Punca Kesakitan di Kaki

Tapak kaki adalah bahagian penting badan. Bagaimana tidak, telapak kaki berfungsi menahan semua berat badan, baik ketika berdiri diam, berjalan, berlari, dan berdiri. Jadi, jika Gang Sihat merasa sakit di telapak kaki, sudah tentu ia akan sangat membimbangkan.

mengikut Maklumat Sakit KakiTerdapat kira-kira 26 tulang dan ligamen di kaki. Kesemua mereka menyokong fungsi kaki. Mana-mana bahagian kaki boleh mengalami kesakitan atau kesakitan. Kesakitan di telapak kaki biasanya dirasakan di tumit, di tengah kaki, atau di bawah jari kaki.

Baca juga: Punca Kekejangan Otot Kaki seperti Ginting's

Punca Kesakitan di Kaki

Terdapat pelbagai penyebab sakit kaki. Untuk mengetahui punca kesakitan di telapak kaki yang dialami oleh Gang Sihat, inilah penjelasannya!

1. Plantar fasciitis dan tumit tumit

Plantas fascia adalah tisu berserat tebal dan lebar yang berjalan di sepanjang bahagian bawah kaki, dari tumit hingga ke pangkal jari kaki. Fasal plantar mengekalkan struktur kaki.

Menurut MedlinePlus, fascia plantar dapat meradang akibat kecederaan atau berlebihan, menyebabkan rasa sakit di telapak kaki. Sementara itu, taji tumit dapat muncul di tulang tumit, di mana plantar fascia melekat.

Kerana itulah tumit tumit juga boleh menyebabkan sakit kaki. Adapun faktor risiko yang dapat menyebabkan plantar fasciitis atau tumit, termasuk kegemukan, larian jarak jauh, dan bentuk kaki yang terlalu rata atau terlalu melengkung.

2. Metatarsalgia dan artritis

Metatarsalgia adalah sakit di telapak kaki, tepat di lengkungan di belakang jari kaki. Menurut Merck Manuals, keadaan ini boleh disebabkan oleh kecederaan saraf, peredaran yang lemah, atau kelainan sendi seperti artritis.

Saraf di kawasan ini dapat menjadi jengkel akibat tekanan yang berpanjangan atau neuroma Morton, yang merupakan tumor saraf jinak. Kecederaan saraf boleh menyebabkan rasa sakit di telapak kaki, diikuti dengan kehilangan sensasi di kawasan tersebut.

Sementara itu, artritis boleh mempengaruhi sendi pada kaki, menyebabkan rasa sakit atau kelembutan di telapak kaki. Pada artritis, kesakitan mungkin meningkat.

Baca juga: Ibu, Lakukan Teknik Urutan Kaki Ini Supaya Anda Lebih Tenang!

3. Patah tulang dan tekanan

Patah tulang atau patah tulang juga boleh menyebabkan rasa sakit di telapak kaki. Fraktur boleh disebabkan oleh trauma langsung atau tidak langsung. Fraktur tekanan (patah tulang akibat tekanan) biasanya disebabkan oleh aktiviti yang sukar seperti berlari dan melompat.

Fraktur boleh menyebabkan sakit tajam dan tiba-tiba di telapak kaki. Sementara itu, rasa sakit di telapak kaki akibat patah tekanan biasanya muncul secara beransur-ansur dan perlahan-lahan bertambah buruk.

4. Sindrom terowong tarsal

Saraf tibial posterior berjalan di sepanjang saluran kecil ligamen dan tulang di sepanjang pergelangan kaki, dari betis hingga kaki. Menurut Fakta Kesihatan Kaki, saraf ini boleh menjadi jengkel.

Kerengsaan ini boleh menjadi penyebab kesakitan pada tapak kaki. Orang yang menghidap diabetes dan arthritis, serta orang yang mempunyai kaki rata berisiko tinggi mengalami sindrom tarsal tunnel.

5. Ketuat dan kapalan plantar

Ketuat plantar adalah penyakit yang disebabkan oleh virus HPV. Penyakit ini menyebabkan pertumbuhan ketuat berbentuk rata di telapak kaki. Virus HPV dapat memasuki tubuh melalui celah kecil di kulit, termasuk luka kecil.

Sekiranya ketuat plantar tumbuh di tumit, ia boleh menyebabkan rasa sakit di telapak kaki. Sementara itu, kapalan adalah kulit yang menebal, yang tumbuh di tumit kaki. Kalus juga boleh menyebabkan rasa sakit di telapak kaki.

Baca juga: 9 Cara Mengatasi Kaki Bengkak pada Pesakit Diabetes

Itulah beberapa keadaan perubatan yang menyebabkan sakit di telapak kaki yang dialami oleh Gang Sihat. Sekiranya anda mengalaminya, jangan berlengah sehingga menjadi teruk, segera berjumpa doktor. (UH / AY)

Sumber:

Maklumat Sakit Kaki. Maklumat Sakit Kaki: Anatomi Kaki Asas.

Medline Plus. Plantar fasciitis.

Manual Merck. Manual Merck: Sakit di Bola Kaki (Metatarsalgia). Mac 2018.

Klinik Mayo. MayoClinic.com: Fraktur Tekanan. Ogos 2017.

Fakta Kesihatan Kaki. Fakta Kesihatan Kaki: Sindrom Terowong Tarsal.

Hidup bersemangat. Apa yang Menyebabkan Sakit Kaki di Sole?