Punca Rasa Masam di Mulut

Mulut masam! Adakah anda sering mendengar keluhan ini? Atau adakah anda merasakannya sendiri? Rasa masam di mulut bukan sahaja dialami oleh perokok, anda tahu! Orang yang bukan perokok juga sering mengalami gejala ini sehingga hilang selera makan. Makanan tidak lagi sedap apabila mulut terasa masam.

Rasa masam di mulut bukan sekadar tanda gangguan pada rongga mulut. Walaupun dalam keadaan gigi dan mulut yang sihat, pada suatu masa gejala mulut asid dapat muncul. Apa pun penyebabnya, mulut masam harus dirawat dengan segera, terutamanya jika ia bertahan lama. Mungkin penyebabnya adalah penyakit yang serius.

Baca juga: 5 Cara Merawat Gusi Bengkak di Rumah

Punca Mulut Asid

Terdapat beberapa kemungkinan mulut terasa masam. Sebilangan dari mereka yang mungkin anda tidak sedar boleh menjadi penyebab mulut masam.

1. Kekeringan

Penyebab mulut asid yang paling biasa adalah dehidrasi. Kekurangan minum menjadikan mulut kering dan mengubah sensasi rasa di rongga mulut, termasuk rasa masam yang kuat. Minum 6-8 gelas air sehari dapat menjadikan mulut anda terhidrasi dengan baik.

2. Merokok

Merokok adalah salah satu penyebab mulut masam. Merokok bukan sahaja penyebab kematian yang dapat dicegah, tetapi juga mengganggu sensasi rasa di mulut. Kebiasaan merokok tembakau ini akan meninggalkan rasa tidak sedap di mulut. Satu-satunya cara adalah berhenti merokok sekarang.

3. Jangan gosok gigi sehingga bersih

Kebersihan mulut yang buruk akan meninggalkan rasa masam di mulut. Ini berlaku kerana bakteria pada lapisan permukaan gigi mengeluarkan asid yang juga boleh merosakkan gigi. Penting untuk menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan menindaklanjuti dengan flos untuk membersihkan antara gigi anda.

Baca juga: Berhati-hati, Berus Gigi Terlalu Keras Menjadikan Gusi Turun!

3. Jangkitan

Jangkitan seperti selesema dan sinus boleh mengganggu sensasi rasa di mulut. Makanan tidak hanya terasa hambar, mulut kadang kala terasa masam. Tetapi gangguan sensasi rasa hanya sementara. Setelah jangkitan disembuhkan, keadaan di rongga mulut akan kembali normal.

4. Rawatan Dadah dan Kanser

Ubat-ubatan tertentu boleh mengubah keadaan mulut, seperti mulut kering dan masam. Beberapa ubat bahkan meninggalkan rasa logam di mulut. Beberapa jenis antibiotik dan antihistamin menyebabkan rasa masam di mulut. Pesakit barah yang menjalani terapi radiasi atau cahaya, dan kemoterapi juga boleh menyebabkan mulut

5. Penyakit refluks gastroesophageal (GERD).

GERD adalah peningkatan kandungan gastrik ke rongga esofagus dan rongga mulut. Penyebabnya adalah injap di kerongkongan, yang merupakan batas dengan perut, terbuka. Keadaan ini menyebabkan rasa masam di mulut. Jus gastrik itu sendiri mempunyai rasa masam.

GERD dapat dicegah dengan mengubah gaya hidup anda. Tingkatkan diet anda dengan membahagikan makanan kecil tetapi kerap, jangan makan terlalu dekat dengan waktu tidur, dan angkat kepala ketika berbaring.

6. Umur

Meningkat usia adalah salah satu penyebab mulut masam. Fungsi organ, termasuk deria rasa dan rasa, secara semula jadi akan merosot. Kita menjadi kurang sensitif terhadap rasa sehingga rasa masam menjadi lebih dominan.

Baca juga: Kenali Kesan Buruk dari Kunyah Satu Bahagian

Sumber

Cevelandclinic.com. Perubahan selera bertambah tua.

Medicalnewstoday.com. Mengapa saya mempunyai rasa pahit di mulut saya?