Yogurt Baik untuk Diabetes | saya sihat

Yogurt adalah sumber kalsium, vitamin D, kalium dan protein yang baik. Penyelidikan terbaru juga mendapati bahawa jenis yogurt tertentu dapat membantu mengurangkan keradangan dan meningkatkan kadar gula dalam darah, menjadikannya baik untuk penderita diabetes.

Pakar pemakanan juga biasanya mengesyorkan pesakit diabetes untuk mengambil yogurt sebagai sebahagian daripada diet yang sihat. Namun, jenis yogurt apa yang baik untuk diabetes? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Langkah Pencegahan Coronavirus untuk Orang yang Menghidap Diabetes

Makan Yogurt dan Diabetes

Ramai pakar mengesyorkan yogurt sebagai sebahagian daripada diet harian yang sihat. Yogurt adalah sumber protein, kalsium, dan vitamin D. yang baik. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa probiotik dalam yogurt dapat mengurangkan keradangan.

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 cenderung mempunyai keradangan yang cukup tinggi di dalam badan. Keradangan kronik dapat meningkatkan risiko beberapa komplikasi, termasuk penyakit jantung dan strok.

Penyelidikan pada tahun 2016 berusaha untuk mengetahui kesan pengambilan yogurt probiotik pada penderita diabetes jenis 2. Sebilangan peserta dalam kajian ini mengambil kira-kira 2/3 cawan yogurt probiotik setiap hari selama 8 minggu.

Sebilangan peserta lain memakan yogurt dengan labu atau hanya labu. Terdapat juga kumpulan lain yang diminta untuk mengawal diabetes mereka dengan ketat, tetapi sama sekali tidak makan yogurt.

Para saintis kemudian memeriksa tahap tekanan darah dan gula darah setiap peserta pada awal, dan pada akhir tempoh kajian. Mereka juga memeriksa kadar lemak dan keradangan dalam darahnya.

Didapati bahawa peserta yang menggunakan yogurt serta yogurt dengan labu mengalami penurunan tekanan darah. Ujian darah juga menunjukkan:

  • Pengurangan kadar gula dalam darah yang ketara
  • Pengurangan tahap keradangan yang ketara
  • Menurunkan kadar kolesterol LDL buruk

Dari hasil kajian ini, para saintis menyimpulkan bahawa pengambilan yogurt probiotik baik untuk orang dengan diabetes jenis 2.

Yogurt Probiotik vs Yogurt Konvensional

Yogurt probiotik mengandungi bakteria baik yang aktif. Bilangan dan jenis bakteria baik boleh berbeza-beza, bergantung pada jenama. Walau bagaimanapun, yogurt probiotik biasanya mengandungi lebih banyak bakteria yang lebih baik daripada yogurt konvensional. Yogurt konvensional adalah yogurt yang telah melalui banyak proses pemprosesan kimia dan mengandungi banyak campuran, termasuk gula.

Penyelidikan pada tahun 2014 menunjukkan bahawa yogurt probiotik mempunyai lebih banyak manfaat kesihatan daripada yogurt konvensional, terutama bagi orang yang menderita diabetes. Kajian ini melibatkan 44 peserta yang berlebihan berat badan atau gemuk. Selama lebih dari 8 minggu, sebahagian besar peserta mengambil setengah cawan togur probiotik setiap hari. Sebilangan peserta lain menggunakan yogurt konvensional setiap hari dalam bahagian yang sama.

Didapati bahawa peserta yang menggunakan yogurt probiotik mengalami penurunan keradangan yang signifikan dalam darah mereka. Mereka juga mengalami penurunan kadar gula dalam darah. Sementara itu, peserta yang menggunakan yogurt konvensional tidak mengalami kesan ini.

Para saintis dalam kajian ini menyimpulkan bahawa memakan yogurt probiotik dapat membantu mengawal keradangan. Secara automatik, pengambilan yogurt juga dapat membantu mengurangkan risiko komplikasi diabetes.

Baca juga: Mengapa Coronavirus Lebih Berbahaya untuk Diabetis? Ini adalah Penjelasan Pakar

Yogurt Baik untuk Diabetes

Persatuan Diabetes Amerika (ADA) mengesyorkan yogurt sebagai sebahagian daripada rutin diet sihat bagi penghidap diabetes. Namun, tidak semua yogurt baik untuk pesakit diabetes.

Dari banyak jenis yogurt, berikut kaya dengan probiotik:

  • Yogurt Yunani mengandungi protein dua kali lebih banyak daripada yogurt konvensional.
  • Yogurt organik yang diperbuat daripada susu organik dan bahan organik lain
  • Yogurt bebas laktosa
  • Yogurt vegan (contohnya, soya, badam, dan yogurt kelapa)

Yogurt vegan dianggap tidak berkhasiat seperti yogurt susu tradisional kerana biasanya tidak mengandungi kalsium dan vitamin D. Sebilangan besar yogurt di atas biasanya terdapat dalam versi berperisa dan tidak berperisa. Kandungan lemak yogurt ini juga berbeza dari 0% hingga lemak penuh.

Menurut para pakar, yogurt yang baik untuk pesakit kencing manis adalah kosong (tanpa rasa tambahan) dan bebas lemak atau rendah lemak. Jadi, cari yogurt yang kaya dengan probiotik tetapi juga kosong dan rendah lemak.

Selain itu, walaupun jenis yogurt di atas kaya dengan probiotik dan rendah kalori dan lemak, mereka mungkin masih mengandungi gula tambahan. Jadi, Diabestfriends perlu memeriksa bahan-bahan yang terdapat di dalamnya. Bijak memilih yogurt yang baik untuk diabetes. (UH)

Baca juga: Coronavirus pada Diabetes Lebih Berbahaya, Inilah Cara Meningkatkan Kekebalan!

Sumber:

MedicalNewsHari ini. Apakah yogurt terbaik untuk diabetes ?. September 2019.

Persatuan Diabetes Amerika. Pilihan makanan yang sihat dipermudah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found