Punca Keguguran dan Tanda Keguguran - GueSehat.com

Keguguran adalah keadaan di mana janin mati sebelum 20 minggu kehamilan. Walaupun ini sangat tidak diingini, sekitar 10-20% kehamilan berakhir dengan keguguran. Apakah penyebab keguguran kehamilan awal dan tanda-tanda keguguran?

Keguguran adalah istilah apabila janin mati disebabkan oleh sesuatu yang salah semasa mengandung. Ini jarang berlaku dan biasanya risikonya meningkat apabila seorang wanita tidak menyedari bahawa dia hamil.

Data menyatakan bahawa sebanyak 1 dari 8 wanita hamil boleh mengalami keguguran. Sementara itu, sebanyak 1 dari 100 wanita berisiko keguguran 3 kali berturut-turut atau lebih.

Sebilangan besar penyebab keguguran kehamilan awal adalah janin tidak berkembang dengan baik. Walaupun perkara ini agak biasa berlaku, semua wanita hamil pasti akan melalui saat-saat sukar ketika menghadapi masalah ini.

Anda memerlukan masa untuk sembuh secara emosional dengan memahami apa yang menyebabkan keguguran, apakah tanda-tanda keguguran, termasuk gejala keguguran tanpa pendarahan, apa yang boleh meningkatkan risiko, dan rawatan perubatan apa yang diperlukan.

Punca Keguguran

Seperti disebutkan sebelumnya, keguguran biasanya berlaku ketika kehamilan belum berusia 20 minggu. Walau bagaimanapun, kebanyakan keguguran berlaku ketika kehamilan mencapai minggu ke-13.

Apakah punca sebenar keguguran kehamilan muda ini? Sebabnya berbeza. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyebab keguguran awal tidak dapat dikenal pasti. Semasa trimester pertama, penyebab keguguran yang paling biasa adalah kerana kelainan kromosom, yang bermaksud bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kromosom janin. Jadi, kromosom janin boleh kurang atau lebih banyak bilangannya.

Kelainan kromosom pada janin biasanya disebabkan oleh keadaan sel telur atau sperma yang tidak sempurna atau rosak sebelum persenyawaan berlaku atau masalah berlaku semasa zigot semasa proses pembelahan.

Keabnormalan kromosom yang menyebabkan keguguran pada awal kehamilan boleh mengakibatkan:

 • Sel telur (ovum) membusuk. Ini berlaku apabila tiada embrio terbentuk.
 • Kematian janin berlaku di rahim atau juga dikenali sebagai kematian janin Intrauterin (IUFD). Dalam keadaan ini, embrio yang terbentuk akan berhenti berkembang dan mati tanpa tanda-tanda keguguran.
 • Kehamilan dengan anggur (kehamilan molar) dan kehamilan molar separa. Kehamilan molar dikaitkan dengan pertumbuhan plasenta yang tidak normal dan biasanya janin tidak berkembang. Sementara kehamilan molar separa biasanya dikaitkan dengan kelainan pada plasenta dan janin.

Dalam beberapa kes, keadaan kesihatan wanita hamil juga boleh menjadi penyebab keguguran awal. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Diabetes yang tidak terkawal.
 • Jangkitan.
 • Masalah hormon.
 • Masalah dengan rahim dan serviks.
 • Masalah tiroid.

Ramai orang berpendapat bahawa bersenam dan melakukan hubungan seks boleh menyebabkan keguguran. Namun, ini hanya mitos, ya, ibu!

Tanda-tanda Keguguran

Jangan berlengah berjumpa doktor sekiranya terdapat tanda-tanda keguguran dan anda merasakan ada sesuatu yang tidak kena. Sebabnya, terdapat ciri keguguran tanpa pendarahan yang boleh berlaku. Jadi, walaupun tanda sedikit pun tidak boleh diabaikan.

Tanda-tanda keguguran yang paling mudah dikesan tentu saja adalah penampilan bintik-bintik atau pendarahan pada faraj, baik tanpa kekejangan atau kekejangan. Walaupun begitu, wanita yang mengalami bintik-bintik atau pendarahan faraj pada trimester pertama biasanya masih boleh berjaya dalam kehamilan. Jadi, jangan terlalu risau dan segera berjumpa doktor.

Terdapat juga ciri keguguran tanpa pendarahan yang perlu diperhatikan, iaitu:

 • Sakit belakang atau perut dengan intensiti ringan hingga teruk, biasanya lebih teruk daripada kekejangan yang anda rasakan semasa haid.
 • Pengurangan berat.
 • Kemunculan lendir berwarna putih-merah jambu.
 • Mempunyai kontraksi setiap 5-20 minit.
 • Tisu yang kelihatan keluar dari faraj.
 • Mengalami tanda-tanda kehamilan secara tiba-tiba.

