Kayu Manis untuk Rawatan Diabetes -Guesehat.com

Diabetes adalah keadaan yang dicirikan oleh kadar gula darah tinggi. Sekiranya tidak dikawal, diabetes boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Oleh itu, Teman Diabest perlu berhati-hati dalam memakan makanan. Baiklah, bercakap tentang makanan, setakat ini kayu manis sering disarankan sebagai rawatan diabetes. Adakah selamat makan kayu manis untuk diabetes?

Bolehkah Kencing Manis Makan Kayu Manis?

Sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat kayu manis untuk rawatan diabetes, Rakan diabetes mesti juga tahu cara mengonsumsi kayu manis dengan betul sehingga dapat membantu mengawal diabetes.

Tidak mengapa taburkan serbuk kayu manis oatmeal atau campurkan dalam kuih bakar. Tetapi jika Diabestfriends berharap dapat membantu menguruskan diabetes, maka Diabestfriends harus berfikir dua kali. Sebabnya, tidak jelas apakah kayu manis yang dimakan secara langsung dapat merawat diabetes.

Baca juga: Mitos Tentang Diabetes, Betul atau Salah?

Manfaat Kayu Manis untuk Kesihatan

Kayu manis adalah salah satu jenis rempah yang biasa digunakan sebagai bahan makanan kerana mempunyai aroma yang enak. Selain dapat menambahkan rasa dan rempah yang enak, kayu manis mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk:

  • Anti jangkitan, kayu manis terbukti berkesan menghilangkan bakteria H. Pylori yang boleh menyebabkan ulser perut dan penyakit yang disebabkan oleh bakteria
  • Meningkatkan fungsi otak, bau kayu manis dapat meningkatkan proses kognitif seseorang yang dapat membantu dalam konsentrasi
  • Mengawal gula darah, kayu manis membantu proses pencernaan selepas makan dan membantu meningkatkan tindak balas insulin pada pesakit diabetes jenis-2
  • Menghalang pertumbuhan sel barah,
  • Mencegah pembekuan darah, Cinnamaldehyde, minyak yang dihasilkan oleh kayu manis dapat mencegah darah dari pembekuan.
  • Meringankan sakit kepala pada penderita rematik, kayu manis juga dapat mengurangkan sitokin (protein kecil sebagai mediator dan pengatur imuniti, keradangan dan hematopoiesis) yang dapat menyebabkan rematik.

Beberapa kajian telah mengaitkan kayu manis dengan kadar gula darah yang lebih baik. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kayu manis dapat mengurangkan gula dalam darah dengan menurunkan daya tahan insulin.

Adakah kayu manis selamat untuk pesakit kencing manis?

Sekiranya teman diabetes juga mengalami kerosakan pada hati, anda tidak boleh mengambil kayu manis secara langsung. Richard Anderson, PhD, CNS, dari Pusat Penyelidikan Pemakanan Tenaga Kerja Beltsville di A.S. di Beltsville, dengan dua rakannya membentangkan dua makalah mengenai kayu manis di San Francisco.

Dalam kedua kajian tersebut, para pakar melakukan ujian makmal dalam usaha mencari bahan aktif kayu manis yang boleh mempengaruhi diabetes. Mereka tidak menguji kayu manis pada manusia atau haiwan dalam mana-mana kajian.

Dalam ujian makmal pertama yang dijalankan oleh Dr. Anderson dan rakan sekerja, mereka mendapati bahawa kayu manis mengandungi antioksidan yang disebut polifenol yang dapat meningkatkan kadar tiga protein utama. Ketiga protein ini penting dalam penghantaran insulin, glukosa (gula darah), dan tindak balas keradangan.

Dalam kajian kedua, memeriksa bahan kimia yang terkandung dalam kayu manis. Para penyelidik menemui dan mengekstrak sebatian semula jadi dalam kayu manis yang mereka katakan mempunyai sifat seperti insulin. Sebatian ini adalah proanthocyanidin, yang merupakan sejenis polifenol.

Terdapat sukarelawan yang memakan 1 hingga 6 gram kayu manis, iaitu sekitar setengah sudu teh selama 40 hari. Kemudian para penyelidik mendapati bahawa kayu manis dapat mengurangkan kadar kolesterol sekitar 18% dan kadar gula darah sebanyak 24%. Tetapi dalam kajian lain, rempah-rempah lain tidak menurunkan kadar gula darah atau kolesterol.

Dua puluh hari selepas pesakit berhenti mengambil kayu manis, kesannya pudar tetapi tetap ketara, yang bermaksud bahawa ia tidak berlaku secara kebetulan. Itu bermaksud bahawa kandungan kayu manis mempunyai sifat seperti insulin yang dapat digunakan sebagai rawatan bagi seseorang yang menderita diabetes. Walau bagaimanapun, penggunaannya mesti di bawah nasihat doktor dan ia telah diekstrak dengan betul mengikut keperluan pesakit.

Sekiranya rakan-rakan Diabestro berjumpa doktor dan dia tidak mengatakan apa-apa mengenai pengambilan kayu manis, teman Diabest harus mengikuti nasihat doktor. Walau bagaimanapun, jika doktor mengizinkan Diabestfriends mengambil suplemen atau kayu manis yang diekstrak ke dalam sediaan lain, jangan lupa untuk memperhatikan berapa banyak kayu manis yang boleh mempengaruhi kadar gula di dalam badan.

Jangan lupa untuk selalu bersenam dan makan makanan sihat dari usia muda, untuk membantu tubuh Diabestfriends kekal sihat dan mengelakkan pelbagai penyakit pada usia tua. (UH)

Sumber:

Garis Kesihatan. Bagaimana Kayu Manis Menurunkan Gula Darah dan Memerangi Diabetes. Mac 2017.

Persatuan Diabetes Amerika. Kayu manis Meningkatkan Glukosa dan Lipid Orang Dengan Diabetes Jenis 2.