Mengajar Kanak-kanak Membuang Sampah di Tempatnya | Saya sihat

Membuang sampah di tempatnya adalah salah satu bentuk penjagaan kita untuk kebersihan persekitaran. Oleh itu, sangat sesuai sebagai ibu bapa, kita mengajar anak-anak tentang perkara ini sejak usia dini. Hmm, ini adalah masa yang sesuai untuk mengajar kanak-kanak membuang sampah di tempatnya, Ibu!

Sebab untuk Mengajar Anak-anak Membuang Sampah di Tempatnya Sejak Zaman Awal

Untuk beberapa sebab, masih ramai ibu bapa yang memahami bahawa anak-anak mereka suka membuang sampah. Terlepas dari alasannya "Namanya masih kanak-kanak" usia muda juga sering menjadi alasan untuk mengabaikan tingkah laku anak-anak.

Sebenarnya, berikut adalah beberapa sebab untuk mengajar kanak-kanak membuang sampah di tempatnya sejak usia dini:

  • Semakin muda anda, semakin cepat dan mudah bagi anak anda untuk memahami kepentingannya.
  • Secara langsung, anak kecil anda boleh menjadi contoh bagi orang dewasa yang masih cuai membuang sampah.
  • Apabila mereka dewasa, semakin sukar bagi kanak-kanak untuk diajar tentang pentingnya tidak membuang sampah sarap.

Oleh itu, agar anak anda tidak menjadi penyebab banjir, mulailah mengajarnya membuang sampah di tempatnya.

Bagaimana untuk Mengajar Kanak-kanak Membuang Sampah di Tempatnya

Berikut adalah 4 cara yang boleh digunakan oleh ibu dan ayah untuk mengajar anak membuang sampah di tempatnya!

  1. Segera menjadi panutan melalui contoh nyata

Anak-anak adalah peniru sempurna ibu bapa mereka. Oleh itu, bukannya hanya memberitahu, mulakan dengan Ibu dan Ayah sendiri. Sekiranya anda segera memberi contoh kepada anak anda, seperti selalu membuang sampah ke tong sampah, maka anak itu secara automatik akan mengikuti tindakan yang sama.

  1. Letakkan tong sampah di tempat strategik di dalam rumah

Di tempat awam, banyak orang tidak peduli untuk membuang sampah dengan alasan tidak mencari tong sampah. Baiklah, mulakan dengan meletakkan beberapa tong sampah di tempat strategik di rumah. Contohnya, di bilik si kecil, ruang permainan, ke ruang tamu.

  1. Ajar anak-anak untuk bersabar jika mereka tidak menemui tong sampah

Jadi, bagaimana jika anda menghadapi masalah mencari tong sampah ketika anda berjalan-jalan? Jangan ikut mereka yang malas membuang sampah, Mums. Biasakan menyimpan sampah di dalam beg plastik atau beg khas terlebih dahulu sambil mencari tong sampah. Apabila anda menjumpainya, maka buanglah.

  1. Pusing sampah seperti permainan

Apalagi membuang sampah, masih sukar untuk membersihkan mainan anak kecil anda sendiri. Namun, Mums dapat mengubah acara membersihkan mainan menjadi permainan. Sebagai contoh, anak akan mendapat 100 mata untuk setiap mainan yang mereka kembalikan ke kotak. Jumlah nilai yang dapat anda kumpulkan untuk hadiah tertentu, seperti membawanya berjalan-jalan ke taman atau membelikannya buku cerita baru.

Nah, ibu juga boleh menerapkan strategi yang sama dalam mengajar anak membuang sampah di tempatnya. Labelkan beberapa tong sampah di rumah dengan nombor. Contohnya, tong sampah di bilik kanak-kanak dilekatkan dengan pelekat dengan nombor 100, di ruang tamu 50.

Selepas itu, hitung jumlah skor yang diperoleh anak anda berdasarkan jumlah sampah yang dibuangnya ke dalam tong sampah dalam sehari. Selepas itu, Ibu dapat memberi hadiah. Contohnya, masa bermain tambahan dalam taman permainan, berjalan-jalan, atau berenang. Tetapi seperti biasa, jangan berikan anak anda terlalu kerap sebagai balasan, Ibu. Contohnya, sebulan sekali sudah mencukupi.

Sebagai langkah pertama, cuba lakukan 4 cara di atas, ya, Ibu. Ingat, Ibu dan Ayah juga harus menjadi teladan yang konsisten. Setelah anak sudah cukup tua, maka Ibu mencadangkan aktiviti lain untuk menjaga kebersihan persekitaran. Semoga berjaya! (AS)

Rujukan

Perkhidmatan Eco Hijau: TOP 10 CARA UNTUK IBU BAPA UNTUK MENGAJAR KANAK-KANAK TIDAK SEDIKIT

New Haven Independent: Ajar Anak-Anak Tidak Sampah?

Siedoo: Membiasakan Kanak-kanak dari Zaman Awal, Membuang Sampah di Tempatnya

Portal Madura: Ajar Anak Kecil Anda Membuang Sampah di Tempatnya dengan 4 Cara Ini