Cara Mengatasi Kanak-kanak yang Menggembirakan | Saya sihat

Menggigil atau bercakap semasa tidur adalah keadaan yang sangat biasa berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Semasa mengigau, anak anda mungkin mengucapkan ayat yang lengkap, mengejek, bergumam, ketawa, atau bahkan bersiul. Baiklah, Ibu akan dijemput untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab kanak-kanak mengigau semasa tidur dan bagaimana mengatasi gangguan ini.

Punca Kanak-kanak Seronok Semasa Tidur

Hampir separuh daripada kanak-kanak berusia antara 3 hingga 10 tahun sering mengigau ketika mereka tidur. Kebiasaan ini biasanya berlaku ketika anak telah memasuki fasa tidur nyenyak. Sebahagian dari mereka mengigau seolah-olah mereka bercakap dengan orang lain, ketawa, atau bahkan menangis dan merengek.

Genetik dianggap sebagai salah satu faktor yang paling berpengaruh dalam kebiasaan mengigau kanak-kanak. Di samping itu, terdapat beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan kanak-kanak tidak senang ketika tidur. Berikut adalah beberapa daripadanya:

- Kurang tidur atau kitaran tidur yang tidak sihat.

- Demam.

- Risau.

- Kegembiraan yang berlebihan.

- Tekanan.

Kebiasaan tidur yang tidak menyenangkan juga dikaitkan dengan gangguan tidur yang lain, seperti mimpi buruk, keganasan malam, jalan tidur, apnea tidur, Gangguan tingkah laku tidur REM, dan gangguan kecemasan.

Baca juga: Punca Insomnia Semasa Tidur

Cara Mengatasi Tabiat Keseronokan Kanak-kanak

Keseronokan bukanlah masalah yang serius, tetapi jika kebiasaan itu akan menjengkelkan. Ibu dapat membantu anak kecil anda mengatasi dengan cara berikut:

1. Amalkan kitaran tidur yang sihat

Kitaran tidur yang sihat bukan sahaja penting untuk mengurangkan tabiat mengasyikkan kanak-kanak, tetapi juga untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Untuk melaksanakan kitaran tidur yang sihat, pastikan anak anda tidur lebih awal dan sekurang-kurangnya 8 hingga 10 jam.

Keperluan_S tidur_Akhir_Age_Kanak-kanak

2. Elakkan pengambilan kafein dan gula pada waktu malam

Untuk mengurangkan tenaga berlebihan yang menyukarkan anak-anak tidur, elakkan memberi makanan dengan kandungan kafein dan gula yang berlebihan. Kafein dan gula yang berlebihan dapat menyukarkan anak tidur nyenyak, jadi dia mungkin sering mengigau. Sebaliknya, cubalah minum segelas susu suam kepada anak anda kerana ia dapat menenangkannya dan berehat sebelum tidur.

3. Jangan bangunkan anak ketika dia mengigau

Melihat si kecil anda mengigau, tentu saja Ibu ingin membangunkannya. Daripada segera membangunkannya, lebih baik membantunya bertenang sehingga dia dapat tidur kembali dengan nyenyak. Walaupun tidak berbahaya, tiba-tiba membangunkan seorang kanak-kanak ketika mengigau hanya akan menyukarkan dia untuk tidur semula.

4. Perhatikan si kecil ketika dia risau akan sesuatu

Sebilangan kanak-kanak merasa sukar untuk meluahkan perasaan mereka, jadi mereka memilih untuk menyimpannya sendiri. Pada akhirnya, perkara-perkara ini boleh menyebabkan kegelisahan dan kebimbangan pada anak, yang memberi kesan pada corak tidurnya. Seboleh-bolehnya menjalin komunikasi dengan anak-anak untuk mengelakkan tekanan. Tahap tekanan rendah akan memberi kesan yang baik terhadap kualiti tidur.

5. Ajak anak-anak untuk bersenam dengan kerap

Perasaan keletihan yang timbul setelah anak bersenam akan membuatnya tidur lebih nyenyak. Pilih sukan yang menarik untuk anak kecil anda, sehingga dia tidak akan merasa bosan.

6. Pastikan tempat tidur selesa

Tempat tidur yang selesa sangat mempengaruhi kualiti tidur anak. Gunakan cadar dan bantal yang sesuai dengan keperluan anda. Ibu boleh memilih motif kegemaran si kecil. Selain itu, pastikan peredaran udara di bilik si kecil anda selesa sehingga dia dapat tidur nyenyak.

Menggembirakan adalah kebiasaan biasa yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Tidak perlu risau apabila anda mendapati si kecil mengigau ketika tidur. Ibu boleh melakukan beberapa perkara di atas untuk menanganinya. (AS)

Rujukan

Persimpangan Ibu. "Tidur Bercakap Pada Kanak-kanak: Sebab, Rawatan, dan Rawatan".

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Tidur Bercakap pada Anak - Sebab dan Petua untuk Berurusan".

Membesarkan Anak. "Sleeptalking pada kanak-kanak dan remaja".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found