Gamophobia, Takut akan Perkahwinan dan Komitmen - GueSehat.com

Bagi sesetengah orang, perkahwinan itu suci dan memerlukan pertimbangan yang teliti. Namun, ada juga orang yang takut untuk berkahwin dan komited ke tahap yang lebih serius. Adakah anda mengenali orang seperti itu, geng? Sekiranya demikian, mungkin dia menghidap gamofobia. Jadi, apa itu gamofobia?

Apa itu Gamophobia?

Gamophobia adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan ketakutan yang tidak normal atau berterusan untuk berkahwin atau melakukan hubungan yang lebih serius dengan orang lain.

Orang dengan fobia ini biasanya merasa cemas secara berlebihan walaupun mereka secara rasional menyedari bahawa pernyataan tentang 'berkahwin' sebenarnya tidak menjadi ancaman bagi mereka.

Orang dengan gamofobia menganggap perkahwinan sebagai cabaran hidup yang mesti dijalani dengan orang lain dan mesti bertanggungjawab untuk membesarkan keluarga. Sebab mereka juga takut untuk berkahwin dan berkomitmen adalah kerana mereka bimbang mereka tidak akan menjadi pasangan seks terbaik.

Di samping itu, orang dengan gamofobia takut membuat keputusan yang salah. Selepas berkahwin, orang dengan fobia ini percaya bahawa mereka tidak akan bebas lagi dan mempunyai rasa tidak selamat dalam diri mereka ( rasa tidak selamat diri ).

Jadi, Bagaimana Mengatasi Gamofobia?

Menurut Moshe Ratson, ahli terapi khas untuk keluarga dan pasangan dari Amerika Syarikat, gamofobia dapat diatasi melalui terapi psikologi. Tetapi jika anda, pasangan anda, atau seseorang yang dekat dengan anda mempunyai gamofobia, terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Apa benda itu?

1. Hadapi Ketakutan

Apabila anda takut, badan anda akan bertindak balasmelawan atau terbang'yang membuat kita bersedia sekiranya berlaku ancaman atau serangan. Sekiranya kita selalu takut, tindak balas badan akan menjadi negatif. Oleh itu, Moshe menyarankan untuk menghadapi ketakutan itu daripada melarikan diri atau mengabaikan perbincangan mengenai perkahwinan.

Cara mengatasi ketakutan ini adalah dengan percaya pada diri sendiri terlebih dahulu. Ketahui perkara-perkara yang akan menjadi penyebab kegagalan atau dalam keadaan sukar apa yang akan dialami dalam suatu hubungan. Percayalah pada diri sendiri untuk membuat keputusan yang tepat tanpa mengira apa yang akan berlaku. Percayalah juga bahawa anda boleh menghadapinya.

2. Kelilingi diri anda dengan pasangan yang bahagia

Setelah percaya pada diri sendiri, cara terbaik untuk mengatasi gamofobia adalah dengan berada di sekitar orang yang sudah berkahwin dan bahagia. Anda boleh bertanya atau berbincang dengan mereka bagaimana mereka mengatasi ketakutan mereka untuk berkahwin dan berkomitmen pada masa itu.

3. Ketahui Harapan Anda terhadap Perkahwinan

Adakah harapan perkahwinan anda realistik? Atau, adakah anda sebenarnya takut untuk berkahwin kerana anda bimbang ia tidak akan menepati jangkaan anda? Sebab utama kebanyakan orang takut untuk berkahwin adalah kerana mereka takut perkahwinan mereka tidak akan berkekalan. Oleh itu, ketahui terlebih dahulu apa harapan anda mengenai perkahwinan dan pertimbangkan sama ada mereka realistik atau tidak.

4. Minta Bantuan Pakar

Sekiranya setelah melakukan tiga cara di atas anda masih merasa takut untuk berkahwin dan berkomitmen, segera berjumpa dan berunding dengan pakar, seperti ahli terapi atau psikologi yang pakar dalam perkahwinan atau hubungan. Ahli terapi dan psikologi boleh memberikan rawatan yang lebih tepat atau sesuai untuk fobia atau ketakutan anda.

Sekarang, anda tahu apa itu gamofobia, bukan? Gamophobia adalah keadaan di mana seseorang takut untuk berkahwin dan berkomitmen ke tahap yang lebih serius. Sekiranya anda, pasangan anda, atau orang lain mempunyai fobia ini, jangan lupa untuk mengikuti langkah-langkah di atas! (AS)

Sumber

Huffpost. 2017. Cara Mengatasi Ketakutan Komitmen .

MedicineNet. 2018. Takrif Perubatan Takut akan perkahwinan .

Hello Giggles. 2017. 5 cara mengatasi gamofobia anda (dengan andaian anda mahu) .