Pengorbanan Bapa untuk Keluarga - GueSehat.com

Menjadi bapa yang baik dalam keluarga bukanlah sesuatu yang mudah. Di satu pihak, sebagai ketua keluarga, seorang ayah perlu menunjukkan sikap berwibawa dan tegas. Tetapi di sisi lain, si ayah juga tidak boleh kehilangan sifat mesra, terutama ketika berhadapan dengan Putra.

Secara sedar atau tidak, ada banyak perkara yang dilakukan oleh seorang ayah untuk keluarganya. Inilah bentuk pengorbanan ayah yang harus kita hargai. Nah, berikut adalah beberapa bentuk pengorbanan ayah dalam keluarga yang mungkin menjadikan Geng Sihat lebih menghargai sosok ayah.

Pengorbanan Bapa dalam Keluarga

Pengorbanan seorang ayah dapat dilihat ketika dia menyisihkan segalanya untuk sesuatu yang jauh lebih baik dan bernilai bagi keluarganya. Beberapa perkara ini termasuk menonton bola sepak, bermain golf, memancing, atau bersenam. Ya, tidak ada yang lebih berharga daripada menghabiskan masa dengan anak-anaknya. Berikut adalah beberapa contoh pengorbanan ayah untuk keluarganya:

1. Gaya Hidup

Tidak mengejutkan, tentu saja, setelah berkahwin, kehidupan seorang lelaki akan berubah secara drastik. Seorang bapa mungkin tidak lagi dapat berjaga malam kerana bepergian dengan rakan-rakannya. Ayah juga harus mula melepaskan tabiat minumnya atau hanya menonton rancangan bola sepak kegemarannya.

Perubahan gaya hidup ini terasa lebih pantas apabila seorang ayah sudah mempunyai anak. Ayah harus mula menjaga dirinya dengan lebih baik, sehingga dia dapat melihat bayinya tumbuh dari masa ke masa. Penjagaan diri ini termasuk berhenti merokok atau perkara buruk lain yang boleh menjejaskan kesihatan mereka.

2. Dianggap sebagai orang yang lebih jahat

Ini mungkin merupakan bentuk pengorbanan terbesar dari seorang ayah kerana dia harus melakukan peranan yang nampaknya lebih jahat di mata Putra. Seorang ibu boleh cair ketika berhadapan dengan anak mereka yang merengek untuk dipatuhi.

Namun, seorang bapa mesti dapat bersikap tegas dan tidak mudah mematuhi kehendak anak. Inilah yang sering membuat seorang ayah dianggap kasar, walaupun sebenarnya dilakukan sebagai tanda cintanya kepada anak.

3. Masa

Masa mungkin merupakan pengorbanan terpenting yang akan dilakukan oleh seorang ayah. Seorang ayah dituntut untuk dapat membahagikan waktunya demi keluarga, bermula dari menghadiri jemputan dari sekolah anak kecilnya atau hanya membawa isterinya pergi membeli-belah.

Masa cenderung berlalu dengan cepat apabila seorang ayah sudah mempunyai keluarga. Oleh itu, seorang bapa mungkin tidak mahu melewatkan saat-saat penting bersama anak-anak dan keluarganya.

Baca juga: Bukan Hanya Menjana Pendapatan, Inilah Peranan Penting Bapa Dalam Keluarga!

4. Masalah kewangan

Mengejar keselamatan kewangan lebih mudah apabila seorang lelaki muda dan bujang. Walau bagaimanapun, apabila anda mempunyai keluarga, keadaan menjadi lebih rumit. Keadaan ini tentunya kerana ayah mesti menjadi tulang belakang keluarganya dan memikirkan sejumlah perbelanjaan, mulai dari keperluan rumah tangga, wang pendidikan anak-anak, hingga perbelanjaan yang tidak dijangka yang mungkin diperlukan pada bila-bila masa. Membina keluarga tidak mudah dan murah. Oleh itu, menjana wang adalah salah satu faktor yang dikorbankan oleh ayah untuk keluarga bahagia.

5. Waktu Tidur

Bukan hanya ibu, seorang ayah juga perlu bangun di tengah malam hanya untuk menukar lampin bayi atau membantu kerja rumah anak. Ini tentu saja mengorbankan tidur ayah saya. Sebenarnya, sebilangan bapa harus bersedia untuk tidur dalam jangka masa yang singkat dalam beberapa tahun pertama membesarkan anak.

