Terus ke Beser semasa Hamil | Saya sihat

Ibu terus mengalami sembelit semasa mengandung? Sedikit demi sedikit, Ibu mesti pergi ke bilik air untuk kencing. Sudah tentu ini sangat mengganggu, terutamanya jika ia berlaku pada waktu malam, ketika anda berusaha untuk tidur nyenyak.

Dorongan untuk membuang air kecil secara berterusan atau kencing adalah salah satu gejala kehamilan yang paling biasa. Lalu, apakah penyebab berlanjutan beser semasa kehamilan? Bagaimana cara mengatasinya? Inilah penjelasannya!

Bilakah Ibu Mula Bermula dengan Kehamilan?

Dorongan untuk membuang air kecil secara berterusan atau kencing adalah salah satu gejala awal kehamilan yang paling biasa. Gejala-gejala ini sangat biasa pada trimester pertama, sekitar minggu keempat.

Sebilangan besar wanita mengalami kekejangan semasa hamil, bahkan meningkat pada akhir kehamilan, sekitar usia 35 minggu. Beser pada waktu malam juga cenderung meningkat ketika Mums memasuki trimester ketiga.

Apa yang menyebabkan Beser berterusan semasa kehamilan?

Dorongan untuk membuang air kecil secara berterusan atau berterusan semasa kehamilan disebabkan oleh hormon hCG. Hormon kehamilan ini meningkatkan aliran darah ke kawasan pelvis atau pelvis.

Walaupun aliran darah baik untuk meningkatkan gairah seksual semasa kehamilan, kesan negatifnya adalah peningkatan keinginan untuk membuang air kecil kerana aliran darah ke ginjal juga meningkat.

Selain itu, janin yang tumbuh dalam rahim menyebabkan Mums terus meneran semasa hamil. Sebabnya, semakin besar ukuran janin, semakin tinggi tekanan pada pundi kencing anda.

Menjelang akhir trimester ketiga, kepala bayi anda akan jatuh ke kawasan pelvis, memberi lebih banyak tekanan pada pundi kencing anda. Ini akan menjadikan ibu lebih kerap membuang air kecil atau keinginan untuk membuang air kecil.

Untuk membuang air kecil atau keinginan untuk membuang air kecil pada waktu malam, penyebabnya juga adalah pembengkakan kaki, yang biasanya dialami oleh wanita hamil. Apabila badan anda menyerap cecair di kaki semasa anda tidur, ia akan berubah menjadi air kencing.

Bagaimana Mengatasi Beser Tetap semasa Mengandung?

Anda boleh mengosongkan pundi kencing dengan bersandar ke hadapan semasa membuang air kecil. Ini dapat membantu mengurangkan kekerapan anda pergi dan balik ke bilik mandi.

Ibu tidak mengurangkan minum air hanya kerana gejala berterusan semasa kehamilan, ya. Tubuh dan bayi anda dalam kandungan memerlukan bekalan cecair yang berterusan semasa kehamilan. Selain itu, dehidrasi boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing.

Bagaimana Mencegah Beser Semasa Hamil?

Selain mengosongkan pundi kencing anda setiap kali anda membuang air kecil, cubalah perkara ini untuk mengelakkan kembung semasa kehamilan:

  • Elakkan mengambil ubat diuretik, seperti kafein : Kafein menyebabkan anda kerap membuang air kecil.
  • Jangan minum sebelum tidur : Sekiranya anda kerap membuang air kecil pada waktu malam, maka hadkan pengambilan cecair tepat sebelum tidur.
Baca juga: Perlukah Saya Makan Makanan Organik Semasa Mengandung?

Bilakah Gejala Beser Semasa Kehamilan Berhenti?

Oleh kerana lokasi organ dalaman sedikit berbeza pada setiap wanita, tahap keinginan untuk membuang air kecil juga berbeza semasa kehamilan. Sebilangan wanita tidak benar-benar merasakan gejala ini, sementara wanita lain terganggu dengan gejala ini. Walau bagaimanapun, gejala beser semasa kehamilan biasanya akan berlangsung sepanjang kehamilan, sehingga anda melahirkan.

Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Sekiranya anda merasa ingin membuang air kecil sepanjang masa, walaupun anda baru sahaja membuang air kecil atau jika keadaan anda semakin teruk, berjumpa dengan doktor anda. Biasanya doktor akan memeriksa sama ada anda mengalami jangkitan saluran kencing (UTI). Perhatikan juga warna air kencing anda untuk memastikan anda tidak mengalami dehidrasi. Warna urin biasa mestilah jelas atau kuning pucat, bukan kuning gelap. (AS)

Rujukan

Apa Yang Harapkan. Kerap membuang air kecil semasa mengandung. Oktober 2020.

American College of Obstetricians and Gynecologists. Masalah Sistem Pencernaan. Januari 2014.