Sekiranya salah satu ciri keguguran tanpa pendarahan berlaku, iaitu tisu yang kelihatan seperti benjolan yang keluar dari vagina, masukkan tisu ke dalam bekas yang bersih dan bawa ke pakar sakit puan untuk dianalisis.

Faktor Risiko Keguguran

Setelah mengetahui tanda-tanda keguguran, kedua-dua ciri keguguran tanpa pendarahan dan dengan pendarahan, sekarang adalah masa untuk Ibu mengetahui apakah faktor risiko keguguran. Terdapat pelbagai faktor yang dapat meningkatkan keguguran pada wanita hamil, iaitu:

 1. Wanita berusia lebih dari 35 tahun mempunyai risiko keguguran yang lebih tinggi daripada wanita yang lebih muda. Apabila anda mencapai usia 35 tahun, anda mempunyai risiko 20% untuk keguguran. Menjelang usia 40 tahun, risikonya meningkat hingga 40%. Sementara itu, pada usia 45 tahun, risiko keguguran adalah 80%.
 2. Sebelum ini mengalami keguguran. Wanita yang mengalami dua atau lebih keguguran berturut-turut mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami keguguran yang lain.
 3. Keadaan kronik. Wanita dengan keadaan kronik, seperti diabetes yang tidak terkawal, mempunyai risiko keguguran yang lebih tinggi.
 4. Masalah dengan rahim dan serviks. Keabnormalan rahim atau tisu serviks yang lemah dapat meningkatkan risiko keguguran.
 5. Mengambil alkohol dan dadah haram, dan merokok. Wanita yang merokok semasa mengandung mempunyai risiko keguguran yang jauh lebih tinggi daripada wanita yang tidak merokok. Begitu juga dengan wanita yang suka mengambil alkohol dan dadah haram.
 6. Berat. Terlalu kurus atau terlalu gemuk dikaitkan dengan peningkatan risiko keguguran pada wanita hamil.

Pengurusan Keguguran

Sekiranya keguguran dikesan, pasukan perubatan akan mengesyorkan anda berehat sehingga pendarahan atau kesakitan hilang. rehat di atas katil ia belum terbukti dapat mencegah keguguran, tetapi kadang-kadang disyorkan untuk alasan keselamatan. Anda juga harus mengelakkan senaman dan seks untuk sementara waktu.

Dengan ultrasound, kini lebih mudah untuk mengesan sama ada embrio mati di rahim atau tidak pernah terbentuk. Dalam keadaan ini, terdapat beberapa pilihan yang boleh diambil.

Menunggu dengan sendirinya

Sekiranya tidak ada tanda-tanda jangkitan, anda boleh membiarkan proses keguguran berlaku secara semula jadi. Biasanya, ini biasanya berlaku beberapa minggu setelah janin dinyatakan mati. Malangnya, ini memerlukan masa sekitar 3-4 minggu, jadi pasti akan menguras emosi anda. Sekiranya janin tidak menetes sendiri, maka rawatan perubatan atau pembedahan akan dilakukan.

Rawatan perubatan

Sekiranya setelah didiagnosis Ibu benar-benar keguguran dan memilih untuk mempercepat prosesnya, ubat boleh digunakan untuk membuang tisu dan plasenta dari badan. Ubat ini boleh diambil secara oral atau dimasukkan ke dalam vagina.

Ada kemungkinan pekerja kesihatan akan mengesyorkan memasukkan ubat dari vagina untuk mempercepat proses penumpahan dan mengurangkan kesan sampingan, seperti mual dan cirit-birit. Pada 70-90% wanita, rawatan ini hanya memerlukan 24 jam.

Pengendalian Operasi

Pilihan lain adalah melakukan prosedur pembedahan kecil yang disebut pelebaran sedutan dan kuretase (A&P). Semasa proses ini, pasukan perubatan akan melebarkan serviks dan mengeluarkan tisu dari rahim.

Komplikasi jarang berlaku, tetapi tidak mustahil akan berlaku kerosakan pada tisu penghubung di serviks atau dinding rahim. Rawatan ini diperlukan jika anda mengalami keguguran disertai dengan pendarahan berat atau terdapat tanda-tanda jangkitan.

Pemulihan Badan Selepas keguguran

Dalam kebanyakan kes, pemulihan selepas keguguran hanya memakan masa beberapa jam hingga beberapa hari. Selama ini, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami pendarahan berat, demam, atau sakit perut.

Anda mungkin akan mengalami ovulasi sekitar 2 minggu selepas keguguran. Kemudian, haid akan kembali normal sekitar 4-6 minggu. Anda dibenarkan menggunakan sebarang jenis kontrasepsi sejurus selepas keguguran. Namun, elakkan melakukan hubungan seks atau memasukkan objek ke dalam vagina selama 2 minggu selepas keguguran. (AS)

Rujukan

NHS: Keguguran

Mayoklinik: Keguguran

Persatuan Kehamilan Amerika: Keguguran