Bolehkah penghidap ulser makan pisang? | Saya sihat

Pisang adalah buah yang disukai oleh banyak orang dan kaya dengan nutrien. Namun, bolehkah penghidap ulser memakan pisang? Seperti diketahui, mereka yang mempunyai masalah dengan sistem pencernaan atau mengalami pedih ulu hati perlu memperhatikan makanan yang mereka makan. Ayuh, tahu fakta, geng!

Khasiat Pisang untuk Kesihatan

Sebelum mengetahui sama ada penghidap ulser boleh makan pisang atau tidak, anda perlu mengenali pelbagai faedah pisang untuk kesihatan terlebih dahulu. Pisang adalah buah yang mengandungi pelbagai nutrien penting. Inilah kelebihan pisang untuk kesihatan yang perlu anda ketahui!

1. Mengawal tekanan darah dan baik untuk kesihatan jantung

Kandungan kalium dalam pisang dapat membantu otot berkontraksi dan membantu sel saraf untuk bertindak balas, sehingga jantung berdegup secara berkala dan mengurangkan kesan natrium terhadap tekanan darah. Pisang juga mengandungi serat, kalium, folat, dan antioksidan seperti vitamin C yang menyokong kesihatan jantung.

2. Membantu menurunkan kadar gula dalam darah

Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan makan makanan yang mengandungi serat, seperti pisang. Makan makanan yang mengandungi serat, seperti diketahui dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.

3. Meningkatkan ingatan dan meningkatkan mood

Pisang juga mengandungi triptofan iaitu asid amino untuk meningkatkan ingatan, meningkatkan ingatan, dan mengatur mood.

Bolehkah penghidap ulser makan pisang?

Setiap orang mungkin mempunyai kesan yang berbeza semasa makan pisang. Daripada makan pisang secara keseluruhan, cubalah makan buah ini sedikit demi sedikit dan tunggu beberapa minit untuk melihat reaksi di dalam perut anda.

Sekiranya perut anda berasa tidak selesa setelah makan pisang, berhenti. Selain itu, anda yang mengalami gangguan pencernaan tidak boleh makan pisang semasa perut kosong. Ini kerana pisang dapat mencetuskan perut untuk menghasilkan banyak gas setelah dimakan.

Namun, jika anda tidak merasakan reaksi setelah makan sebilangan pisang, anda boleh teruskan. Sebenarnya, pisang adalah buah dengan kandungan asid rendah. Teksturnya yang halus juga dapat mengurangkan gejala ulser dengan memberikan lapisan pelindung pada kerongkongan yang teriritasi.

Perkara yang Perlu Diperhatikan untuk Penderita Ulser

Makan makanan yang mengandungi antioksidan dapat mencegah kerosakan sel di dalam badan, mencegah gejala menjadi lebih buruk, melindungi lapisan perut, dan mencegah keradangan.

Perubahan diet dan gaya hidup yang sihat dapat membantu mengawal atau mencegah pedih ulu hati. Berikut adalah perkara yang mesti dipertimbangkan oleh penghidap ulser sekiranya mereka akan memakan pisang.

  • Cuba makan sedikit tetapi kerap. Anda boleh makan lima hingga enam makanan kecil sepanjang hari. Ini untuk mengurangkan pengeluaran asid perut.
  • Perhatikan makanan yang anda makan. Makanan yang mengandungi antioksidan dapat membantu mencegah pelbagai penyakit dan menolong kerosakan sel dengan mengurangkan tahap sebatian tidak stabil yang disebut radikal bebas dalam badan. Anda boleh makan brokoli, yogurt, teh hijau, dan sebagainya. Elakkan makanan pedas, minuman beralkohol, makanan berasid, dan makanan goreng kerana boleh memburukkan lagi gejala pedih ulu hati.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal. Berat badan berlebihan dan kegemukan dapat meningkatkan risiko mengembangkan masalah dengan gangguan pencernaan.
  • Sekiranya anda merokok, cubalah mula berhenti. Seperti diketahui, merokok dapat meningkatkan risiko keradangan, barah mulut, dan gangguan kerongkongan dan perut.
  • Kurangkan tekanan. Tahukah anda bahawa tahap tekanan yang tinggi boleh mencetuskan pengeluaran asid perut? Ya, tekanan boleh memburukkan lagi gejala keradangan dan ulser yang anda alami.
  • Rujuk doktor. Sekiranya anda merasakan bahawa gejala anda semakin teruk, segera berjumpa doktor. Doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan yang mengurangkan gejala anda dan mengawal pedih ulu hati anda.

Jadi, penghidap ulser dapat memakan pisang, jika mereka tidak merasakan reaksi setelah makan sedikit terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, jika berlaku reaksi lain, jangan terus makan pisang. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda merasa tidak selesa dengan gejala ini.

Rujukan

Berita Perubatan Hari Ini. 2020. Manfaat dan risiko kesihatan pisang.

Hidup bersemangat. 2019. Adakah Pisang Menurunkan Gastritis?

Huffpost. 2014. 5 Sebab Anda Mendapat Gas, Dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenainya .

Berita Perubatan Hari Ini. 2020. Petua diet untuk gastritis dan ulser perut .