Kebaikan minum susu selepas bersenam

Ketika anda melakukan senaman yang berat, minum air sejuk atau air yang mengandungi elektrolit kelihatan menyegarkan dan menyegarkan badan dengan serta-merta. Dan kedua-dua jenis minuman ini selalunya menjadi pilihan untuk mengembalikan kecergasan selepas bersenam.

Tetapi untuk senaman yang berat, minum air hanya memenuhi kehausan, dan memulihkan cecair yang hilang akibat peluh. Sebenarnya, setelah melakukan senaman yang berat, terdapat persembahan otot yang perlu dipulihkan. Adakah air yang mencukupi dapat mengembalikan prestasi otot? Rupa-rupanya tidak.

Doktor Pasukan Nasional Bola Sepak Wanita Indonesia di ASIAN GAMES 2018, dr. Grace Joselini, biasa menasihati atlet untuk meminum susu setelah bersenam, terutama setelah bersenam dengan kuat. "Susu kini dinyatakan sebagai minuman pasca latihan nombor satu," katanya pada acara MilkVersation, Berbicara mengenai Kebaikan Susu, yang diadakan oleh Frisian Flag Indonesia, di Jakarta, baru-baru ini.

Baca juga: Ini adalah cara untuk tidak malas bersenam!

Fakta mengenai Susu Yang Harus Anda Ketahui

Pengarah Urusan Korporat Frisian Flag Indonesia, Andrew F. Saputro, menjelaskan bahawa Indonesia adalah salah satu negara di Asean dengan penggunaan susu per kapita terendah. “Cabaran terbesar kami adalah jumlah penggunaan susu masih ada. Jika dibandingkan dengan Myanmar, negara itu sudah ketinggalan walaupun KDNKnya jauh di bawah kita, ”katanya.

Salah satu sebabnya ialah mitos mengenai susu adalah salah. Sebenarnya, susu adalah sumber protein hewani yang dapat membantu mengurangkan masalah kekurangan zat makanan di Indonesia.

Pakar Pemakanan Dr. Diana Suganda mengesahkannya. “Jangan mudah mempercayai mitos tanpa bukti saintifik. Dengan semua mitos yang beredar, susu sebenarnya sangat kaya dengan nutrien dan bermanfaat untuk kesihatan, "katanya.

Segelas susu (250 ml) mengandungi 146 kcal tenaga, dan kaya dengan nutrien makro, termasuk 12.8 g karbohidrat (4% dari keperluan harian), 7.9 g protein (16%), dan 7.9 g total lemak (12%).

Susu juga kaya dengan mikronutrien seperti vitamin A, vitamin D, riboflavin, asid folik, kalsium, magnesium, fosforus, dan kalium. "Selain itu, asid lemak penting seperti omega-3 dan omega-6 penting untuk metabolisme badan," katanya.

Baca juga: Bukti Ilmiah Menembusi 5 Mitos Di Sekitar Susu!

Minum Susu Harus Diimbangi Dengan Latihan Untuk Penyerapan Maksimum

Penting untuk diingat, sambung Diana, penyerapan susu mesti dibantu oleh aktiviti fizikal. Pengambilan kalsium sahaja tanpa senaman tidak bermaksud memberi maklum balas. "Ini adalah tumbukan kaki atau tarikan otot yang akan membuat tulang tumbuh, dengan sokongan kalsium sebagai bahan pembentuk tulang," katanya.

Sekiranya anda hanya memasukkan kalsium tanpa senaman, maka simpanan kalsium tidak akan terbentuk. Khusus untuk wanita, menopaus menjadikan jisim tulang mereka berkurang, jadi aktiviti fizikal sangat penting.

Bonusnya adalah bahawa aktiviti fizikal tidak hanya baik untuk tulang, tetapi juga berlangsung lama kerana jarang dipengaruhi oleh masalah kardiovaskular.

Baca juga: Untuk kekal bugar, selebriti melakukan sukan ini!

Kebaikan minum susu selepas bersenam

Susu sangat disarankan untuk diminum setelah melakukan aktiviti sukan yang berat. Dr. Grace menjelaskan, susu memenuhi 5 prinsip yang mesti diperoleh setelah bersenam: menghidupkan semula, menghidupkan semula, membina semula, mengoksigen semula, dan menghidrat semula.

Karbohidrat yang terkandung dalam susu cepat menggantikan (kembali bertenaga) simpanan glikogen yang digunakan semasa bersenam. Kandungan antioksidan, vitamin dan mineral dalam susu akan menghidupkan semula (menghidupkan semula) otot.

Kandungan protein akan membentuk semula (membina semula) badan dan otot. "Sekiranya kita bersenam dengan intensiti tinggi tetapi kurang pengambilan protein, otot sebenarnya mengecut, itu memalukan," jelas dr. Rahmat. Walaupun pengambilan zat besi bermanfaat untuk mengoksigen semula otot, dan kandungan air susu akan membantu menghidratkan badan.

Dr. Grace menambah, bersenam tidak harus dengan alat atau pergi ke tempat yang istimewa. Anda boleh menggunakan jadual untuk dilakukan tolak meja ke atas untuk melatih trisep atau melakukan skuad dinding.

Lakukan pergerakan mudah ini dalam 15x3 set. "Yang penting ialah kita aktif kerana menjadi aktif sebenarnya mudah, dan menjadi sihat mudah dicapai. Sekiranya anda ingin sihat, anda harus bersenam, dan selepas bersenam, minum susu, ”dia menyimpulkan.

Baca juga: Untuk Berguna, Sukan Mengetahui Peraturan. Mari Cari Apa Pun!

Sumber:

Acara MilkVersation, Bercakap mengenai Kebaikan Susu yang diadakan oleh Frisian Flag Indonesia, 16 Mei 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found