Ini Menyebabkan Mata Merah, Gatal, dan Berair

Apa yang biasanya menjadi penyebab mata merah? Bagaimana ia dikendalikan? Sebelum ini anda harus memahami apa itu konjungtivitis, konjungtivitis adalah keradangan pada lapisan depan mata yang biasanya menyebabkan kemerahan pada mata. Biasanya terjadi pada kedua bola mata, walaupun pada mulanya hanya pada satu mata tetapi akan segera merebak ke mata yang lain. Konjungtivitis mempunyai simptom mata berair dan gatal, tetapi jika disebabkan oleh alahan, mata anda akan terasa melekit.

Punca Konjungtivitis

Konjungtivitis boleh disebabkan oleh virus, bakteria, alergi, kulat, parasit, dan lain-lain. Bagaimana untuk mengetahui punca konjungtivitis? Kita dapat menganggar melalui gejala klinikal yang dialami. Sekiranya disebabkan oleh virus dan bakteria dapat menyerang satu atau dua mata sekaligus. Konjungtivitis virus biasanya menghasilkan pelepasan mata cair, sedangkan konjungtivitis bakteria sering menghasilkan pelepasan berwarna kuning kehijauan yang lebih tebal. Konjungtivitis yang disebabkan oleh alahan boleh mempengaruhi kedua-dua mata sebagai tindak balas terhadap reaksi alergi terhadap debunga bunga dan gejala gatal, terkoyak, mata meradang, bersin dan hidung berair akan berlaku pada penderita. Secara amnya, konjungtivitis alergi boleh dirawat dengan titisan mata yang mengandungi ubat anti-alergi. Untuk konjungtivitis kerana kerengsaan, biasanya disebabkan oleh bahan kimia atau benda asing (habuk, dll.), Tetapi biasanya mata yang merah dan berair akan berhenti sendiri dalam masa 1 hari.

Konjungtivitis Perlu Diatasi Dengan Cepat

Penting untuk mengetahui kemungkinan penyebab konjungtivitis anda sehingga anda dapat mempertimbangkan tindakan yang sesuai untuk merawat penyakit anda. Beberapa kes adalah masa kendiri atau diselesaikan sendiri dalam 1-2 minggu. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa rawatan untuk keadaan konjungtivitis lain seperti penggunaan titisan mata yang mengandungi antibiotik, penggunaan titisan mata ini mestilah dengan nasihat doktor. Apabila anda mengalami kesakitan yang tidak berkurang, mengalami penglihatan yang menurun, dan terdapat banyak penglihatan, anda harus segera berjumpa pakar oftalmologi. Oleh itu, adakah anda tahu apa yang menyebabkan mata merah, sakit, dan berair? Ayuh, lebih berhati-hati dengan gejala konjungtivitis dengan sentiasa menjaga kesihatan mata!