Hubungan Baik dan Buruk - Saya Sihat

Hubungan dengan orang tersayang boleh menjadi salah satu sumber kebahagiaan terpenting dalam hidup anda. Tidak menghairankan bahawa setiap manusia mempunyai keinginan yang sangat kuat untuk menjalin dan mengekalkan hubungan romantis.

Lebih baik mempunyai teman lelaki daripada bujang

Bagi sesetengah orang, berada dalam hubungan nampaknya lebih baik daripada bersendirian. Rasanya, lebih baik mempunyai teman lelaki daripada menjadi bujang. Sebenarnya, anda layak mendapat pasangan yang lebih baik. Oleh itu, anda mesti mengetahui sama ada hubungan anda berkembang menjadi lebih baik atau tidak ada harapan sama sekali.

"Saintis yang mengkaji hubungan manusia tahu banyak tentang semua faktor yang perlu dipertimbangkan. Adakah pasangan anda harus menjadi valentine tahun ini, tahun depan, dan seterusnya, ”kata Gary W. Lewandowski Jr., profesor psikologi di Universiti Monmouth.

Setiap manusia mempunyai rasa tidak puas hati. Begitu juga, ketika seseorang berada dalam hubungan, dia mahu bersama orang terbaik. “Ketika anda menjalin hubungan dengan seseorang, berapa kali anda bertanya pada diri sendiri jika anda dapat mencari kekasih yang lebih baik? Adakah lelaki atau wanita lain yang lebih tampan, pintar, dan menyeronokkan daripada kekasih anda sekarang? " tanya Gary.

Sekiranya anda sering bertanya, penyelidik menafsirkannya sebagai kualiti alternatif. Ini bermaksud, anda mempunyai keinginan untuk mendapatkan seseorang yang lebih baik daripada pasangan anda sekarang.

"Namun, memikirkan orang lain semasa anda masih mempunyai pasangan, akan merosakkan kestabilan hubungan yang anda jalani sekarang. Komitmen anda dalam hubungan akan menurun yang boleh membuat anda curang, "jelas Gary.

Jadi, hubungan yang baik adalah ketika anda tidak pernah memikirkan orang lain ketika anda menjalin hubungan dengan pasangan. Anda harus berfikir jika mereka adalah pasangan terbaik untuk anda, dan sebaliknya.

Baca juga: Ramalkan Hubungan Berkekalan, Jawab 15 Soalan Ini!

Hubungan Sihat Mempengaruhi Kesihatan Fizikal

Secara positif, hubungan kita dengan pasangan akan mempengaruhi kesihatan fizikal, termasuk melindungi tubuh daripada tekanan darah tinggi, penyakit jantung, meningkatkan kesihatan mental kerana dapat mengurangkan tekanan atau tahap kemurungan dan juga kegelisahan. Itulah yang disebut hubungan yang sihat dan bermakna.

Hubungan yang sihat akan menjadikan anda orang yang lebih baik. Menurut para penyelidik, pengalaman ini disebut sebagai pengembangan diri, di mana anda dan pasangan saling memberi peluang untuk mengembangkan diri ke arah yang positif.

Ketika hubungan anda dengan pasangan anda pada tahap ini, anda berdua lebih komited untuk menjaga cinta. Di samping itu, anda berdua akan mengalami kebosanan kerana anda dan pasangan anda akan mempunyai idea baru untuk mengekalkan cinta.

"Sekiranya anda dan pasangan anda tidak saling menyokong untuk pengembangan diri, kami dapat memastikan bahawa hubungan akan menjadi hambar dan perlahan, cinta antara anda akan hilang. Sekiranya pasangan anda tidak dapat membantu anda mengembangkan diri ke arah yang lebih baik, sudah waktunya untuk mencari pasangan lain, "jelas Gary.

Baca juga: 5 Aktiviti Yang Dapat Mengeratkan Hubungan

Rujukan:

Perbualan. Sekiranya anda menjadi Valentine saya? Penyelidikan membantu mengenal pasti hubungan percintaan yang baik dan buruk

Choma. 6 Cara Meraikan Hari Valentine yang Sihat


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found