Ciri Keperibadian Anak | saya sihat

Salah satu perkara yang diperhatikan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka adalah keperibadian mereka. Terdapat pelbagai sifat keperibadian kanak-kanak. Sebilangan ibu bapa mungkin mendapati anak mereka pemalu atau sensitif. Ibu bapa yang lain mendapati anak mereka bersahabat atau ceria.

Walaupun ciri-ciri ini dapat memberikan petunjuk kepada ciri-ciri masa depan anak yang diharapkan, keperibadian sejati seorang anak biasanya memerlukan masa untuk muncul.

Walau bagaimanapun, mempelajari keperibadian anak anda sejak awal dapat membantu anda memilih teknik yang tepat untuk keibubapaan.

Baca juga: Perlukah Kanak-kanak Dirawat di Hospital? Inilah 7 Perkara Yang Perlu Dilakukan, Ibu!

Bilakah keperibadian sebenar anak akan muncul?

Secara umum, pada usia 3-5 tahun, kanak-kanak mula menunjukkan sifat keperibadian tertentu. Anda juga dapat melihat beberapa keperibadian si kecil anda sejak beberapa ketika dia dilahirkan. Apabila anak-anak telah memulakan banyak aktiviti, Ibu dapat melihat kebebasan mereka.

Semasa kanak-kanak meningkat, mereka mula menunjukkan tanda-tanda bahawa mereka malu atau bersosial. Apabila anak anda mula melakukan banyak aktiviti dengan dunia luar, pergi ke sekolah, bergaul dengan rakan-rakannya, anda akan melihat keperibadiannya mula muncul dan berkembang.

Apabila kanak-kanak memasuki usia remaja, mereka akan mula mempunyai keperibadian tertentu yang akan lebih kelihatan.

Baca juga: Ibu, Ini 5 Kemahiran Sosial Ibu Bapa Mesti Mengajar Anak-Anak Mereka

5 ciri keperibadian kanak-kanak yang berbeza

Jenis keperibadian kanak-kanak dikelompokkan mengikut sifat keperibadian mereka, menurut pakar. Teori keperibadian yang paling umum memberi tumpuan kepada lima ciri keperibadian:

1. Kesedaran

Ciri-ciri keperibadian ini adalah anak-anak yang berhati-hati, bertanggungjawab, dan berusaha mencapai tujuan jangka panjang mengikut kehendak mereka sendiri. Kanak-kanak seperti ini pada amnya tidak perlu diawasi untuk menyelesaikan tugas.

2. Keramahan

Kanak-kanak dengan sifat keperibadian ini umumnya suka bersosial dan mempunyai interaksi dan pengalaman sosial yang positif. Kanak-kanak dengan sifat keperibadian ini mudah berinteraksi, sering menolong, dan bersedia bekerjasama antara satu sama lain. Mereka juga tidak teragak-agak untuk menunjukkan kasih sayang kepada orang lain.

3. Terbuka Untuk Pengalaman

Kanak-kanak dengan sifat keperibadian ini ingin mengalami perkara baru. Mereka cenderung fleksibel, kreatif, memiliki rasa ingin tahu yang tinggi, dan mempunyai semangat yang berani. Kanak-kanak dengan sifat keperibadian ini suka melakukan perkara yang berbeza, seperti bermain muzik, membaca, dan seni.

4. Neurotikisme

Neuroticism adalah orang yang cenderung menunjukkan jenis keperibadian negatif seperti rasa bersalah, kemarahan, kegelisahan, tekanan, dan kemurungan. Kanak-kanak dengan sifat keperibadian ini biasanya sukar menjalankan aktiviti harian. Mereka tidak dapat mengawal tekanan dan juga cenderung menafsirkan situasi sebagai sukar dan mengancam.

5. Extrovert

Jenis keperibadian ekstrovert biasanya orang yang mempunyai tahap tenaga tinggi, suka menghabiskan masa dengan orang lain. Tidak seperti introvert yang suka menghabiskan masa bersendirian.

Walaupun sifat keperibadian di atas umumnya hanya dapat dilihat dengan jelas ketika anak sudah memasuki usia remaja. Walau bagaimanapun, sifat keperibadian ini juga dapat mula muncul ketika anak anda berumur 3-5 tahun. Oleh itu, Ibu mula dapat melihat, keperibadian seperti apa yang dimiliki oleh anak kecil anda, ya? Adakah keperibadian ini mempunyai peranan positif dalam aktiviti seharian mereka? Atau adakah sifat keperibadian ini berpotensi mengganggu aktiviti masa depan mereka?

Baca juga: Ibu Bapa Yang Terhormat, Inilah 5 Cara Membentuk Anak-Anak Untuk Berani

Sumber:

Ibu Bapa Menangis Pertama. Perkara Yang Mesti Tahu Ibu Bapa Mengenai Keperibadian Anak Mereka. April 2021.

Sains Langsung. Sifat keperibadian & jenis keperibadian: Apa itu keperibadian ?. Julai 2021.