6. Melupakan hobinya yang sejuk

Sebilangan lelaki mempunyai hobi tertentu yang mereka gemari, seperti mengumpulkan jam tangan atau membeli kereta mewah terkini. Tetapi setelah berkahwin, seorang ayah mesti bersedia meninggalkan hobi ini dan memperuntukkan semua dana dan fikirannya untuk perkara-perkara yang kelihatannya lebih membosankan, seperti membayar premium insurans, memperbaiki selokan, atau membayar pendidikan anak-anak.

7. Hilang peluang untuk mendapatkan pekerjaan impian anda

Sekiranya masih bujang, seorang lelaki boleh mengambil pekerjaan dengan bebas, sama ada pekerjaan yang memerlukan berjaga sepanjang malam atau bahkan pergi ke luar bandar. Tetapi semasa anda berkahwin, bekerja bukan sekadar memenuhi impian anda.

Ayah juga perlu memikirkan keluarganya. Pilihan yang sukar, tentu saja, jika si ayah harus meninggalkan keluarga untuk pekerjaan impiannya. Biasanya bagi kebanyakan lelaki, tinggal bersama keluarga di satu tempat jauh lebih penting daripada harus bekerja jauh dan berjauhan untuk jangka masa yang panjang.

8. Mengutamakan kepentingan ahli keluarga yang lain

Semasa bujang, seorang lelaki mungkin dapat melakukan apa sahaja yang dia suka. Tetapi seiring bertambahnya usia, ayah mungkin harus mulai meletakkan kepentingan mereka sendiri sebagai pusat kepentingan ahli keluarga yang lain.

Sebagai contoh, jangan berharap dapat menonton siaran langsung liga bola sepak kegemaran anda kerana isteri anda ingin menonton sinetron. Atau, ayah mungkin tidak dapat mengerjakan projek DIYnya kerana dia sudah mempunyai anak yang tidak dapat mendengar suara.

9. Kehilangan kawalan di rumah

Bapa memang boleh menjadi ketua rumah tangga. Namun, jangan berharap dapat mengawal banyak perkara di sana. Seorang isteri mungkin lebih terkawal di rumah, begitu juga anak-anak. Mereka mempunyai kebebasan yang jauh lebih besar daripada ayah.

Anak kecil anda boleh merebut alat kawalan jauh tv pada bila-bila masa dan menukar saluran semasa ayah menonton permainan. Atau, bersabarlah ketika ayah tidak dapat meletakkan stereo muzik di ruang tamu kerana isterinya mahu bilik itu digunakan sebagai perpustakaan.

10. Melepaskan

Pengorbanan terbesar seterusnya mungkin melepaskan ketika anak-anak mula berkembang sendiri. Semasa anak-anak masih kecil, si ayah mungkin mengajar mereka mengayuh basikal. Tetapi apabila dia semakin tua, ayah seharusnya dapat melepaskannya ketika dia mula memandu sendiri menggunakan kereta pilihannya.

Bapa juga boleh membeli kek istimewa kegemaran anak dengan harapan dapat menikmatinya bersama semasa bercuti. Namun, kanak-kanak itu sebenarnya menghabiskan masa lapang dengan rakan-rakannya.

Melihat anak-anak membesar dan meninggalkan rumah adalah pengalaman pahit bagi ayah. Namun, ketahuilah bahawa ini adalah pengorbanan yang dia buat dengan senang hati.

Menjadi ayah bukanlah sesuatu yang mudah. Seperti seorang ibu, tidak ada pelajaran yang mengajar anda bagaimana menjadi ayah yang terbaik. Semua pengorbanan ayah dilaksanakan secara semula jadi dan tentunya dengan perasaan ikhlas. Jadi, adakah anda mengucapkan terima kasih kepada ayah hari ini? (AS)

Kata-Kata Bijak untuk Ayah - GueSehat.com

Rujukan:

Semua Ayah Pro. "10 Perkara yang Ayah Lakukan untuk Anak-anak mereka".

Ibu bapa. "10 Cara Menjadi Ayah Hebat".

Sains Langsung. "6 Cara Ayah Menang di Ibu Bapa".

Ibu. "10 Perkara Yang Dikehendaki oleh Ayah Yang Hebat".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found