Makanan Sihat untuk 1-3 Tahun | Saya sihat

Sebagai ibu bapa, tentu saja, anda ingin memastikan anak anda mengalami pertumbuhan dan perkembangan maksimum. Perkara yang paling penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak adalah pengambilan nutrien.

Ibu perlu mengetahui apakah makanan sihat untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun. Dengan mengetahui perkara ini, anda dapat memastikan pengambilan nutrien anak anda dipenuhi. Berikut adalah 5 kumpulan makanan sihat untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun!

Baca juga: Ibu, ini adalah strategi keibubapaan mengikut jenis perangai anak

5 Kumpulan Makanan Sihat untuk Umur 1-3 Tahun

Makanan sihat untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun merangkumi pelbagai makanan segar dari lima kumpulan makanan sihat, iaitu:

  • Sayur-sayuran
  • Buah
  • Bijirin
  • Produk tenusu
  • Protein

Setiap kumpulan makanan mempunyai nutrien yang berbeza sehingga kanak-kanak perlu tumbuh dengan baik dan sihat. Inilah sebabnya mengapa anda perlu memastikan anak anda makan lima kumpulan makanan sihat untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun.

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran memberikan tenaga, vitamin, anti-oksidan, serat, dan cecair untuk si kecil anda. Kumpulan makanan ini membantu melindungi kanak-kanak dari penyakit kronik ketika mereka dewasa.

Penting untuk memberikan buah dan sayur si kecil setiap kali makan atau sebagai makanan ringan. Cuba berikan buah dan sayur kecil anda dengan pelbagai warna, tekstur, dan rasa.

Sebelum memberikannya kepada anak kecil anda, pastikan anda mencuci sayur dan buah. Sebagai cadangan, ibu boleh memberikan buah yang masih bersisa dengan kulit kepada si kecil, kerana kulit buah juga mengandung nutrien.

Bijirin

Kumpulan makanan bijirin termasuk roti, pasta, mi, bijirin, beras, jagung, quinoa, dan oatmeal. Makanan ini memberi anak anda tenaga yang dia perlukan untuk tumbuh, berkembang dan belajar.

Makanan bijirin penuh dengan nilai indeks glisemik rendah, seperti roti pasta dan bijirin penuh, akan memberi anak anda dengan tenaga tahan lama dan membuatnya merasa kenyang lebih lama.

Produk tenusu

Produk tenusu merangkumi keju, yogurt, dan susu. Makanan sihat untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun kaya dengan protein dan kalsium. Produk tenusu sebenarnya boleh diperkenalkan kepada kanak-kanak dari usia 6 bulan. Namun, pastikan susu ibu atau susu formula tetap menjadi minuman utama sehingga dia berusia 12 bulan.

Selepas 12 bulan, anda boleh memberi susu lembu si kecil. Oleh kerana kanak-kanak dalam kumpulan usia 1-3 tahun mengalami pertumbuhan pesat dan memerlukan banyak tenaga, mereka memerlukan produk tenusu berlemak sehingga mereka berumur 2-3 tahun.

Protein

Kumpulan makanan protein termasuk daging tanpa lemak, ikan, ayam, telur, kacang, kacang polong, kacang buncis, dan tauhu. Makanan ini penting untuk pertumbuhan dan perkembangan otot kanak-kanak.

Makanan sihat untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun juga mengandungi vitamin dan mineral yang bermanfaat, seperti zat besi, zink, vitamin B12, dan asid lemak omega-3. Zat besi (dari daging merah) dan asid lemak omega-3 (minyak ikan) sangat penting untuk perkembangan dan pembelajaran otak anak-anak.

Minuman sihat

Air adalah minuman paling sihat untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun. Oleh kerana kanak-kanak berumur 6 bulan, bayi yang diberi susu ibu atau susu formula boleh minum air.

Baca juga: Adakah si kecil anda memilih makanan? Cubalah Cara Ini untuk Mengatasinya

Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan selama 1-3 Tahun

Kanak-kanak perlu mengelakkan pengambilan makanan segera yang berlebihan, seperti kerepek kentang, burger, dan pizza. Makanan lain yang termasuk dalam kumpulan ini termasuk gula-gula, donat, dan pastri manis.

Makanan di atas tinggi garam dan lemak tepu, dan rendah serat dan nutrien. Makan terlalu banyak makanan ini boleh meningkatkan risiko kegemukan pada kanak-kanak atau diabetes di kemudian hari.

Kanak-kanak juga perlu mengelakkan pengambilan minuman bergula yang berlebihan, seperti jus buah, minuman ringan, dan susu yang mengandungi penambah rasa. Sementara itu, minuman bergula mengandungi banyak gula dan rendah nutrien. Minuman seperti ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan kegemukan. Makanan dan minuman yang mengandungi kafein juga tidak digalakkan untuk kanak-kanak kerana boleh mengganggu penyerapan kalsium dalam badan. (UH)

Baca juga: Ibu, Jangan Memaksa Anak Kecil Anda Membelanjakan Makanan, OK!

Sumber:

Membesarkan Anak. Makanan sihat untuk bayi dan kanak-kanak: lima kumpulan makanan. Disember 2018.

Anak Sihat. 5 Kumpulan Makanan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found