5 Petua Mengatasi Lintah / Pacet

Sebagai aktivis di alam liar, tentu saja, anda tidak asing dengan nama lintah. Semasa menghisap darah, pacet / lintah mengeluarkan bahan khas yang menghalang darah daripada membeku. Jadi, selagi dia tidak kenyang, dia akan terus minum darah kita. Sejak awal ukurannya hanya sebatang korek api, lama-kelamaan ia menjadi gemuk. Tidak ada bahaya besar digigit kutu. Cuma bekas luka sering gatal dan jika tergores boleh menyebabkan jangkitan. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan sehingga ketika melakukan aktiviti di alam, kita tidak 'diserang' oleh lintah, dan berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi lintah ini.

Elakkan Mendaki Semasa Musim Hujan

Musim hujan adalah 'tempoh penuaian' haiwan-haiwan ini, dan anda pasti akan menemui pasak di sepanjang laluan mendaki. Pilih pendakian pada musim kemarau, kerana selain cuaca yang lebih baik, kehadiran pacet juga dapat diminimalkan.

Gunakan Pakaian Bertutup

Cuba tutup bahagian badan yang terdedah kepada serangan kutu, seperti kaki dan pergelangan tangan. Gunakan seluar panjang dan kemeja lengan panjang untuk melindungi bahagian badan ini. Tetapi jika anda digigit siput, apa yang harus anda lakukan?

Gunakan Api atau Rokok

Pacet tidak akan tahan panas, jadi ini boleh menjadi kaedah utama untuk menyingkirkan rakun. Nyalakan sebatang rokok dan bakar pacet dengan bara rokok, atau anda boleh menyalakan korek api dan kemudian diarahkan ke pacet, dijamin bahawa pacet akan melepaskan gigitannya.

Gunakan Tembakau

Petua untuk menangani lintah yang satu ini masih ada kaitannya dengan kaedah sebelumnya, tetapi kali ini tidak diperlukan untuk menyalakan rokok. Keluarkan tembakau dari rokok kemudian campurkan dengan air dan sapukan ke bahagian badan yang digigit oleh pacet. Sekiranya tidak keluar, tuangkan air ke pacet yang degil.

Minyak kayu putih

Tidak ada orang dalam kumpulan yang merokok? Terdapat cara lain untuk menghilangkan pacet. Sapukan minyak kayu putih ke badan yang digigit pacet, dijamin bahawa pacet akan keluar dengan sendirinya. Perkara yang paling penting jika kita digigit oleh alat pacu adalah, jangan sekali-kali memaksa menarik pacet dari kulit kerana boleh memperburuk pendarahan dan boleh menyebabkan jangkitan. Sekiranya anda seorang yang sabar, anda boleh membiarkannya sehingga lintah puas menghisap darah anda dan ia akan mengeluarkannya sendiri, atau gunakan petua untuk mengatasi lintah dari badan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found