Mengapa Hubungan dengan Sepupu Unik - Guesehat

Keluarga nuklear, tentu saja, adalah orang terdekat yang anda miliki. Tetapi, selain daripada ibu bapa dan adik-beradik, ada satu tokoh lain dalam keluarga yang tidak kurang penting bagi anda, iaitu sepupu. Biasanya, sepupu hampir seusia dengan anda, jadi mereka masih dalam generasi yang sama. Itulah sebabnya anda dapat menghampiri mereka dengan lebih mudah.

Mempunyai hubungan rapat dengan sepupu adalah sesuatu yang perlu anda syukuri, anda tahu, geng. Terutama jika anda tidak mempunyai adik beradik, hanya anak-anak. Satu-satunya orang yang paling memahami kedudukan anda dalam keluarga adalah sepupu anda. Tanpa menyedarinya, terdapat banyak faedah lain kerana mempunyai hubungan rapat dengan sepupu. Berikut adalah beberapa faedah ini, seperti yang dilaporkan oleh portal Aleteia!

Baca juga: Menemui Keluarga Besar semasa Hari Raya Jangan Biarkan Perkara Ini Terganggu!

Rakan Yang Dipercayai Ibu Bapa

Biasanya semasa berkawan dengan orang lain, anda juga harus memperkenalkannya kepada ibu bapa anda. Namun, anda tidak perlu memperkenalkan atau mendapatkan kebenaran daripada ibu bapa anda jika anda berkawan dengan sepupu anda sendiri.

Memberi Sokongan dan Perlindungan

Sebagai rakan sejak kecil, sepupu juga akan melalui jalan hidup yang serupa dengan yang anda jalani. Mereka akan memahami kesukaran anda, menjadi bahu untuk bersandar, dan memberikan input yang baik. Di samping itu, ketika mengalami musibah seperti saudara yang meninggal, anda dan sepupu anda juga dapat saling menyokong dan menghiburkan.

Memahami Keluarga Anda

Setiap keluarga mempunyai masalah. Anda juga mesti mempunyai keluarga yang kadang-kadang menjengkelkan, contohnya seorang ibu saudara yang cerewet, seorang bapa saudara yang sangat bengis, atau keponakan yang terlalu bising. Walaupun perkara-perkara yang menjadikan keluarga unik, pasti ada kalanya anda ingin melepaskan kerisauan tentang perkara-perkara tersebut. Sepupu adalah salah satu daripada orang yang dapat memahami perkara itu.

Baca juga: Percutian Seronok Keluarga Sihat

Percutian Menjadi Lebih Menyeronokkan

Percutian keluarga tidak akan menyenangkan tanpa sepupu anda. Lagipun, percutian keluarga adalah saat keluarga berkumpul dalam suasana bahagia dan positif. Dengan kehadiran sepupu, anda dapat melakukan aktiviti yang lebih menarik semasa percutian.

Acara Keluarga Jadi Tidak Membosankan

Dalam acara keluarga seperti perjumpaan sosial, mesti ada beberapa kumpulan untuk berbual, misalnya, seperti ibu berbual atau bapa yang juga bercakap tentang perkara lain. Sekiranya anda mempunyai sepupu, pertemuan sosial dan acara keluarga tidak akan membosankan. Anda boleh melakukan aktiviti atau berbual mengenai topik menarik, mengikut generasi anda.

Teman sepanjang hayat

Kawan mungkin datang dan pergi, tetapi sepupu akan tinggal dekat dengan anda. Sepupu seperti rakan yang dibesarkan dengan anda sejak kecil dan menyaksikan kesusahan dan kegembiraan yang anda lalui. Suatu hari, anda akan tersenyum apabila melihat gambar lama bersama sepupu anda. Anda akan sentiasa mengingati kenangan indah dan bahagia ini.

Baca juga: 4 Petua Mempersiapkan Anak Kecil Anda untuk Menerima Adik Beradik

Anda harus bersyukur jika anda mempunyai sepupu dekat seperti rakan. Mungkin ibu bapa dan adik-beradik anda adalah orang yang lebih penting dalam hidup anda. Namun, sepupu terdekat yang membesar dengan anda juga sangat memahami anda.

Walaupun anda dan sepupu anda mungkin tidak tinggal di rumah yang sama dan tidak saling bertemu setiap hari, ikatan antara anda berdua akan tetap terjaga. Kerana keluarga anda akan sentiasa berada di sisi anda untuk jangka masa yang panjang. Oleh itu, manfaatkan ini dengan saling menyokong dan berkongsi kebahagiaan bersama! (UH / AY)