Mengenal Pukulan Rambut Kekal - Guesehat.com

Rutin saya setiap pagi lebih kurang seperti ini. Bangun pagi 45 minit sebelum jadual untuk pergi bekerja, diikuti dengan minum 1 gelas air, duduk di meja makan untuk membuat sarapan keramat saya (ya, saya sangat suka sarapan!), mandi selama 10 minit, dan bersiap selama 10 minit. Empat puluh minit adalah masa yang sangat mencukupi untuk melakukan semua persiapan. Macam mana boleh jadi? Secara amnya, seorang wanita akan menghabiskan masa kurang dari 1 jam dari mandi hingga bersedia untuk pergi. Itu pun jika kening dan pelindung mata langsung tepat pada percubaan pertama.

Baiklah, saya menipu! Saya mengambil 'jalan pintas' untuk mempercepat perjumpaan pagi saya dengan mengurangkan masa untuk penggayaan rambut saya. Saya melakukan rawatan rambut bernama pukulan kekal dan saya sangat menyukainya! Pendek kata, Saya bangun seperti ini!

Apakah pukulan kekal?

Pukulan kekal adalah rambut yang dikondisikan seolah-olah disusun dengan keringkan pada setiap masa. Jadi pada dasarnya rambut bawah akan diberi ubat untuk melengkung dalam jumlah yang sedikit dan ringan, sehingga ujung bawah rambut yang keriting dan tetap lembut. Dalam beberapa keadaan, seperti rambut saya tumbuh kerinting, jika hanya diberi ubat pengeriting di bahagian bawah, ia tetap memerlukannya pelurus rambut pada akar rambut. Oleh itu, saya meminta diberikan ubat untuk meluruskan rambut yang juga ringan dan dalam jumlah kecil pada akar, dan penggaya rambut Saya setuju.

Bagaimana prosesnya?

Proses pukulan kekal Prosedur itu sendiri dilakukan selama 3 jam, bergantung pada panjang rambut dan jumlah ubat yang akan digunakan. Untuk proses saya sendiri, kerana disertakan dengan pemberian ubat pelurus rambut, memerlukan 4 jam. Ini kerana terdapat proses tambahan semasa menggunakan ubat. Bau ubat yang digunakan serupa dengan ubat yang digunakan untuk diproses melicinkan, tetapi lebih ringan.

Selepas 4 jam, ubat akan dicuci dan selesai keringkan untuk memberikan kesan yang lebih kemas, dan voila! rambut saya cantik. Selepas itu rambut saya tidak boleh terkena air selama 24 jam.

Selepas mencuci rambut

Selepas mencuci pertama, saya masih mengeringkannya keringkan dan memberikan serum ke rambut di hujungnya setelah kering. Serum ini cukup berguna untuk 'mengunci' gaya rambut saya tanpa membuatnya kering. Namun, setelah banyak kali mencuci, saya kadang-kadang tidak mempunyai masa untuk mengeringkan rambut dengan pengering rambut, jadi saya membiarkannya di udara. Keputusan? rambut saya kelihatan lebih banyak longgar dan tidak kemas. Tetapi saya tetap menyukainya!

Bagaimana ia dirawat?

Saya membersihkan rambut saya sekali sehari hingga 2 hari sekali, bergantung pada aktiviti yang saya lakukan. Saya tidak menggunakan produk rambut lain dan saya cukup berpuas hati dengan hasilnya kerana rambut saya tidak kusam dan kering. Saya hanya menyisir rambut saya selepas mencuci dan tidak perlu menyisir semula keesokan paginya. Secara harfiah, saya bangun seperti ini!

Pelbagai pukulan kekal

Pukulan kekal dikatakan berlangsung selama 3-4 bulan, bergantung pada jenis rambut itu sendiri. Setakat ini saya telah melalui bulan kedua dan saya berpuas hati dengan hasilnya. Beberapa salun menawarkan pukulan kekal bermula dari IDR 800,000 dan boleh mencecah IDR 3,000,000, bergantung pada jumlah produk ubat yang digunakan.

Untuk rujukan, anda boleh melihat @jechristy melalui instagram. Saya harap ini dapat membantu!