Pemilik Jenis Darah Negatif Rhesus - GueSehat.com

Apakah kumpulan darah manusia? Terdapat A, B, AB, dan O. Selain itu, ada juga jenis darah berdasarkan rhesus, iaitu positif (+) dan negatif (-). Bagi mereka yang mempunyai golongan darah dengan rhesus negatif pada mulanya mesti cemas. Macam mana boleh jadi? Di Indonesia, golongan darah dengan rhesus negatif sangat jarang berlaku. Namun, sekarang tidak perlu risau. Ada Lici Murniati, Ketua Komuniti Negatif Rhesus Indonesia atau disingkat RNI.

Tidak Tahu Pada Mula

Pada mulanya, Lici tidak menyangka bahawa jenis darahnya jarang berlaku. Semasa melakukan ujian darah untuk pembedahan, dia baru mengetahui bahawa dia adalah pemilik kumpulan darah negatif rhesus.

Nasib baik semasa operasi, Lici tidak memerlukan pemindahan darah tambahan. Beberapa saat kemudian, Lici menjadi jawatankuasa dan juga penderma darah di tempat kerjanya. Seminggu kemudian, Lici dihubungi oleh PMI (Palang Merah Indonesia). Lici mendapat berita bahawa jenis darahnya adalah O dengan rhesus negatif.

Setelah itu, Lici diminta untuk bersiap sedia kapan saja dia diperlukan sebagai penderma darah. Dari situ Lici menyedari bahawa jenis darahnya sangat jarang dan diperlukan oleh banyak orang.

Selalunya dianggap sebagai gangguan darah oleh orang awam

Sayangnya, masih banyak orang awam yang menganggap bahawa negatif rhesus adalah gangguan darah. Sebenarnya, tidak jarang Lici ditanya mengenai kemungkinan pulih dari 'gangguan darah'.

Dari situ, idea lahir untuk membentuk komuniti kumpulan darah negatif rhesus. Selain dapat mengumpulkan mereka yang memiliki nasib yang sama, masyarakat Negatif Rhesus Indonesia juga memberikan pendidikan bagi masyarakat tersebut agar mereka tidak disesatkan lagi.

Walaupun cabang pusat PMI (Jakarta) sebenarnya mempunyai stok darah negatif rhesus, jumlahnya sangat terhad. PMI di kawasan lain lebih sukar. Dengan adanya Komuniti Negatif Rhesus Indonesia, Lici mengakui sebanyak mungkin untuk turut serta dalam mengatasi masalah rumit ini.

Statistik

Menurut data statistik, 1 dari 100 orang Indonesia mempunyai jenis darah yang negatif rhesus. Di Asia, rata-rata, hanya 1% dari semua jenis darah yang terdapat di populasi rantau ini.

Mereka yang negatif rhesus (A-, B-, AB-, hingga O-) hanya boleh menerima penderma dari orang yang mempunyai jenis darah dan rhesus yang sama. Apabila menerima dari rhesus positif, misalnya A + untuk A-, tubuh akan mengalami reaksi penolakan.

Ada kes lain yang agak pelik. Seorang ibu yang mempunyai rhesus negatif berisiko keguguran jika janin yang dibawanya positif rhesus. Dalam kes ini, Lici mengatakan bahawa vaksin plasma darah atau imunoglobulin harus diberikan kepada ibu untuk mencegah kemungkinan ini.

Rhesus Negative Indonesia bekerjasama dengan PMI untuk mengatasi kekurangan penderma negatif rhesus. Mereka bertindak sebagai penghubung dengan penderma apabila ada keperluan untuk penderma negatif rhesus, terutama ketika ada situasi mendesak.

Tidak ada paksaan untuk menjadi penderma

Rhesus Negative Indonesia ada di sini untuk memudahkan mencari penderma yang rhesus negatif. Namun, tidak ada paksaan untuk menjadi penderma darah bagi anggota RNI. Organisasi ini lebih berbentuk komuniti di mana pemilik kumpulan darah negatif rhesus berkumpul.

Sudah tentu, sekali lagi mendidik masyarakat sangat penting. Sekiranya anda mempunyai jenis darah negatif rhesus, anda boleh segera bergabung dengan RNI untuk lebih mudah mencari penderma dengan rhesus yang sama.

Rhesus Negative Indonesia dapat dihubungi melalui laman web rasmi mereka: rhesusnegatif.com. Mereka juga boleh dihubungi melalui akaun media sosial @rhesusnegatifID di Twitter dan kumpulan Blood Rhesus Negative Group di Facebook. (AS)

Sumber

Kompas.com: Kisah Lici Murniati, Pemilik Darah Rhesus Negatif

Kompas.com: Rhesus Negatif, Pemilik Komuniti Jenis Darah Langka

Liputan6.com: Pemilik Negatif Rhesus Tidak Perlu Bimbang Tentang Kekurangan Stok Darah


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found