Definisi dan Ciri Pica - guesehat.com

Adakah Geng Sihat mempunyai kebiasaan memakan ais batu? Adakah Geng Sihat tahu bahawa tabiat ini digolongkan sebagai gangguan makan?gangguan makan) yang dipanggil pica (diucapkan paika)? Lingkaran perubatan mendefinisikan pica sebagai kecenderungan untuk mengkonsumsi bahan yang tidak memiliki nilai pemakanan, seperti ketulan ais dan benda yang tidak termasuk makanan, seperti rambut, kertas, tanah, batu, hingga cat dinding yang mengelupas.

Berdasarkan hasil kajian, kekurangan mineral biasanya dikaitkan dengan kejadian pica, walaupun sukar untuk menjelaskan bagaimana ini terjadi. Sebabnya, individu dengan pica jarang didapati mempunyai kelainan biologi. Orang dengan pica cenderung kecenderungan untuk mengalami anemia, mempunyai tahap hemoglobin dan jumlah sel darah merah yang rendah, atau mempunyai kadar zink yang tinggi.zink) plasma rendah.

Kajian juga menunjukkan bahawa keadaan kesihatan mental, seperti gangguan obsesif-kompulsif (OCD) dan skizofrenia, boleh menyebabkan pica. Pica juga boleh berlaku sebagai bentuk kebiasaan pada anak-anak. Biasanya ini berlaku kerana kanak-kanak mempunyai kebiasaan memasukkan sesuatu ke dalam mulut mereka, dan dapat berhenti sendiri. Walau bagaimanapun, biasanya lebih sukar untuk menguruskan kanak-kanak dengan gangguan perkembangan.

Tingkah laku mengambil bahan bukan makanan ini juga merupakan kebiasaan budaya, yang tidak berkaitan dengan kekurangan atau gangguan mental. Di negeri Georgia, Amerika Syarikat, terdapat amalan memakan kaolin pada wanita Afrika-Amerika. Tingkah laku ini tidak digolongkan sebagai gangguan psikologi. Kelakuan yang sama terdapat di beberapa bahagian Afrika. Menurut kepercayaan budaya ini, kaolin dapat menyerap racun dari tumbuh-tumbuhan.

Tidak ada ujian klinikal yang dapat mendiagnosis pica dan masih ada perdebatan dalam menetapkan diagnosis ini. Walau bagaimanapun, Garis Panduan Diagnostik dan Statistik untuk Gangguan Mental (DSM V) menetapkan bahawa 4 kriteria mesti dipenuhi dalam menetapkan diagnosis pica, iaitu:

  1. Tempoh penggunaan bahan tanpa nilai pemakanan dan atau bukan makanan sekurang-kurangnya 1 bulan.
  2. Tingkah laku ini dikelaskan sebagai tidak normal untuk tahap perkembangan usia ini.
  3. Tingkah laku ini tidak berkaitan dengan amalan budaya yang dianggap normal dalam persekitaran sosial.
  4. Pada pesakit yang mengalami keadaan perubatan (kehamilan) atau gangguan mental (misalnya ASD), tingkah laku ini dapat dikategorikan sebagai pica jika objek yang dimakan itu berbahaya dan memerlukan penyelidikan atau rawatan perubatan lebih lanjut.

Terdapat beberapa kesan kesihatan dari tingkah laku ini, termasuk:

  • Gangguan mekanikal pada saluran pencernaan, seperti penyumbatan oleh bahan yang tidak dapat dicerna oleh usus.

  • Perforasi (munculnya lubang) di saluran pencernaan, yang disebabkan oleh bahan yang cukup tajam dan tidak dapat dicerna oleh badan.

  • Jangkitan, seperti toxoplasmosis dan toxocariasis, boleh berlaku akibat memakan tinja atau tanah.

  • Keracunan, seperti keracunan logam berat daripada memakan cat yang mengandungi plumbum.

Sehingga kini, tidak ada cara khusus untuk mencegah pica. Tetapi memperhatikan tabiat makan dan pengawasan dari ibu bapa kepada anak-anak yang mempunyai kecenderungan untuk memasukkan objek ke dalam mulut mereka dapat mengesan gangguan makan ini sebelum terjadi komplikasi.