Kekejangan Perut dalam Masa Subur | Saya sihat

Sistem pembiakan wanita adalah unik. Ovari (ovari) hanya mengeluarkan 1 biji telur setiap bulan dan hanya bertahan selama lebih kurang 24 jam. Tempoh penting ini disebut ovulasi, yang merupakan tempoh penting untuk menetapkan kehamilan. Tetapi mengapa perut terasa sesak atau sakit pada masa ini? Pertanda buruk atau negatif untuk kesuburan? Inilah jawapan untuk Ibu.

Kesakitan Ovulasi, Adakah Itu Biasa?

ovulasi. Inilah yang paling dinantikan ketika anda ingin hamil. Pada masa ini, sperma mempunyai peluang besar untuk bertemu telur di salah satu tiub fallopio. Sekiranya kedua-duanya berjaya bertemu, maka persenyawaan berlaku dan berkembang menjadi kehamilan.

Sekiranya persenyawaan tidak berlaku dalam 24 jam setelah telur keluar dari ovari, telur akan larut dan lapisan rahim akan menumpahkan, itulah yang kita sebut sebagai haid. Itulah sebabnya mengetahui bila anda ovulasi dapat membantu anda merancang kapan melakukan hubungan seks sehingga anda mempunyai peluang terbaik untuk hamil.

Walau bagaimanapun, ovulasi tidak semudah itu. Pelepasan telur oleh salah satu ovari boleh menyebabkan: mittelschmerz atau sakit ovulasi yang terasa seperti sentakan tajam, tekanan tidak selesa, atau kekejangan sekejap di sebelah kiri atau kanan kawasan perut bawah. Dan pada sesetengah wanita, ia disertai dengan kesakitan semasa hubungan seks (dispareunia).

Mengapa sakit ovulasi berlaku? Punca sebenarnya tidak diketahui. Ada kemungkinan ia disebabkan oleh pengecutan pada tuba fallopi kerana telur bergerak ke arah rahim melalui tiub fallopio.

Terdapat juga kemungkinan folikel tumbuh, meregangkan selaput yang menutupi ovari sebelum ovulasi. Kemungkinan lain adalah kerengsaan dari sejumlah kecil darah atau cairan yang dilepaskan ke perut ketika folikel pecah untuk melepaskan telur.

Baca juga: Menstruasi Selalu Maju Bermakna Subur?

Adakah ini normal?

Kesakitan ovulasi dialami oleh kira-kira 1 dari 5 wanita. Ini bermaksud bahawa ini adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Sebenarnya, anda mungkin mendapat manfaat daripada sakit ovulasi jika anda ingin hamil.

Sebabnya, kekejangan yang dirasakan 2 minggu sebelum mendapat haid adalah tanda anda mengalami ovulasi dan mungkin subur. Ini boleh menjadi tanda bahawa anda lebih cenderung hamil jika melakukan hubungan seks tepat sebelum ovulasi, pada hari ovulasi, atau segera setelah ovulasi.

Untuk mengetahui sama ada sakit perut anda berkaitan dengan ovulasi atau tidak, pantau kitaran haid anda selama 2 hingga 3 bulan. Sekiranya simptom yang serupa berlanjutan kira-kira 2 minggu sebelum tarikh haid anda, maka kemungkinan besar adalah sakit ovulasi.

Sekiranya anda mengalami sakit ovulasi, pastikan anda memperhatikan gejala ovulasi lain, seperti lendir serviks yang muncul dengan konsistensi putih telur atau kelembutan payudara. Kesakitan ovulasi juga tidak akan bertahan lama, dapat dirasakan hanya beberapa minit hingga 48 jam.

Untuk mengubati sakit ovulasi, anda boleh minum ubat penahan sakit, seperti acetaminophen atau paracetamol. Elakkan ibuprofen jika cuba hamil kerana boleh meningkatkan risiko keguguran jika diambil pada waktu pembuahan.

Baca juga: Keguguran pada Kehamilan Awal Boleh Mencetuskan Gejala Stres Pasca Traumatik

Satu perkara yang perlu anda ketahui, anda masih boleh mendapatkan haid setiap bulan walaupun anda tidak ovulasi. Ini kerana lapisan rahim tetap menebal dan bersiap untuk kemungkinan kedatangan telur, tanpa mengira sama ada ovulasi berlaku. Dalam keadaan ini, selalunya darah haid sedikit atau mempunyai kitaran haid yang pendek. Biasanya, kitaran haid bermula dari 28 hingga 35 hari.

Ini bermakna anda tidak perlu menunggu terlalu lama untuk berjumpa pakar sakit puan. Sekiranya anda berencana untuk mempunyai anak selepas berkahwin, tidak ada salahnya mengambil inisiatif untuk berunding dengan pakar obstetrik lebih awal. Dan jika anda tidak hamil setelah melakukan hubungan seks biasa tanpa kontrasepsi selama 1 tahun, segera lakukan ujian kesuburan asas untuk Ibu dan Ayah. (AS)

Baca juga: Pengesanan Awal Endometriosis untuk Menyiapkan Kehamilan yang Sihat

Rujukan

Garis Kesihatan. Berapa Lama Ovulasi Berakhir?

Kesihatan Setiap Hari. Kesakitan Ovulasi.

Apa yang Harapkan. Kesakitan Ovulasi dan Kekejangan.