Tanda-tanda barah kulit

Rata-rata orang yang menghidap barah kulit percaya bahawa tanda-tanda barah selalu kelihatan dengan jelas pada kulit. Kira-kira 99 daripada 100 kes, barah kulit dilihat di bahagian luar badan sebagai ruam atau luka ganas. Walaupun kadang-kadang ruam dan tompok tidak selalu mudah dilihat. Kanser kulit adalah gangguan sel kulit yang disebabkan oleh mutasi dalam DNA sel, yang menjadikan sel tumbuh lebih cepat, sel hidup lebih lama, dan sel kehilangan sifat asasnya.

Walau bagaimanapun, Zaineb Makhzoumi, MD., Pakar bedah dan penolong profesor dermatologi di University of Maryland School of Medicine, mengatakan bahawa barah kulit melanoma yang maju kadang-kadang tidak selalu menunjukkan tanda-tanda. Sebenarnya, sakit kepala atau gejala bukan kulit lain, seperti tumor dan luka, boleh menjadi gejala.

Baca juga: Bilangan tahi lalat boleh menyebabkan risiko barah kulit

Kanser kulit terbahagi kepada tiga kategori, iaitu:

  • melanoma, barah yang berlaku di melanosit atau sel penghasil pigmen pada kulit. Kanser ini adalah jenis barah yang jarang berlaku.
  • Karsinoma Sel Basal, tergolong dalam kategori non-melanoma yang berlaku di bahagian bawah epidermis. Kanser ini adalah salah satu jenis barah yang paling biasa pada manusia.
  • Karsinoma Sel Squamous, juga termasuk dalam kategori non-melanoma, yang berlaku di bahagian atas epidermis. Kanser jenis ini juga biasa, tetapi tidak sel sel basal.

Selain barah kulit yang sering kelihatan jelas pada kulit, gejala barah kulit juga dapat disedari melalui gejala bukan kulit. Berikut adalah beberapa tanda barah kulit:

1. lebam di bawah kulit

Mungkin anda tidak dapat merasakan gumpalan di bawah kulit anda. Cuba pegang dan rasakan, terutamanya di kawasan selangkangan, leher, dan ketiak. Gejala-gejala ini boleh menjadi petunjuk barah kulit yang telah merebak ke kelenjar getah bening.Menurut Jeremy Davis, MD., Pakar bedah di UCLA Health, keadaan ini tidak biasa. Tetapi dalam keadaan ini, ini bermaksud bahawa sel barah telah bermetastasis atau merebak ke kawasan lain di badan. Jadi, barah bermula melalui kulit tetapi sering tidak disedari oleh penghidapnya.

2. Sakit Perut

Lama kelamaan, barah boleh merebak ke hati. Walau bagaimanapun, keadaan ini jarang berlaku pada pesakit barah biasa. Penyebaran kesakitan ke hati biasanya dialami oleh penghidap melanoma. Biasanya rasa sakit muncul di bahagian kanan atas perut anda. Kesakitan ini juga dikaitkan dengan beberapa keadaan kesihatan yang lain, salah satunya adalah batu empedu. Sekiranya ini berlaku kepada anda, jangan panik dan segera berjumpa doktor untuk tindakan selanjutnya.

3. Masalah Pernafasan

Menurut Jeremy, jika barah kulit telah merebak, kerongkong juga akan terkena penyebarannya. Sekiranya kerongkong sudah terkena, anda akan sukar bernafas. Anda akan bernafas pendek dan sering mengalami batuk. Tetapi jangan sampai kesimpulan bahawa anda menghidap barah jika anda menderita gejala ini, kerana anda mungkin menghidap asma atau bronkitis akut. Periksa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk memastikannya.

4. Penglihatan kabur

Kanser kulit berlaku di kawasan tubuh yang mengandungi melanosit, yang merupakan sel penghasil pigmen yang terdapat di kulit. Selain terdapat pada kulit, melanosit juga terdapat di mata. Jadi, anda juga harus memperhatikan mata anda, ya, geng.

Sekiranya barah kulit telah berkembang di sel-sel mata, ia akan menyebabkan penglihatan kabur dan gangguan penglihatan. Ini adalah gejala awal barah kulit yang tumbuh di dalam badan. Apabila barah kulit menyerang mata, ia tidak selalu disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari. Ini mungkin disebabkan oleh faktor genetik.

Baca Juga: Awas! Dijangkiti Sakit Mata

5. Sakit Sendi

Selain kelenjar getah bening, paru-paru, dan hati, tulang juga boleh menjadi jalan penyebaran barah kulit. Dan kadangkala tulang masih aktif menyebarkan sel barah kulit, walaupun barah kulit tidak ganas seperti sebelumnya. Biasanya rasa sakit yang timbul berupa sakit di lutut.

6. Kekejangan

Kanser kulit adalah penyakit yang sering menyerang perut. Kerana usus juga mengandungi melanosit. Jadi kekejangan, cirit-birit, atau sakit yang kerap boleh menjadi tanda barah kulit. Jangan abaikan masalah perut anda dari sekarang, geng. Kerana akibatnya boleh membahayakan.

7. Sakit kepala

Kerana barah adalah penyakit yang mudah merebak ke bahagian tubuh yang lain, anda harus mula memperhatikan sedikit pun gejala. Salah satu tempat penyebaran barah kulit adalah otak, kerana anggota badan yang satu ini juga mempunyai melanosit. Gejala awal bermula dari kulit dan kemudian ke kepala.

Baca Juga: Mengatasi Sakit Kepala Semasa Bersenam

Apa sahaja jenis barah, semuanya mempunyai sifat yang mudah disebarkan. Dan setiap anggota badan yang mengandungi sel melanosit dapat menjadi medium penyebaran sel barah. Jadi, Gang Sihat tidak boleh mengabaikan gejala di atas. Terutama bagi anda yang kerap mengalami gejala ini. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami masalah di atas, ya. Sekiranya anda mengabaikannya atau merawatnya sendiri, bimbang sebenarnya berbeza dengan rawatan yang sepatutnya.