Kesan Psikologi Perceraian terhadap Wanita - guesehat.com

Siapa yang mahu perceraian? Bahkan selebriti, yang dikhabarkan telah melakukan banyak "bercerai" untuk meningkatkan popularitinya, tampaknya juga tidak memilih perceraian dengan sengaja. Buktinya ada banyak artis yang merasa terpukul, dan salah satunya dapat dilihat dari perubahan fizikalnya seperti Gracia Indri yang semakin kurus. Walaupun dia terlihat normal, atau masih terlihat gembira di televisyen, perubahan dalam fizikalnya tidak dapat tertipu jika dia merasa tertekan.

Wanita adalah mangsa perceraian yang paling dominan

Menurut kajian yang dilakukan oleh womenshealthmag.com pada orang dewasa di Amerika, mendapati bahawa sekitar 131.159 wanita mengalami kehidupan yang sukar setelah bercerai. Mereka mengaku tidak hidup dalam kesejahteraan dan tahap tekanan meningkat berbanding lelaki. Sepertiga dari jumlah itu menyatakan bahawa mereka selalu menggunakan ubat penenang setiap hari.

Sebenarnya, apa yang berlaku pada wanita ketika mereka bercerai atau dalam proses perceraian? Mengapakah wanita menjadi mangsa yang paling dominan daripada lelaki atau paling kurang sama kerana perceraian? Sekiranya jawapannya menyakitkan, ia mesti dialami oleh kedua-dua pihak. Namun, ternyata ada sebab lain yang membuat wanita merasa sangat hancur, iaitu masalah kewangan, terutama yang sudah mempunyai anak.

Dr. Constance Ahrons, Ph.D, seorang pengantara, penasihat perceraian, dan pengarang "Perceraian yang Baik" mengatakan bahawa wanita akan mengalami pukulan berat, seperti bimbang di sisi lain adalah menyakitkan, terutama jika dia telah memutuskan untuk berhenti bekerja kerana perkahwinan dan menjaga anak-anak. Sebenarnya, pada masa sambilan, wanita akan mendapat gaji lebih sedikit daripada lelaki dalam pekerjaan yang sama. Tidak ketinggalan, mereka harus membesarkan dan memenuhi keperluan anak-anak mereka yang meningkat dengan gaji yang sedikit.

Baca juga: 11 Percubaan dalam Perkahwinan Menghadap

Kesan perceraian terhadap wanita

Pelbagai kesan lain yang hanya dirasakan oleh wanita dalam proses perceraian dan selepas perceraian adalah:

  • Tekanan. Menurut sebuah artikel yang diterbitkan dalam Journal of Health and Social Behavior pada tahun 2006 menyatakan bahawa wanita akan mengalami tekanan psikologi yang lebih tinggi dan jauh lebih tinggi daripada lelaki. Tekanan ini biasanya memberi kesan kepada pemikiran wanita untuk tidak lagi mempercayai lelaki, terutama dengan pandangan mereka terhadap lelaki yang sempurna dan takut atau bimbang ditolak.

  • Risau. Tanpa masalah perceraian, setiap wanita mesti mengalami kebimbangan atau kegelisahan yang berlebihan. Terutama ketika wanita berhadapan dengan perceraian? Perasaan tidak pasti pasti akan dialami, terutamanya kebimbangan mengenai masa depan yang tidak menentu.

  • Takut. Akibat daripada kebimbangan yang berlebihan, terutama dengan masa depan yang tidak menentu, tidak mustahil wanita akan mengalami perasaan takut. Takut untuk memulakan hubungan baru, takut jatuh cinta lagi, takut untuk berkomitmen, takut untuk bersosial dengan lawan jenis.

