Ubat untuk Mengatasi Asma

Asma adalah salah satu penyakit pernafasan yang paling biasa di dunia, termasuk di Indonesia. Data dari Penyelidikan Kesehatan Dasar yang dilakukan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2018 menunjukkan bahawa sekitar 2.4 persen penduduk Indonesia memiliki riwayat asma.

Asma sendiri adalah keadaan di mana terdapat penyempitan dan keradangan saluran pernafasan, serta pengeluaran lendir yang berlebihan. Ini menyebabkan pesakit asma sukar bernafas. Asma juga boleh membuat pesakit batuk dan mengi.

Asma boleh mengganggu aktiviti harian. Asma tidak dapat disembuhkan, tetapi asma dapat dikendalikan sehingga tidak mengganggu aktiviti harian dan sehingga serangan asma tidak berlaku yang boleh mengancam nyawa.

Baca juga: Adakah benar orang yang menghidap asma lebih berisiko dijangkiti dengan coronavirus?

Dadah untuk Mengatasi Asma

Salah satu cara untuk mengawal asma adalah dengan menggunakan ubat. Sebagai ahli farmasi di hospital, saya sering bertemu dengan pesakit asma dan dengan demikian memberi tahu mereka mengenai ubat-ubatan mereka.

Seorang pesakit dengan asma boleh menerima lebih daripada satu ubat untuk tujuan yang berbeza. Oleh itu, penting bagi pesakit untuk mengetahui pelbagai ubat asma dan tujuannya serta cara menggunakannya dengan betul.

Secara umum, terdapat dua jenis ubat asma. Jenis pertama adalah ubat yang digunakan untuk mengawal asma dan digunakan dalam jangka panjang, atau biasa disebut sebagai penjenayah. Jenis kedua adalah ubat yang digunakan semasa serangan asma, biasanya dikenali sebagai penenang.

Kedua-dua ubat kawalan dan penghilang asma kebanyakannya berbentuk penyedut, tetapi ada juga ubat yang diberikan melalui mulut.

1. Ubat kawalan jangka panjang (penjenayah)

Seperti namanya, ubat asma jenis ini digunakan untuk mengawal asma dan mencegah serangan asma daripada berlaku. Ubat ini biasanya digunakan dalam jangka masa panjang dan berterusan. Jadi, tidak hanya digunakan ketika ada serangan asma sahaja. Terdapat beberapa jenis ubat yang termasuk dalam jenis ini, di mana perbezaannya adalah dalam mekanisme tindakan setiap ubat.

Yang pertama adalah kortikosteroid yang dihirup seperti budesonide dan fluticasone. Ubat kortikosteroid yang dihirup berfungsi untuk mengurangkan keradangan yang menyebabkan saluran udara menjadi sempit. Ubat ini juga mengurangkan pengeluaran lendir atau lendir di saluran udara.

Ubat kedua adalah beta-agonis yang bertindak panjang yang juga disedut melalui inhaler, seperti formoterol dan salmeterol. Jenis ubat ini melemaskan otot di saluran pernafasan dan dengan itu dapat mengelakkan sesak nafas. Biasanya ubat jenis ini diberikan bersama dengan kortikosteroid yang dihirup.

Selain ubat yang digunakan semasa penyedutan, asma juga dapat dikawal dengan mengambil ubat seperti montelukast dan theophylline. Montelukast berfungsi untuk menghalang leukotrien, sebatian yang berperanan dalam reaksi alergi, sementara theophylline berfungsi untuk merehatkan otot saluran udara.

Jenis ubat penjenayah ini tidak sesuai digunakan semasa serangan asma, kerana ubat ini memerlukan beberapa saat untuk mula berfungsi.

Baca juga: Elakkan 6 Tabiat Ini Supaya Gejala Asma Jangan Lebih Buruk!

2. Ubat semasa serangan (penenang)

Berbeza dengan jenis ubat lain penjenayah yang disebutkan di atas, perubatan penenang biasanya tidak digunakan secara rutin. Ubat ini hanya digunakan jika serangan asma terjadi, dengan tujuan agar gejala serangan asma seperti sesak nafas dapat diselesaikan dengan segera. Ubat ini mempunyai permulaan tindakan yang cepat sehingga sesuai digunakan dalam keadaan serangan asma.

Contoh ubat jenis ini adalah salbutamol dalam bentuk inhaler, atau gabungan salbutamol dan ipratropium yang diberikan melalui penyedutan wap.

Nah, Gang Sihat, ada dua jenis ubat yang digunakan dalam terapi asma. Jenis ubat penjenayah yang digunakan secara rutin untuk mengawal asma agar tidak mengganggu aktiviti harian, dan penenang digunakan semasa serangan asma untuk cepat mengawal gejala sesak nafas yang berlaku semasa serangan asma.

Kerana kebanyakan ubat asma disedut, anda juga harus memperhatikan cara menggunakan alat sedut dengan betul. Tidak kerap menggunakan teknik inhaler yang salah menyebabkan pesakit tidak mendapat kesan maksimum dari ubat dan membuat keadaan asma tidak terkawal dengan baik.

Selain penggunaan ubat-ubatan, pesakit asma juga harus menghindari perkara-perkara yang dapat memicu kambuh asma, seperti makanan atau bahan tertentu yang boleh menyebabkan alergi yang menyebabkan asma. Salam sihat!

Baca juga: Cara Membersihkan dan Memelihara Paru-paru

Rujukan:

Oleh itu, J., Mamary, A. dan Shenoy, K., 2018. ASTHMA: DIAGNOSIS DAN RAWATAN. Jurnal Perubatan Eropah, 3 (4), hlm.111-121.

Rawatan asma, 2015. Asma dan Alergi Foundation of America.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found