Kelebihan Frankincense - GueSehat.com

Apa yang terlintas di fikiran Geng Sehat ketika anda mendengar perkataan kemenyan? Wah, pasti perkara-perkara mistik segera terlintas di fikiran, ya? Frankincense memang identik dengan ritual, kerana sering digunakan dalam persembahan dalam filem Indonesia. Namun, tahukah anda bahawa kemenyan sebenarnya boleh digunakan sebagai ramuan dalam makanan, minuman, kosmetik, dan juga ubat?

Menurut Kamus Besar Bahasa Indonesia, kemenyan adalah kemenyan dari tumbuh-tumbuhan Styrax benzoin, yang berbau wangi ketika dibakar. Dalam akun Twitter resmi Kementerian Perdagangan Republik Indonesia, dinyatakan bahawa kemenyan dapat digunakan sebagai bahan baku tambahan untuk ubat-ubatan, minyak wangi, kosmetik, serta makanan dan minuman. Pada tahun 2017, nilai eksport kemenyan Indonesia bahkan mencecah USD 44.28 juta, anda tahu! Dan, destinasi eksport terbesar termasuk India, Vietnam, dan China.

Bahan utama dalam kemenyan yang paling banyak digunakan adalah asam cinnamic. Semasa ditemu ramah oleh GueSehat, pakar pemakanan Hana Adisti, S.Gz., menjelaskan bahawa sebatian kimia ini sering digunakan dalam industri farmaseutikal sebagai antiseptik, ekspektoran, dan antibiotik. Semasa dalam industri kosmetik, asid cinnamic dapat melindungi kulit dari sinar matahari. Ia juga digunakan dalam industri sabun, porselin, dan kemenyan (wangian).

"Nah, dalam industri makanan, asam cinnamic dapat digunakan sebagai bahan tambahan makanan atau sebagai bahan mentah untuk membentuk bahan tambahan makanan lain, seperti aspartam, pewarna makanan, dan pengawet asam benzoat," tambah Hana.

Standard kualiti kemenyan itu sendiri telah diatur dalam SNI 7940: 2013. Selagi kemenyan yang digunakan sebagai bahan tambahan makanan tidak melebihi standard yang ditetapkan, ia sebenarnya selamat untuk dimakan. Contohnya, penggunaan asid benoat atau natrium benzoat sebagai pengawet makanan adalah 250 mg / Kg bahan makanan atau minuman.

"Walaupun begitu, saya belum menemui penggunaan kemenyan untuk penggunaan langsung. Saya juga tidak pasti sama ada terdapat banyak industri yang menggunakan kemenyan untuk mendapatkan asid kayu manis, memandangkan hanya mengeluarkannya memerlukan lebih banyak usaha dan kos, ‚ÄĚjelas Hana.

Terlepas dari semua itu, kemenyan dalam bentuk minyak sebenarnya boleh digunakan untuk beberapa perkara, geng! Dilaporkan oleh Intisari, berikut adalah 6 kebaikan minyak kemenyan.

1. Sebagai Penghilang Tekanan

Sekiranya anda mengalami tekanan kerana kerja menumpuk atau dikejar oleh tarikh akhir, anda boleh menggunakan minyak kemenyan. Titiskan minyak kemenyan secukupnya ke dalam air suam, kemudian rendam sebentar. Anda juga boleh menambahkan beberapa tetes minyak ini ke dalam bekas air suam, dan biarkan baunya menguap di sudut ruangan untuk berehat. Di samping itu, bau kemenyan dipercayai dapat meningkatkan intuisi dan kerohanian.

2. Menghalau Kuman

Kerana antiseptik, anda boleh meneteskan minyak kemenyan dalam penyebar minyak pati untuk menangkis bakteria dan kuman di setiap ruangan rumah. Wangian juga boleh dibakar secara langsung untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan di dalam rumah.

3. Menjaga Kesihatan Mulut

Terdapat produk penjagaan mulut semula jadi yang mengandungi minyak kemenyan. Anda boleh menggunakan kandungan antiseptik di dalamnya untuk mencegah kerosakan gigi, bau mulut, dan rongga.

4. Penjagaan Muka

Bintik-bintik jerawat di wajah pasti membuat anda tidak yakin, betul, geng? Nah, minyak kemenyan sebenarnya dapat membantu menghilangkan cela jerawat sambil mengecilkan pori-pori. Dan bagi anda yang berusia 20-an, tidak ada salahnya memasukkan minyak kemenyan dalam rejimen penjagaan kulit anda. Kaedah ini juga berguna untuk mencegah kedutan dan membantu mengangkat dan menegangkan kulit wajah! Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor kulit terlebih dahulu sebelum menggunakannya. Walaupun anda ingin mencubanya dengan segera, sapukan sedikit pada bahagian kulit tertentu, untuk memeriksa sama ada anda mempunyai reaksi alergi atau tidak.

5. Melegakan Batuk dan Selsema

Minyak wangi juga dapat melegakan batuk dan selsema yang anda alami, anda tahu. Dengan menyedut minyak kemenyan yang menetes ke kain bersih, kahak di paru-paru akan hilang dan pernafasan menjadi lebih mudah.

6. Menyamarkan Parut

Selain jerawat, minyak kemenyan juga dapat digunakan untuk menyamarkan stretch mark, eksim, dan membantu proses penyembuhan luka pembedahan. Anda boleh mencampurkannya dengan minyak kelapa atau losyen tanpa wangi, kemudian sapukan ke kawasan kulit yang diinginkan. Ingat, ini hanya boleh digunakan pada kulit kering!

Ternyata terdapat banyak faedah dari kemenyan untuk kehidupan seharian, geng! Oleh itu, mulai sekarang, jangan mengenal pasti kemenyan dengan sesuatu yang mistik lagi. (AWAK CAKAP)