Senarai Makanan yang Mengandungi Kolesterol Tinggi

Kolesterol adalah sejenis lemak lilin yang dihasilkan di hati dan biasanya diperoleh dari makanan dan minuman setiap hari. Mungkin makanan harian yang anda konsumsi telah menyumbang banyak kolesterol dan membebankan prestasi hati. Tanpa anda sedari, lemak buruk berkumpul dan akhirnya menyebabkan penyakit serius, seperti strok dan serangan jantung. Untuk itu, perhatikan dan ketahui makanan yang mengandungi kolesterol dengan berhati-hati. Selepas itu, hadkan penggunaan! Adakah anda tahu apakah makanan yang mengandungi kolesterol tinggi?

Baca juga: Faktor Yang Menyebabkan Tahap Kolesterol Tinggi

Sebelum mengetahui senarai makanan yang mengandungi kolesterol, anda harus terlebih dahulu mempelajari perkara-perkara yang berkaitan dengan kolesterol.

Perbezaan Antara Kolesterol Baik dan Buruk

Sebenarnya, kehadiran kolesterol dalam badan adalah baik dan bahkan diperlukan untuk menjalankan pelbagai sistem di dalam badan. Kolesterol dengan kadar normal mempunyai fungsi membantu membina sel baru dan dapat membantu menghasilkan vitamin D, hormon, dan asid hempedu yang berfungsi dalam mencerna lemak. Kolesterol dengan fungsi tersebut disebut kolesterol baik. Berbeza dengan kadar kolesterol yang terlalu tinggi dalam darah. Sekiranya digunakan untuk menumpuk, maka kolesterol akan menghalang prestasi pelbagai organ tubuh. Dan, kolesterol jenis ini sering disebut kolesterol jahat.

Perbezaan lain, dilihat dari prestasi dan kehadirannya di dalam badan. Kolesterol memang ada di dalam darah, terutama dibawa oleh zat protein untuk disalurkan ke beberapa organ tubuh. Gabungan kolesterol dan protein ini disebut lipoprotein. Lipoprotein sendiri terdiri daripada 2 jenis, iaitu lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) atau sering disebut sebagai kolesterol jahat dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) atau biasanya dikenali sebagai kolesterol baik.

Mengikut fungsinya, LDL berfungsi dengan mengangkut kolesterol dari hati ke sel yang memerlukannya. Namun, jika jumlah kolesterol melebihi keperluan atau tahap normal, ia dapat menetap di dinding arteri dan menyebabkan pelbagai penyakit. Inilah yang menyebabkan HDL atau kolesterol jahat. Kolesterol jahat ini juga ternyata mempunyai fungsi yang baik untuk tubuh, iaitu untuk mengangkut kolesterol kembali ke hati. Di organ-organ ini, kolesterol yang telah diangkut oleh HDL kemudian akan dimusnahkan dan dikeluarkan oleh badan melalui najis atau tinja.

Baca juga: Semua Kolesterol

Menentukan Tahap Kolesterol Normal

Jumlah kolesterol adalah perkara yang paling berisiko dan perlu diketahui setiap masa, terutama bagi orang yang mempunyai sejarah penyakit kolesterol. Jumlah kolesterol dalam darah paling mudah diketahui melalui ujian makmal, terutamanya ujian darah. Anda akan dikatakan sihat jika tahap kolesterol anda di bawah 200 mg / dl. Sementara itu, berada pada tahap yang membimbangkan jika kadar kolesterol mencapai 200-239 mg / dl. Bagi mereka yang mempunyai tahap kolesterol melebihi 240 mg / dl, anda perlu berhati-hati dengan keadaan kesihatan anda yang seterusnya!

Baca juga: Mengawal Tahap Kolesterol dan Kesihatan Tubuh

Senarai Makanan Tinggi Kolesterol

Ini adalah senarai makanan dan minuman yang memerlukan perhatian, terutama bagi anda yang mempunyai sejarah kolesterol tinggi atau penyakit jantung. Senarai makanan ini akan dibahagikan kepada 3 mengikut tahap kolesterolnya, iaitu kolesterol tinggi, sederhana, dan tanpa kolesterol.

1. Makanan Kolesterol Tinggi

Jenis makanan berikut yang harus anda elakkan!

Nama makananJumlah Kolesterol setiap 100 gram
Otak lembu3100
Kuning telur (6 keping)1085
Telur ikan588
Minyak ikan521
Telur ayam372
Mentega cair256
Kerang tiram 206
Lobster200
Ketam127
Udang125
Keju108
Pomfret120
Lemak daging lembu dan kambing130
Sosej daging lembu dan ayam150
Belut185
Makanan ringan yang mengandungi santan185
Makanan ringan yang mengandungi coklat290
Pastri300
Makanan ringan dengan mentega300
Makanan ringan dengan kuning telur300

2. Makanan Kolesterol Sederhana

Jenis makanan berikut memerlukan had penggunaan!

Nama makananJumlah Kolesterol setiap 100 gram
Minyak babi95
Susu pekat manis76
Daging lembu72
Ikan70
Babi70
Puding51
Ais krim47
Susu sejat29

3. Makanan Tanpa Kolesterol

Anda boleh mengambil makanan jenis ini dalam kuantiti yang banyak.

Nama makananJumlah Kolesterol setiap 100 gram
Putih telur0
timun laut0
Susu lembu tanpa krim0
Susu lembu tanpa lemak0

Senarai makanan yang tidak mengandungi kolesterol ini mempunyai kadar protein yang baik untuk dimakan dalam kuantiti yang banyak dan masa yang tidak terhad.

Bonus! Berikut adalah jenis makanan dan minuman lain yang perlu anda perhatikan:

1. Makanan jenis ini kadang-kadang anda boleh makan

Nama makananJumlah Kolesterol setiap 100 gram
Daging salai98
Tulang rusuk daging lembu100
Daging lembu105
Merpati105

2. Makanan dan minuman yang tidak boleh dimakan kerana boleh menyebabkan kolesterol tinggi

Nama makananJumlah Kolesterol setiap 100 gram
Jeroan lembu380
Jeroan kambing610
Serangga ayam340
Serangga kerbau360
Kandang arnab320
Nama MinumanJumlah Kolesterol setiap 100 gram
Susu lembu250
Susu lembu krim penuh280
Kopi krim penuh380
Susu kopi230
Krim krim230

3. Makanan yang selamat jika dimakan hanya 100 gram sehari

Nama makananJumlah Kolesterol setiap 100 gram
Ayam tanpa kulit50
Itik tanpa kulit50
Ikan air tawar55
Daging lembu tanpa lemak60
Daging arnab65
Daging kambing tanpa lemak70
Makanan laut85

Sekiranya anda menderita tekanan darah tinggi dan mempunyai sejarah kolesterol, anda harus mengelakkan makanan dan minuman yang dapat memicu kolesterol tinggi dalam darah. Sebagai gantinya, makanlah yang tidak mengandungi kolesterol. Lebih baik mengambil suplemen penurun kolesterol atau membuat perubahan gaya hidup, seperti makan makanan kaya serat, bersenam secara teratur, dan cukup istirahat.