Khasiat Telur untuk Wanita Hamil dan Bayi - guesehat.com

Hari ini, saya hamil 40 minggu. Sepatutnya sudah masuk tarikh akhir, ya. Namun, tanda-tanda melahirkan belum dirasakan sama sekali. Puji Tuhan, berat badan bayi saya telah meningkat sekitar 3 kg. Walaupun 2 minggu sebelumnya, janin saya masih berat 2.2 kg. Saya merasa sangat tertekan, kerana sangat sukar untuk meningkatkan 200 gram pada minggu lalu.

Semalam saya terpaksa didorong, kerana saya takut kehamilan saya lebih dari sebulan. Kemudian saya juga mengejar pakar kandungan, yang akan segera cuti. Tetapi kerana saya menggunakan BPJS untuk bersalin, saya merasa seolah-olah semua klinik dan hospital menolak saya.

Ini kerana tidak ada tanda-tanda kelahiran anak, seperti lendir, darah, membran pecah, atau kontraksi yang kuat. Walaupun doktor telah menasihati saya agar segera dirangsang, kerana cairan ketuban saya sudah mulai mendung dan berbahaya bagi janin.

Saya begitu tertekan sehingga tidak dapat melahirkan pada waktu itu, saya hanya dapat berserah dan berdoa. Saya harap bayi saya baik-baik saja. Ibu bapa saya juga bertanya mengenai kehamilan saya kepada orang tua. Maklum masih berdarah penuh, jadi perlu nasihat daripada ibu bapa terlebih dahulu.

Menurut orang dahulu, saya mesti minum telur ayam bebas yang telah diseduh dengan air panas. Bolehkah anda bayangkan bau telur yang mencurigakan? Pada mulanya saya ragu-ragu, kerana keadaan telur yang saya minum masih mentah, kemudian diseduh dengan air rebus. Saya sendiri penasaran, apa faedah telur ayam pelbagai jenis untuk kehamilan. Adakah ia benar-benar penting? Inilah artikel yang saya ringkaskan mengenai faedah telur ayam pelbagai jenis.

Telur adalah makanan yang enak dan praktikal untuk dimakan. Hanya dengan menggoreng ia bagus. Sesuai untuk sarapan, makan tengah hari, makan malam, lauk pauk, dan sebarang makanan tambahan. Kedua-dua kanak-kanak dan ibu bapa menyukainya. Tidak salah jika wanita yang hamil juga menyukainya. Jarang ada wanita hamil yang menginginkan telur, kerana makanan yang satu ini senang dijangkau dan tidak terlalu membebankan suami untuk mencarinya.

Terdapat juga banyak nutrien dalam telur. Juga dilengkapi dengan harga yang berpatutan. Jadi tidak salah jika banyak pakar mengesyorkan telur menjadi makanan yang tepat untuk ibu hamil. Manfaatnya bukan hanya untuk wanita hamil, tetapi juga untuk anak-anak dalam kandungan!

Telur adalah makanan yang kaya dengan protein. Sebenarnya, ia dikatakan makanan berprotein tinggi. Selain itu, telur juga mengandungi banyak lemak, mineral, dan kolin yang sangat baik untuk wanita hamil.

1. Membantu perkembangan otak dan janin

Siapa sangka bahawa telur adalah makanan yang baik untuk menjaga dan menjaga perkembangan bayi? Telur mempunyai banyak khasiat dan kandungan yang sesuai untuk dimakan oleh wanita hamil, salah satunya adalah kolin. Kandungan ini mampu menjaga dan mengekalkan perkembangan saraf otak janin.

2. Membaiki sel badan yang rosak

Keadaan kesihatan wanita hamil terdedah kepada gangguan. Beban berat yang ditanggung dalam perut boleh mencetuskan gangguan kehamilan, kerana kerosakan sel di dalam badan. Oleh itu, disarankan oleh doktor untuk memakan telur. Khasiat telur mampu memperbaiki sel yang rosak. Bukan hanya itu, telur juga berguna untuk merawat sel, memperbaiki, dan menjaga kualiti sel yang baik.

3. Mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf untuk bayi

Menurut kajian yang telah dilakukan, sekitar 72 peratus bayi mempunyai kecenderungan untuk dilahirkan dengan kecacatan. Ini kerana wanita hamil sering mengalami kekurangan kolin. Keadaan ini akan mempengaruhi struktur fisiologi, seperti kecacatan neurologi, kecacatan saraf tunjang, dan anencephaly. Sudah tentu, sebagai ibu kepada anda, anda tidak boleh duduk dan menonton anak kesayangan anda seperti itu, bukan?

4. Kanak-kanak berpotensi menjadi pintar

Siapa yang tidak mahu melahirkan anak yang pintar? Semua ibu bapa mahukan ini! Anak pintar adalah harapan dan keinginan semua ibu bapa. Lalu bagaimana? Menurut penyelidikan yang telah diuji di makmal, ibu perlu menambah makanan yang mengandung kolin.

Wanita hamil yang mempunyai cukup kolin cenderung melahirkan anak yang mempunyai kemampuan kognitif yang lebih tinggi. Ujian serupa juga ditunjukkan pada tikus dan beberapa haiwan lain, yang menunjukkan hasil positif.

5. Mengatasi kegelisahan dan kemurungan

Wanita yang berada di pertengahan kehamilan akan mempunyai tahap kegelisahan dan kemurungan yang tinggi. Kandungan kolin dalam tubuh wanita hamil akan mempengaruhi aktiviti DNA dan hormon. Menurut Prof. Eva Pressman, gen yang mengatur hormon kortisol atau hormon yang menyebabkan tekanan, kemurungan, dan kegelisahan dapat diatasi dengan kolin.

Malah, tambahnya, dengan penambahan banyak pengambilan kolin pada wanita hamil, ia dapat mempengaruhi ekspresi perkembangan janin sehingga dia dewasa. Ketika ditanya mengenai kesan sampingan kolin, Prof. Eva menyebut bahawa telur tidak mempunyai kesan sampingan.

6. Mencegah barah

Ibu yang berada dalam keadaan normal, terutama yang telah melahirkan atau mempunyai anak, cenderung mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah payudara dan barah hati. Ini dipengaruhi oleh tahap hormon estrogen dan progesteron dalam badan. Satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkannya ialah makan telur. Kandungan kolin berguna sebagai pelindung untuk mengelakkan barah payudara dan barah hati.

7. Berguna untuk memudahkan penyusuan

Menurut data yang disenaraikan dalam USDA, wanita hamil memerlukan minimum 450 mg kolin. Sementara wanita yang menyusu memerlukan kadar kolin sebanyak 550 mg. Kolin ternyata berguna untuk meningkatkan susu ibu atau membuat susu ibu berjalan lancar.

8. Mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan penyakit

Bayi yang baru lahir sangat mudah dijangkiti penyakit. Dunia di luar rahim bukanlah dunia biasa. Kemudian bayi mesti menyesuaikan diri semula, untuk menyesuaikan diri dengan persekitarannya. Bayi yang mendapat pengambilan kolin melalui ibunya, kurang terjejas oleh gangguan atau penyakit selepas kelahiran.

9. Mencegah keradangan

Bayi dan ibu kemungkinan besar akan terdedah kepada beberapa masalah kesihatan. Salah satunya mengalami keradangan. Untuk itu, telur dapat membantu mencegah keradangan pada tubuh wanita dan juga bayi yang baru lahir.

10. Merawat jantung

Hati adalah yang paling mutlak dan mesti dijaga. Sebabnya, kita akan menggunakan hati sehingga kita tua, sehingga jantung tidak dapat berfungsi. Itulah sebabnya anda harus menjaga dan menjaga jantung yang sihat. Menurut kajian dan penyelidikan yang berkaitan, wanita dan anak-anak yang terbiasa makan telur setiap hari mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

11. Tenaga yang mencukupi

Telur mengandungi faedah dan pengambilan tenaga yang mencukupi untuk anda, seperti vitamin, mineral, lemak, dan beberapa pengambilan tambahan lain. Ini adalah salah satu kelebihan untuk telur. Kalori yang mencukupi juga menjadikan seseorang tidak makan makanan berat yang terlalu banyak.

Telur adalah makanan sihat untuk wanita hamil yang disyorkan oleh doktor. Juga baik untuk kanak-kanak, kerana ia meningkatkan kemahiran ingatan dan mengurangkan risiko kecacatan kelahiran. Bagi lelaki, makan telur boleh membantu mendapatkan enam pek dan pelbagai alasan lain.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found