  • Marah. Keadaan ini biasanya dialami oleh wanita dengan proses perceraian yang rumit. Terutama apabila berkaitan dengan kanak-kanak dan kesihatan psikologi mereka. Kesan negatif sekiranya perasaan ini timbul pada wanita, biasanya wanita akan bertindak dengan sangat kasar dan bahkan boleh melakukan perkara yang membahayakan keselamatan bekas suami mereka. Sebaliknya, wanita juga boleh membalas dendam kerana bercerai dengan lelaki yang sudah berkahwin.

  • Dihantui oleh rasa bersalah. Sekiranya seorang wanita telah merasakan keadaan ini, agak sukar untuk mengembalikan perasaannya seperti sebelumnya atau seperti tidak mencintai mantan suaminya terlebih dahulu. Biasanya, keadaan ini dipengaruhi oleh perasaan cinta yang berlebihan dan sifat wanita yang mudah dimaafkan. Terutama jika perceraian itu disebabkan oleh kesalahan wanita tersebut.

  • Percuma. Perasaan ini akan dialami terutama bagi wanita yang merasa tidak bahagia dalam perkahwinan mereka, misalnya kerana keganasan rumah tangga. Walaupun mangsa keganasan memerlukan bantuan profesional untuk menyembuhkan luka mental dan fizikal mereka, perasaan kebebasan tetap akan dirasakan sebagai kebahagiaan.

  • Lebih bertanggungjawab. Wanita mungkin merasa tertekan hingga jatuh pada awal perceraian mereka, tetapi setelah kira-kira 2 tahun wanita akan lebih bertanggungjawab, terutama dengan kehidupan mereka. Oleh itu, cukup banyak wanita yang berjaya dari segi kewangan atau kelihatan lebih menarik dari segi fizikal setelah perceraian yang panjang. Ada juga kemungkinan wanita akan belajar seni mempertahankan diri untuk melindungi diri dari godaan atau serangan jahat di luar sana.

Baca juga: 10 Petua Perkahwinan Anti Kafir

Lelaki juga mengalami perceraian

Nasib baik, keadaan ini tidak bertahan lama. Jadi, bersabarlah wanita yang merasa hancur dengan proses perceraian! Tunggu sahaja 1 atau 2 tahun, semua keadaan ini akan berubah. Fakta ini ditemui oleh theguardian.com dalam penyelidikannya yang dilakukan terhadap 3.515 orang dewasa yang bercerai. Kira-kira tiga perempat dari mereka, terutama wanita, menyatakan bahawa mereka menjalani kehidupan yang lebih bahagia daripada kehidupan berkahwin setelah melalui proses perceraian selama lebih kurang 2 tahun.

Penyelidikannya juga menemui fakta menarik lain mengenai perbezaan jantina dalam menyelesaikan masalah. 7% lelaki mengakui bahawa keadaan selepas perceraian seperti "bunuh diri" berbanding hanya 3% wanita dengan pendapat yang sama. Akibatnya, lelaki cenderung mengalihkan tumpuan mereka kepada perkara-perkara yang menyeronokkan, seperti mencari pengganti baru dengan cepat, melakukan hubungan seks bebas, atau hanya mengambil cuti dari tempat kerja untuk pergi bercuti. Berbeza dengan wanita yang mempunyai watak yang lebih fokus dalam mengatasi masalah. Oleh itu, mereka cenderung memilih "merawat luka" daripada "melupakan luka" dengan pelbagai cara positif, seperti meningkatkan masa untuk bergaul dengan rakan-rakan.

Baca juga: Bukan Hanya Emma Gonzalez, Inilah 7 Aktivis Wanita Yang Berani Menyuarakan Hak Orang Lain!

Walaupun lelaki dengan cepat akan mencari pengganti dan menikah semula, tetapi menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Yorkshire Building Society, Rachel Court mengatakan bahawa lelaki akan mengalami penderitaan emosi yang lebih besar daripada wanita. Jadi, walaupun mereka bercerai dan mencari pengganti, kebanyakan lelaki masih suka marah, anda tahu, terutama kerana merasa bersalah atas kegagalan perkahwinan mereka. (BD / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found