Perbezaan antara Vaksinasi dan Imunisasi | saya sihat

Minggu ini vaksin COVID-19 diberikan di Indonesia untuk pertama kalinya. Berita ini memenuhi hampir semua media massa, baik cetak maupun elektronik. Semua topik perbualan selalu disertakan dengan ceramah vaksin.

Agar tidak terjebak dalam kebingungan, mari kita pergi menyegarkan makna semula vaksinasi dan imunisasi sering disalah anggap. Walaupun kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh terhadap penyakit tertentu, vaksinasi dan imunisasi mempunyai makna dan pemahaman yang berbeza.

Baca juga: Bolehkah Ibu Mengandung dan Menyusui Mendapatkan Vaksin Covid-19?

Definisi Imunisasi

Adakah Geng Sihat termasuk orang yang menganggap imunisasi dan vaksinasi adalah perkara yang sama? Sebenarnya ini adalah perkara semula jadi kerana kedua-duanya saling berkaitan. Cuma imunisasi mempunyai makna dan ruang lingkup yang lebih luas, iaitu proses pembentukan imuniti terhadap penyakit yang berlaku di dalam badan.

Proses pembentukan imun ini boleh berlaku dalam dua cara, iaitu secara aktif dan pasif. Dalam imunisasi aktif, tubuh secara aktif menghasilkan antibodi melalui proses semula jadi, sementara dalam imunisasi pasif tubuh diberikan antibodi yang sudah terbentuk sehingga tidak ada pembentukan imun yang aktif. Contoh imunisasi aktif ini dikenali sebagai vaksinasi. Sementara itu, contoh imunisasi pasif adalah pemberian suntikan imunoglobulin.

Perbezaan bahan yang digunakan menyebabkan kesan dan ketahanan imunisasi aktif dan pasif juga berbeza. Imunisasi aktif memerlukan masa untuk antibodi terbentuk kerana perlu melalui proses pembentukan dalam tubuh, tidak seperti imunisasi pasif yang menyebabkan seseorang segera mendapat imuniti.

Secara amnya, imunisasi aktif mempunyai daya tahan yang lebih lama walaupun seumur hidup daripada imunisasi pasif yang mempunyai ketahanan dalam beberapa minggu atau bulan. Dari segi peratusan, imunisasi aktif banyak digunakan dalam usaha pencegahan penyakit, oleh itu pengenalan dan pendidikan yang lebih mendalam mengenai imunisasi aktif atau vaksinasi sangat penting.

Baca juga: Mengapa Kanak-kanak Mengalami Demam Selepas Vaksinasi, Ya?

Vaksin dan Vaksinasi

Sekiranya anda tidak mengetahuinya, anda tidak menyukainya, peribahasa ini terasa sesuai ketika membincangkan vaksinasi. Walaupun telah dicadangkan dan dijalankan selama bertahun-tahun, masih ada yang menolak proses ini dan ini kemungkinan besar disebabkan oleh kejahilan.

Vaksin adalah bahan biologi, yang dapat berupa virus atau bakteria yang lemah, serta protein sintetik yang menyerupai bakteria yang telah diteliti di makmal. Vaksin boleh memasuki badan melalui mulut (jatuh) dan urat (disuntik). Proses pemberian vaksin ini dikenali sebagai vaksinasi.

Kandungan vaksin akan memicu tubuh untuk memberikan tindak balas imun untuk menghasilkan antibodi yang disiapkan untuk melawan jangkitan. Reaksi ini sama pada orang dewasa dan kanak-kanak. Vaksinasi biasanya bermula ketika bayi dilahirkan dengan jenis dan jadual yang telah diatur. Ada vaksin yang hanya diberikan sekali seumur hidup, sementara yang lain diberikan secara berkala. Tujuan pemberian vaksin secara berkala adalah agar sistem kekebalan tubuh terbentuk sepenuhnya.

Faedah Imunisasi

Adakah perlu atau tidak imunisasi masih sering dipersoalkan di masyarakat. Tetapi Gang Sihat tidak perlu dikelirukan. Kembali ke definisi dan tujuan asal, imunisasi dilakukan untuk mengelakkan tubuh daripada terkena jangkitan yang menyebabkan penyakit dan menyebarkannya kepada orang-orang di sekitar.

Oleh itu, imunisasi ini bermanfaat bukan sahaja untuk diri sendiri, tetapi juga untuk masyarakat dan masyarakat amnya. Walaupun keberkesanan setiap imunisasi berbeza, orang yang mendapat imunisasi akan lebih terlindung daripada mereka yang tidak. Kesan perlindungan maksimum dapat diperoleh sekiranya Geng Sihat juga menjaga pengambilan nutrien, kebersihan badan dan kebersihan persekitaran.

Baca juga: Pemerintah telah memperoleh 400 juta dos vaksin COVID-19, berikut adalah tahap pemberian vaksin!

Rujukan:

HealthDirect (2017). Imunisasi atau vaksinasi - apa perbezaannya?

Bhandari, S. Web MD (2018). Imunisasi dan Vaksin.

//www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_

//www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/imz-basics.htm


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found