Ujian TORCH - Guesehat.com

Semasa mengandung, anda perlu menjaga kesihatan anda semaksimum mungkin. Bukan hanya Ibu, janin di dalam rahim juga memerlukan perhatian tambahan untuk tetap sihat dan dapat tumbuh dan berkembang dengan baik. Nah, salah satu perkara yang boleh dilakukan untuk mencegah masalah kesihatan bagi Ibu dan bayi adalah dengan melakukan ujian TORCH.

Untuk apa ujian TORCH dan untuk apa itu digunakan? Ayuh, baca penjelasan di bawah!

Baca juga: 4 Petua Mengekalkan Kehamilan yang Perlu Diperhatikan

Apakah Jangkitan TORCH?

Ujian TORCH penting untuk mengetahui sama ada anda dijangkiti TORCH atau tidak. TORCH sendiri bermaksud Toxoplasma, Rubella (campak Jerman), Cytomegalovirus (CMV), dan Herpes Simplex Virus (HSV). Kumpulan penyakit ini mempunyai kesan yang hampir sama pada wanita hamil, oleh itu penyakit ini diklasifikasikan sebagai satu.

Jangkitan TORCH mempunyai gejala klinikal yang sukar dibezakan dengan penyakit lain. Jangkitan ini tidak mempunyai gejala khusus. Namun, penyakit ini cukup berbahaya, kerana jika anda dijangkiti, ia boleh menular dan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam kandungan. Jangkitan ini juga boleh menyebabkan keguguran hingga kematian janin.

Tetapi, anda tidak perlu panik terlebih dahulu, kerana peratusan gangguan pada janin jika anda dijangkiti TORCH semasa kehamilan agak kecil. Tetapi alangkah baiknya jika anda dapat melakukan pengesanan awal.

Sekiranya anda dijangkiti TORCH pada minggu-minggu awal kehamilan (minggu 3 hingga 9), bayi dilahirkan berisiko tinggi mengalami kelainan. Sementara itu, jika dijangkiti pada minggu ke-16 hingga minggu ke-38 kehamilan, kemungkinan bayi dilahirkan akan mengalami penurunan fungsi organ seperti jantung yang bocor.

Baca juga: Denyutan Jantung Bayi Tidak Dengar? Jangan panik!

Mengenal Ujian TORCH

Ujian TORCH adalah pemeriksaan darah pemeriksaan yang akan mengesan jangkitan melalui antibodi spesifik (antibodi) terhadap kuman yang menyebabkan jangkitan sebagai bentuk tindak balas badan terhadap kehadiran objek asing (kuman). Antibodi terburuk adalah Immunoglobin M (IgM) dan Immunoglobin G (IgG).

Selepas menyaring keputusanUjian TORCH keluar, masih perlu dilakukan pemeriksaan lebih lanjut, seperti pemeriksaan cecair ketuban. Sebagai contoh, dalam jangkitan rubella, selain memeriksa nombor IgM dan IgG, untuk diagnosis juga perlu memeriksa gejala klinikal lain seperti demam dan tompok-tompok merah pada kulit atau menelusuri sejarah pesakit seperti sama ada mereka pernah mengalami MMR vaksin atau sama ada mereka pernah mengalami rubella sebelumnya.

Ujian TORCH diperlukan untuk mengesan jangkitan TORCH pada wanita hamil sehingga Ibu dapat mendapatkan rawatan yang tepat dan dapat meminimumkan kelainan pada janin. Ujian TORCH yang dijalankan tidak memberi kesan buruk kepada ibu hamil, cuma harganya cukup mahal yang sering menjadi halangan.

Pada masa ini, ujian TORCH belum dilindungi oleh BPJS dan insurans swasta. Harga ujian TORCH antara IDR 1.8 hingga 2.2 juta. Sebenarnya, ibu, kos yang agak mahal ini masih tidak setimpal jika bayi Mums dan Ayah kemudian dilahirkan dengan kelainan, seperti kecacatan jantung atau masalah pendengaran.

Sebenarnya ibu, ujian TORCH sangat disarankan ketika anda merancang kehamilan atau sebelum berkahwin. Kemudian jika semasa pemeriksaan anda dinyatakan positif jangkitan TORCH, disarankan untuk menangguhkan kehamilan sehingga anda bebas dari penyakit ini.

Bukan itu sahaja, sebelum ini juga penting bagi ibu untuk memberi vaksin. Anda juga perlu menjaga kebersihan badan dengan rajin mencuci tangan, misalnya, atau mengetahui makanan yang anda makan.

Bagi ibu yang berisiko tinggi dijangkiti TORCH, ujian TORCH ini sangat penting untuk dilakukan. Wanita yang berisiko termasuk:

  1. Wanita yang suka makan sayur mentah, seperti salad dan karedok
  2. Wanita yang suka makan daging yang tidak dimasak dengan sempurna
  3. Wanita yang suka memelihara haiwan, seperti kucing dan anjing tetapi tidak memperhatikan kebersihan haiwan peliharaan mereka
  4. Wanita yang mempunyai sejarah gangguan kehamilan, seperti keguguran berulang.

Kepentingan ujian TORCH atau tidak bergantung pada keputusan dan kebolehan Ibu dan Ayah. Sekurang-kurangnya dengan menjalani ujian ini, anda dapat menjangkakan kemungkinan kehamilan dan jangkitan terburuk pada bayi anda.

Selain menjalani ujian TORCH, Ibu juga perlu membuat persiapan lain seperti makan makanan sihat, memeriksa kehamilan secara rutin, mengambil bahagian dalam latihan kehamilan, menjaga kebersihan badan, dan lain-lain. Jangan biarkan masalah TORCH ini membuat anda melupakan perkara lain dan memberi kesan kepada kesihatan mental anda, okey?

Baca juga: Ultrasound pada Kehamilan Awal

Sumber:

Garis Kesihatan. Skrin TORCH. Jun 2018.

Ujian Makmal Dalam Talian. TORCH. 2018.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found