Kehamilan Trimester Kedua | saya sihat

Sekiranya trimester pertama terasa seperti akan naik roller coaster, trimester kedua terasa seperti sungai yang perlahan dan tenang. Memang, secara umum, trimester kedua adalah tempoh kehamilan yang paling selesa yang dirasakan oleh wanita hamil.

Pada trimester kedua, tenaga anda akan kembali. Biasanya, wanita hamil tidak mengalami loya dan muntah ketika memasuki trimester kedua. Sekarang pada trimester kedua ini, wanita hamil mula memikirkan beberapa perkara tertentu, Ibu.

Sudah tentu, kehamilan adalah kehamilan, dan trimester kedua tidak akan selalu menggembirakan anda. Namun, pemikiran tertentu akan mula muncul di fikiran anda. Fikiran ini umumnya disebabkan oleh hormon kehamilan.

Apakah perkara yang difikirkan oleh wanita hamil pada trimester kehamilan kedua? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Adakah Hipertensi Semasa Kehamilan Selalu Berakhir dengan Pre-eklampsia?

6 Perkara yang difikirkan oleh ibu dalam Kehamilan Trimester Kedua!

Berikut adalah beberapa perkara yang difikirkan oleh wanita hamil pada trimester kedua:

1. Rasanya seperti syurga!

Selepas 12 minggu pertama yang penuh kegelisahan, memasuki trimester kedua adalah seperti pergi ke syurga. Anda akan berasa seronok dengan diri anda lagi, dan anda juga akan mula tidak sabar menunggu kelahiran anak anda!

2. Ternyata saya benar-benar hamil

Pada trimester pertama, anda mungkin masih tidak percaya bahawa anda hamil, terutamanya bagi mereka yang hamil untuk pertama kalinya. Nah, memasuki trimester kedua, dengan perut yang membesar, anda akan mula merasakan bahawa anda benar-benar hamil.

Baca juga: Masalah Kulit Kerana Tekanan Kapal Darah Semasa Kehamilan

3. Apakah nama terbaik untuk si kecil di rahim?

Beberapa ibu telah memikirkan nama sejak awal trimester pertama. Ada juga ibu yang hanya memikirkan nama ketika mereka hampir dilahirkan. Walau bagaimanapun, kebanyakan ibu mula memikirkan nama ketika memasuki trimester kedua. Ibu mungkin sering membaca atau menonton filem untuk mencari inspirasi nama untuk anak kecil anda.

4. Sudah tiba masanya untuk menghiasi bilik anak kecil anda!

Trimester pertama terasa terlalu awal untuk mula menghias bilik anak kecil anda, sementara trimester ketiga terasa terlalu ketat. Jadi, secara amnya wanita hamil mula memikirkan untuk menghias bilik anak kecil mereka pada trimester kedua! Tetapi, jangan hanya memikirkan menghias bilik anak kecil anda, Ibu. Anda juga perlu memberi perhatian dan memikirkan kesihatan anda!

5. Adakah benar bahawa hidup saya akan berubah?

Nah, trimester kedua adalah masa ketika wanita hamil mula berfikir lebih mendalam mengenai kehidupan mereka kemudian ketika mereka melahirkan. Ibu mungkin sering melamun berfikir, 'perubahan apa yang akan berlaku dalam hidup saya ketika si kecil dilahirkan? Fikiran seperti itu adalah normal, tetapi jangan biarkan mereka menekankan anda, oke? Sekiranya pemikiran ini mula mengganggu aktiviti anda, anda harus membaginya dengan Ayah anda, atau orang lain yang paling dekat dengan anda!

6. Saya benar-benar berasa gembira!

Mungkin anda masih akan melalui saat-saat di mana anda merasa risau pada trimester kedua. Namun, secara amnya, anda akan berasa sangat gembira. Ini disebabkan oleh hormon gembira dalam badan anda. Ibu pasti mula menikmati kehamilan pada trimester kedua! (UH)

Baca juga: Adakah Bayi Tidur di Rahim dan Berapa Jam Sehari?

Sumber:

Apa Yang Harapkan. 7 Fikiran Ibu Hamil Pada Trimester Kedua. Jun 2021.

ibu bapa.com. Apa yang Harus Diharapkan pada Trimester Kedua. Disember 2018.

Eksekutif Perkhidmatan Kesihatan. Apa yang diharapkan pada trimester kedua kehamilan. November 2020.