang sel beta di pankreas yang menghasilkan insulin. Insulin adalah hormon yang mengatur kadar gula dalam darah dan membantu tubuh menyerap tenaga dari makanan yang anda makan.

Menurut portal JDRF, diabetes jenis 1 sama sekali tidak ada kaitan dengan gaya hidup. Oleh itu, setiap orang berisiko mendapat penyakit ini. Penyakit ini tidak dapat dicegah dan tidak ada penawarnya. Secara umum, tanda-tanda diabetes jenis 1 yang perlu diperhatikan cenderung muncul secara tiba-tiba, dan sering disalah anggap sebagai gejala penyakit lain. Berikut adalah beberapa gejala awal penyakit ini:

Kerap membuang air kecil: jika anda tiba-tiba merasa seperti selalu kencing atau kencing, diabetes jenis 1 perlu diperhatikan. Ini berlaku kerana buah pinggang berusaha membuang gula darah berlebihan di dalam badan. Gejala ini juga sering disertai oleh rasa haus yang berterusan kerana dehidrasi.

Selera makan meningkat: jika badan tidak dapat menyerap tenaga yang diperlukannya dari makanan. Keadaan ini menyebabkan anda lebih lapar daripada biasa.

Pengurangan berat badan secara drastik dan tiba-tiba: jika anda makan lebih banyak tetapi menurunkan berat badan, ini boleh menjadi tanda bahawa badan anda tidak mendapat cukup kalori dari makanan yang anda makan. Ini adalah tanda diabetes jenis 1.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, anda juga perlu mengetahui gejala diabetes jenis 1 yang lain seperti perubahan kualiti penglihatan, selalu merasa letih, sukar bernafas, dan pingsan.

Baca juga: Ketahui Gejala Diabetes Melitus sehingga Anda Tidak Mengambil Langkah Yang Salah

Gejala diabetes jenis 2 pada lelaki

Pada dasarnya, gejala diabetes jenis 2 juga serupa dengan diabetes jenis 1. Walau bagaimanapun, biasanya perkembangan gejala diabetes jenis 2 lebih kelihatan dan dirasakan. Namun, secara umum, penurunan berat badan bukanlah gejala awal diabetes jenis 2.

Diabetes jenis 2 disebabkan oleh daya tahan tubuh terhadap insulin atau terlalu sedikit insulin yang dihasilkan oleh pankreas. Berikut adalah beberapa gejala awal diabetes jenis 2 pada lelaki, seperti yang dilaporkan oleh portal Health Line:

Disfungsi Ereksi

Disfungsi ereksi adalah masalah seksual di mana seseorang tidak dapat mencapai ereksi. Selain diabetes, disfungsi ereksi juga dapat menjadi gejala masalah kesihatan lain, seperti tekanan darah tinggi, tekanan, merokok, minum ubat tertentu, penyakit ginjal, dan masalah sistem pernafasan atau saraf.

Menurut National Diabetes Information Clearinghouse, lelaki yang menghidap diabetes juga cenderung mengalami disfungsi ereksi. Organisasi ini menulis bahawa 20 hingga 75 peratus lelaki yang menghidap diabetes juga mengalami disfungsi ereksi. Oleh itu, anda perlu menyedari diabetes jenis 2 jika anda mengalami disfungsi ereksi.

Ejakulasi Retrograde

Lelaki yang menghidap diabetes juga sering mengalami ejakulasi retrograd pada awal gejala mereka. Keadaan ini menyebabkan sebahagian air mani memasuki pundi kencing. Tanda keadaan ini biasanya adalah penurunan jumlah air mani yang keluar semasa ejakulasi.

Masalah urologi

Kajian urologi juga boleh menjadi tanda awal diabetes jenis 2 pada lelaki, kerana kerosakan saraf diabetes. Masalah urologi yang dimaksudkan termasuk pundi kencing yang terlalu aktif, kesukaran mengawal keinginan membuang air kecil, dan jangkitan saluran kencing.

Lemak, mencetuskan diabetes tinggi pada lelaki

Lelaki mempunyai risiko diabetes yang lebih tinggi daripada wanita, terutama setelah menambah berat badan. Menurut pakar, ini disebabkan cara tubuh lelaki menyimpan lemak.

  • Lelaki cenderung menyimpan lebih banyak lemak perut di sekitar perut daripada wanita. Lelaki juga lebih kerap menyimpan lebih banyak lemak di sekitar hati. Lemak perut yang mempengaruhi lilitan pinggang adalah salah satu faktor risiko diabetes.
  • Wanita cenderung menyimpan lebih banyak lemak di bawah kulit dan di sekitar pinggang dan punggung. Di samping itu, wanita dilindungi oleh perbezaan hormon.
Baca juga: Sebilangan besar pesakit diabetes yang mengalami keletihan

Jadi, seperti yang dijelaskan di atas, lelaki cenderung mempunyai gejala diabetes tertentu. Sebenarnya terdapat banyak gejala awal diabetes jenis 1 dan jenis 2. Walau bagaimanapun, beberapa yang disebutkan di atas adalah gejala yang biasanya hanya terdapat pada lelaki. (UH / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found