Kedudukan Tidur yang Disyorkan untuk Pesakit COVID-19

Healthy Gang, tentu saja, ingat bahawa pada 11 Mac 2020, WHO pertama kali menyatakan virus SARS-Cov-2, penyebab penyakit yang sekarang dikenali sebagai COVID-19, sebagai pandemi. Tidak lama lagi kita akan menyambut 1 tahun wabak tersebut.

Pandemik ini telah mengubah banyak aspek kehidupan manusia, yang akhirnya melahirkan tabiat normal yang baru. Namun, masih banyak misteri di sekitar virus ini yang belum terungkap.

Menjelang 1 tahun wabak itu, Ramsey Dime Derby Health Care Indonesia mengadakan pengumpulan media pada hari Khamis, 25 Februari 2021. Prof. dr. Menaldi Rasmin, pakar paru dari Hospital Premiere Jatinegara, adalah salah seorang penceramah. Prof. Menaldi mengingatkan lagi mengenai klasifikasi keparahan COVID-19 dan terapi.

Dalam pembentangannya, Prof. Menaldi menjelaskan bahawa dalam merawat pesakit COVID-19, terutama mereka yang mempunyai gejala, posisi tidur yang disyorkan cenderung. Ternyata cara tidur ini mempunyai alasan saintifik. Sebab apa?

Baca juga: Laman web ini dan Cara Mendaftar Vaksinasi Covid-19 untuk Warga Emas

Punca Sesak Nafas dan Kematian Pesakit COVID-19

Geng Sihat mesti tahu bahawa tidak semua orang yang positif COVID-19 mempunyai gejala. Sebilangan besarnya tidak simptomatik atau mempunyai gejala ringan. Gejala biasa adalah demam, batuk, hilang selera makan, sesak nafas, sakit tekak, dan kehilangan bau dan rasa.

Walau bagaimanapun, gejala umum ini juga berbeza-beza. Contohnya, sesak nafas yang boleh bertambah buruk sehingga memerlukan kemasukan ke hospital dan juga ICU. Penyebab kematian pada amnya adalah ketepuan oksigen rendah dan keradangan pada tisu paru-paru yang sudah sangat parah, yang ditandai dengan peningkatan tekanan darah penanda keradangan, kami menyebutnya ribut sitokin, "jelas Prof Menaldi.

Penyebab sesak nafas pada pesakit COVID-19 adalah keradangan pada paru-paru. Apabila benda asing memasuki tubuh kita, termasuk virus, tubuh kita akan bertindak balas. "Contoh paling mudah, ketika jari kita ditusuk oleh serpihan kayu, maka jari akan bengkak dan merah sebagai reaksi keradangan. Begitu juga di paru-paru, di mana apabila paru-paru meradang ia akan menghasilkan cecair. Seperti span yang terendam dalam cecair. Dan ini boleh membawa maut dan mematikan kerana oksigen tidak dapat memasuki paru-paru. Semua alveoli dipenuhi air kerana radang, ”kata Prof. Menaldi.

Menurut profesor Pulmonologi dan Perubatan Pernafasan ini di Fakultas Perubatan, Universitas Indonesia (FK UI), ketika paru-paru menjadi sangat basah kerana terendam dalam cairan, ia dapat mengganggu proses penyebaran oksigen atau pertukaran udara di paru-paru.

Baca juga: 7 perkara yang perlu dilakukan jika anda tinggal bersama seseorang yang positif COVID-19

Kedudukan Tidur yang Disyorkan untuk Pesakit COVID-19

Sebab mengapa pesakit COVID-19 dianjurkan untuk tidur di perutnya adalah berkaitan dengan pengumpulan cecair di paru-paru. Sebenarnya, sambung Prof. Menaldi, tidur di perut anda tidak hanya disyorkan untuk pesakit COVID-19, tetapi untuk semua jenis keradangan pada paru-paru yang tidak disebabkan oleh COVID-19.

"Perut adalah yang terbaik untuk pesakit COVID-19 kerana keradangan segera menyerang kedua paru-paru. Dan cecair ini cenderung mencari atau mengalir ke titik yang berakhir, sehingga hujung paru-paru, "jelas Prof. Menaldi.

Tidur di perut membuat pesakit terhindar dari sesak nafas, kerana bahagian belakang dan sisi paru-paru akan lebih bebas dan dapat menerima oksigen, berbanding dengan paru-paru depan yang disekat oleh organ jantung.

“Kawasan punggung atau tengah dan sisi paru-paru ini adalah area yang harus kita jaga, kerana merupakan kawasan penyebaran yang paling luas (pertukaran oksigen). Di sinilah oksigen paling banyak masuk. Sekiranya pesakit tidur di punggungnya, maka kawasan seluas ini akan dipenuhi air dan semakin sesak. Dengan perut, kawasan paru-paru yang besar akan tetap terbuka, "jelas Prof. Menaldi

Sekiranya pesakit tidak selesa tidur di perutnya, disarankan untuk tidur di sisinya, intinya adalah membiarkan cecair di paru-paru bergerak ke semua arah. Dengan cara itu pesakit mengelakkan sesak nafas.

Selain itu, manfaat lain dari tidur di perut adalah bahawa pesakit cenderung bangun dengan mudah kerana dia kurang selesa. Apabila anda bangun dan akhirnya mengubah posisi tidur anda, pencarian di paru-paru anda bergerak atau bergerak.

Sebaliknya, jika pesakit diizinkan tidur di punggungnya, termasuk pesakit yang tidak mempunyai keluhan sesak nafas, keadaan ini menurut Prof Menaldi juga tidak baik untuk paru-paru, kerana boleh menyebabkan organ menjadi kaku. "Intinya adalah, jangan biarkan cairan merendam paru-paru sehingga harus sering diputar," jelas Prof. Menaldi.

Baca juga: Ibu yang menyusui boleh mendapat vaksin Covid-19, kapan anda hamil?