Petua Menangani Ketakutan di Bahagian C - Guesehat.com

Apabila masa penghantaran semakin hampir, anda akan mula merasakan banyak perkara. Ada yang merasa gembira dan tidak sabar, ada yang merasa takut, bimbang, dan bingung bagaimana menangani kelahiran anak, terutama ketika mereka pertama kali melahirkan.

Ramai Ibu mahu melahirkan secara normal tetapi mempunyai pelbagai halangan, seperti takut jatuh sakit, tidak dapat mendorong kuat, keadaan ibu yang kurang berkemungkinan atau tidak sihat dan keadaan bayi juga tidak mungkin dilahirkan secara normal. Ibu juga merasa takut melahirkan bayi secara caesar. Ramai yang mengatakan, kesakitan selepas pembedahan lebih besar daripada kelahiran normal. Belum lagi kisah mengenai kesan ubat bius yang digunakan.

Tenang Ibu, bahagian Caesarean tidak begitu menakutkan seperti yang anda bayangkan. Sesungguhnya, setiap operasi mesti mempunyai kesan sampingan selepas itu, tetapi anda tidak perlu risau Ibu kerana kesan kesakitan akan hilang dari masa ke masa.

Baca juga: Benarkah wanita dengan pinggul besar mudah melahirkan?

Bilakah bahagian C Dilakukan?

Sebilangan Ibu yang memilih Bahagian caesar biasanya kerana mereka takut akan kesakitan melahirkan anak yang normal, dan ingin memilih tarikh kelahiran bayi. Bersalin secara pembedahan Caesarean bermaksud membuang bayi melalui sayatan dari perut. Doktor akan melakukan epidural (anestesia) di punggung bawah, jadi anda tidak akan merasa sakit ketika perut anda mulai berkurang. Anda akan separa sedar, tetapi tidak dapat merasakan apa-apa dari perut hingga ke jari kaki.

Dengan langsir dihidupkan, Ibu tidak dapat melihat operasi. Sekiranya anda dapat melahirkan secara faraj, doktor biasanya tidak mengesyorkan melahirkan secara Caesarean. Sekurang-kurangnya, doktor mesti menjelaskan kesan dan kesan kerja ini, jika anda masih mahu menjalani pembedahan. Sesungguhnya, pembedahan Caesarean sebenarnya dilakukan sekiranya ada sebab perubatan tertentu.

Terdapat beberapa keadaan yang mengharuskan anda melahirkan dengan pembedahan caesar, seperti:

  • Bayi mengalami gangguan seperti spina bifida
  • Kedudukan kepala bayi tidak berada di jalan kelahiran atau tiang
  • Ukuran bayi terlalu besar sementara pinggul ibu kecil
  • Pengurangan bekalan darah ke plasenta sebelum kelahiran boleh menyebabkan bayi dilahirkan kecil
  • Anda menghidap penyakit jantung atau keadaan perubatan lain

Baca Juga: Semua Mengenai Penghantaran Caesar

Sekiranya anda dijatuhkan kelahiran Caesarean, ada beberapa petua untuk memudahkan operasi, iaitu:

  1. Meningkatkan pengetahuan mengenai pembedahan dan prosedur pembedahan

Dengan banyak membaca, ibu akan menjadi lebih berpengetahuan dan mempunyai pengetahuan dalam proses kerja yang akan dilakukan. Kerana ketakutan yang anda alami akan menjadi kurang apabila anda mempunyai banyak maklumat. Sebilangan besar pembedahan berakhir dengan kejayaan sehingga tidak perlu dibimbangkan.

  1. Persiapkan diri dengan baik

Setelah doktor dijatuhkan kelahiran dengan pembedahan Caesarean, anda harus mula menyiapkan diri dengan memakan makanan dan minuman yang sihat, menjaga kesihatan dan kecergasan sehingga anda pulih lebih cepat selepas pembedahan.

  1. Percayalah bahawa semuanya akan berjalan lancar

Semakin anda tidak pasti sama ada operasi akan berjalan dengan baik, ia akan membuatkan anda berasa lebih risau dan takut. Sebaliknya, Ibu mesti yakin dan yakin bahawa operasi akan berjalan dengan lancar dan baik.

  1. Cuba teknik relaksasi

Sekiranya anda mengalami ketakutan dan kegelisahan yang teruk, anda boleh menggunakan teknik relaksasi seperti meditasi. Meditasi dipercayai dapat mengurangkan rasa panik dan ketakutan dan membuat hati lebih tenang.

  1. Berdoalah

Apa sahaja yang berlaku semasa anda menjalani pembedahan C bergantung kepada doktor, bayi, dan Tuhan. Sekiranya rasa takut dan panik melanda, ibu boleh berdoa dan meminta Tuhan untuk membantu melancarkan proses operasi

Bagi ibu yang akan menghadapi proses kelahiran dengan pembedahan caesar, anda harus banyak bersiap dengan makan makanan yang sihat, banyak bergerak dan melakukan aktiviti ringan. Dengarkan semua yang dikatakan doktor dan jangan lupa berdoa dan meminta restu ibu bapa anda, Ibu! (IKLAN / OCH)

Baca juga: Tetap selesa melakukan hubungan seks selepas melahirkan