Kelebihan Jus Strawberry - guesehat.com

Jus adalah minuman yang sihat dan mempunyai banyak faedah. Terutama jika kita memilih buah yang sesuai untuk dijadikan jus. Kali ini saya akan membincangkan mengenai manfaat jus strawberi untuk kesihatan tubuh kita. Bercakap mengenai strawberi itu sendiri, buah ini mempunyai banyak faedah untuk kesihatan kita. Buah ini juga sering dijadikan makanan peneman seperti jem, pemanis atau untuk minuman. Jadi buah ini memang banyak dihasilkan kerana mempunyai pelbagai faedah dengan variasi harga yang juga cukup berpatutan. Sekadar maklumat bahawa banyak strawberi dihasilkan di kawasan tanah tinggi yang mempunyai suhu sejuk.

Saya tidak begitu menyukai buah ini pada mulanya, dari segi rasa, ia memang mempunyai rasa manis dan sedikit masam bergantung pada tahap kematangannya. Tetapi setelah mengetahui banyak khasiat buah ini, saya mula memakannya dengan jus. Jus strawberi adalah salah satu cara termudah untuk memakan buah ini dengan cara yang berbeza. Selain itu, jus strawberi juga sihat untuk tubuh. Berikut adalah beberapa kelebihan jus strawberi.

  1. Untuk diet

Jus strawberi adalah minuman rendah kalori. Ambil sedikit strawberi, kemudian jadikan jus untuk menu minuman sihat. Perkara ini sering saya lakukan pada waktu pagi untuk sarapan. Biasanya saya sering mencampurkan jus ini dengan susu rendah lemak, supaya terasa lebih dinamik.

  1. Mata sihat

Pengambilan jus strawberi mempunyai beberapa manfaat kesihatan jangka panjang. Salah satunya adalah untuk mencegah katarak dan penurunan penglihatan. Yang sering kita ketahui adalah makanan yang baik untuk mata, iaitu wortel, tetapi kali ini ada variasi baru dalam membantu menyembuhkan masalah mata dengan memakan strawberi.

  1. Sumber bahan anti-radang

Kandungan fenol yang tinggi dalam strawberi dapat bermanfaat sebagai bahan anti-radang. Bahan ini mampu merawat pelbagai masalah kesihatan seperti osteoartritis, asma, dan aterosklerosis. Jadi buah ini sangat bermanfaat untuk kesihatan dalam badan kita.

  1. Kesihatan jantung

Salah satu nutrien penting yang juga terdapat dalam strawberi adalah mangan. Bahan ini berguna untuk mengurangkan keradangan dan kesihatan jantung. Inilah sebab saya minum jus strawberi kerana ia baik untuk kesihatan jantung. Bagi mereka yang mempunyai aktiviti yang berat atau suka bersenam, jus strawberi sangat berguna, agar hati kita tidak cepat lemah.

  1. Antioksidan

Stroberi juga merupakan antioksidan yang baik kerana tinggi vitamin C. Oleh itu, mereka juga merupakan kaedah yang berkesan untuk meningkatkan sistem imun. Sekiranya anda sering merasa letih atau tidak sihat, ini adalah cara yang baik untuk pulih dengan cepat dan semula jadi. Ini boleh menjadi pilihan lain daripada buah sitrus atau kiwi.

Berikut adalah beberapa kelebihan faedah jus strawberi yang mempunyai banyak faedah. Saya sendiri merasakan manfaatnya dan terbukti dengan penggunaan biasa selama seminggu atau lebih. Jadi bagi anda yang masih keliru memilih buah yang sesuai untuk jus, strawberi boleh menjadi pilihan terbaik untuk minuman jus setiap hari.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found