Bahaya Memakan Nasi Masak | saya sihat

Pada masa ini, beras adalah makanan utama bagi sebahagian besar penduduk Indonesia dan beberapa negara di dunia. Biasanya, nasi akan dimasak sehingga dimasak sebelum dimakan. Namun, tidak sedikit yang bertanya-tanya, apa yang mungkin berlaku jika kita tidak memasak nasi sehingga dimasak sepenuhnya sebelum dimakan.

Nah, ternyata nasi yang tidak dimasak sepenuhnya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Apakah masalah yang boleh disebabkan oleh makan nasi yang tidak dimasak? Teruskan membaca untuk mengetahui jawapannya.

Baca juga: Jenis Karbohidrat Yang Harus Anda Elakkan

Bahaya Memakan Nasi Masak

Berikut adalah bahaya memakan nasi yang tidak dimasak.

1. Keracunan makanan

Bacillus cereus adalah sejenis bakteria yang berpotensi mencetuskan keracunan. Bakteria Bacillus cereus Ia terdapat dalam pelbagai makanan, salah satunya beras mentah.

Bakteria Bacillus cereus mempunyai ketegangan yang berbeza yang mempunyai sejumlah manfaat kesihatan yang berpotensi serta kesan sampingan negatif. Bahagian ketegangan Bakteria ini bertindak sebagai probiotik dan mengurangkan bilangan bakteria yang berpotensi berbahaya, seperti salmonella. Sementara strain lain berpotensi berbahaya bagi manusia yang mencetuskan loya dan muntah.

mengikut Piawaian Makanan Australia dan New Zealand, semasa nasi tidak dimasak, Bacillus cereus dapat menghasilkan racun yang disebut bijirin, yang boleh menyebabkan muntah dan loya dalam masa 24 jam. Selepas beberapa jam memakan nasi yang tidak dimasak, individu mungkin mengalami kekejangan perut dan cirit-birit berlaku.

2. Pencemaran lektin dan masalah pencernaan

Lektin adalah protein yang berfungsi sebagai racun serangga semula jadi dengan pertalian kuat untuk karbohidrat. Lektin biasanya terdapat dalam beras mentah dan kacang. Protein ini adalah salah satu penyebab utama keracunan makanan, dan boleh menyebabkan mual, cirit-birit, dan muntah jika dimakan dalam jumlah besar.

Masalah ini boleh berlaku kerana lektin menghalang pembaikan sel saluran pencernaan yang rosak ketika makan. Kerosakan pada saluran pencernaan dikaitkan dengan kesihatan pencernaan dan keteraturan, dan apabila terhalang, dapat menyebabkan gejala keracunan makanan. Lama kelamaan, lektin ini dikaitkan dengan perkembangan penyakit seliak, diabetes, dan barah kolorektal.

Memasak nasi sebenarnya tidak akan memusnahkan semua lektin yang terdapat di dalam nasi. Akibatnya, gas dan kembung juga boleh berlaku kerana memakan nasi.

3. Kembung perut dan gas

Lapisan selulosa luar dalam padi, serupa dengan yang terdapat di daun kebanyakan tanaman hijau, membantu melindungi biji-bijian dari kerosakan. Malangnya, lapisan pelindung ini dikaitkan dengan pencernaan yang lemah, kerana sistem pencernaan manusia tidak dapat memproses kebanyakan makanan kaya selulosa, menurut Tinjauan Nutrien.

Walaupun makanan kaya selulosa berfungsi sebagai serat makanan dan meningkatkan kesihatan pencernaan, ketidakupayaan tubuh untuk mencerna lapisan selulosa beras dapat mengurangkan kandungan nutrisinya. Namun, apabila dimasak pada suhu di atas suhu air mendidih, lapisan selulosa ini akan rosak. Ini membawa kepada pencernaan beras yang lebih baik, serta peningkatan penyerapan protein dan nutrien lain.

Baca juga: Perut kembung selepas makan? Terdapat 9 Kemungkinan Sebab!

4. Masalah kesihatan lain

Dalam beberapa kes, keinginan untuk makan nasi mentah boleh menjadi tanda gangguan makan yang disebut pica. Pica adalah gangguan dalam bentuk selera makan atau bahan yang tidak berkhasiat.

Pica adalah kes yang jarang berlaku dan lebih mungkin berlaku pada kanak-kanak dan wanita hamil. Gangguan ini bersifat sementara dalam kebanyakan kes, tetapi kadangkala memerlukan kaunseling psikologi.

Pengambilan beras mentah dalam jumlah besar kerana pica dapat menyebabkan sejumlah masalah kesihatan, seperti keletihan, sakit perut, keguguran rambut, kerosakan gigi, dan anemia kekurangan zat besi.

Wow, ternyata akibatnya sangat berbahaya ketika memakan nasi yang tidak dimasak. Untuk itu, pastikan anda selalu memasak nasi sehingga dimasak sebelum memakannya.

Baca juga: Seberapa Besar Kesannya Jika Anda Tidak Makan Nasi?

Sumber:

livestrong.com. Apakah kesan memakan nasi mentah.

Healthline.com. Risiko beras mentah

Nutrientsreview.com. Selulosa serat tidak larut.

//www.medicalnewstoday.com/releases/78478.php