Punca Sakit Kepala Semasa Menyusukan | Saya sihat

Setelah melahirkan, tugas ibu yang seterusnya yang tidak kurang pentingnya adalah menyusu. Sama dengan saat kehamilan, saat menyusui juga menyebabkan sejumlah ketidakselesaan bagi ibu. Salah satu ketidakselesaan itu ialah sakit kepala semasa menyusu.

Sakit kepala semasa menyusu boleh dicetuskan oleh banyak faktor. Ketahui apa yang menyebabkan sakit kepala semasa menyusu dan bagaimana mengatasinya, mari kita pergi!

Punca Sakit Kepala Semasa Menyusu

Sakit kepala semasa menyusu atau juga dikenali sebagai sakit kepala laktasi biasanya cenderung menurun atau berhenti setelah menyusui. Sebilangan pakar percaya bahawa hormon oksitosin mempunyai pengaruh dalam berlakunya keadaan ini.

Oxytocin itu sendiri adalah hormon yang memainkan peranan penting dalam mencetuskan kesakitan buruh. Hormon ini juga dikeluarkan semasa menyusu dan bertanggungjawab untuk mengencangkan saluran susu dan memudahkan aliran susu, yang akan menjadikan payudara anda kencang, bengkak dan kenyang.

Apabila bayi menyusu secara langsung dari payudara, lebih banyak oksitosin dilepaskan. Sebilangan ibu yang menyusu akan mengalami reaksi terhadap lonjakan hormon ini, seperti mengalami sakit kepala. Lebih jelas lagi, berikut adalah beberapa faktor pencetus sakit kepala semasa menyusu.

1. Sakit kepala selepas bersalin

Selama beberapa minggu pertama persalinan, beberapa ibu menyusu mungkin mengalami penurunan kadar estrogen, yang boleh menyebabkan sakit kepala ketika menyusui bayinya. Sebilangan wanita juga mengalami kemurungan kerana penurunan kadar hormon ini.

Ibu yang menyusu boleh diberi ubat oleh doktor sekiranya sakitnya terlalu teruk. Sementara itu, untuk mengatasi sakit kepala semasa penyusuan disebabkan oleh kemurungan postpartum, doktor boleh mencadangkan kaunseling dan penggunaan antidepresan.

2. Migrain

Sekiranya anda terdedah kepada migrain, maka keadaan ini boleh menjadi penyebab sakit kepala semasa menyusu, terutama beberapa minggu pertama setelah melahirkan. Perubahan hormon, seperti penurunan kadar estrogen dalam badan, boleh mencetuskan migrain.

Keadaan ini menyebabkan ibu yang menyusui mengalami sensasi berdenyut yang kuat pada satu atau kedua-dua belah kepala. Kesakitan boleh bertahan selama 2-3 hari dan disertai dengan loya. Pencetus migrain lain boleh disebabkan oleh tekanan, kurang tidur, fonofobia (takut bunyi kuat), atau genetik.

Bagi ibu yang menyusu yang mengalami sakit kepala akibat migrain, anda harus mengelakkan penggunaan ubat penghilang rasa sakit secara berkala kerana ia boleh membahayakan bayi. Lebih baik, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mendapatkan cadangan ubat-ubatan yang lebih selamat, seperti ibuprofen.

3. Dehidrasi

Ibu yang menyusu pada amnya akan merasa sangat dahaga ketika mereka mula menyusu. Ini kerana anda memerlukan lebih banyak cecair untuk menghasilkan susu. Itulah sebabnya ibu menyusu diminta untuk minum lebih banyak air daripada biasa. Sekiranya ibu yang menyusu tidak minum air secukupnya, dehidrasi boleh menyebabkan sakit kepala semasa menyusui. Jadi, minum sekurang-kurangnya 3 liter air sehari.

4. Mastitis

Mastitis adalah jangkitan pada kelenjar susu, yang disebabkan oleh kemasukan bakteria ke dalam payudara melalui kulit puting yang sakit atau retak. Keadaan ini boleh menyebabkan bengkak, sakit, dan kemerahan pada payudara. Mastitis pastinya menyebabkan ketidakselesaan bagi Ibu semasa menyusukan bayi.

Sebilangan ibu yang menyusui boleh mengalami mastitis sekiranya saluran susu di payudara mereka tersumbat kerana penyusuan yang tidak teratur. Susu ibu juga akan terkumpul di payudara dan menyebabkan anda mengalami demam, menggigil, dan sakit kepala.

Untuk mengelakkan ini, sangat penting bagi ibu yang menyusu untuk berunding dengan doktor mereka mengenai cara penyusuan yang betul. Cuba juga mengosongkan payudara anda antara penyusuan. Ini dapat menurunkan kemungkinan terkena mastitis. Dalam kes yang teruk, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik oral untuk merawat keradangan pada tisu payudara.

Baca juga: 5 fakta mengenai mastitis semasa menyusu yang perlu anda ketahui

5. Keletihan

Keletihan pastinya merupakan perkara biasa yang dialami oleh ibu-ibu setelah melahirkan. Rutin baru menjaga anak dan menyusu pada waktu malam menyebabkan kurang tidur. Kekurangan nutrisi pada ibu menyusu juga boleh menyebabkan keletihan. Faktor-faktor ini boleh menyebabkan ibu menyusu mengalami sakit kepala laktasi.

Untuk mengelakkan sakit kepala kerana keletihan, ibu yang menyusu harus berehat secukupnya. Cuba tidur siang ketika anak kecil anda juga tidur. Anda juga boleh menyusukan bayi anda yang berada di sebelah anda dan bukannya duduk. Dengan cara ini, anda boleh berehat lebih banyak dan merasa kurang letih semasa menyusu.

6. Postur yang salah

Sebilangan ibu menyusu boleh menggunakan postur yang salah semasa menyusu, sehingga membuat otot mereka cenderung tegang. Semasa menyusu, beberapa wanita mungkin duduk dalam posisi yang terlalu bengkok atau terlalu mengangkat bahu. Kedudukan ini dapat memberi tekanan pada otot leher dan punggung, dan boleh menyebabkan sakit kepala.

Untuk mengelakkan keadaan ini, pastikan semasa menyusu anda menjaga postur badan yang betul. Urutan lembut juga dapat menenangkan otot leher dan bahu yang kaku dan sakit. Lakukan juga senaman regangan untuk merehatkan otot bahu dan leher. Di samping itu, anda boleh menggunakan bantuan bantal menyusu untuk menampung berat bayi semasa menyusu.

7. Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Ubat-ubatan tertentu yang diambil oleh ibu menyusu boleh menyebabkan sakit kepala sebagai kesan sampingan. Ini boleh berlaku sekiranya ubat diambil dalam dos yang lebih tinggi. Contohnya, dos vitamin B6 yang tinggi boleh mencetuskan sakit kepala atau nyeri payudara pada beberapa ibu yang menyusu.

Untuk mengelakkan keadaan ini, pastikan anda mengambil ubat mengikut jumlah yang disyorkan oleh doktor anda. Di samping itu, jika anda merasakan ubat-ubatan tertentu mempunyai kesan sampingan yang tidak selesa, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan preskripsi baru dengan kesan sampingan yang lebih ringan.

8. Pendedahan kepada alat

Ibu yang menyusu yang menggunakan komputer, televisyen, atau telefon bimbit untuk jangka masa yang panjang lebih cenderung mengalami sakit kepala semasa menyusu. Sebabnya, kebiasaan ini dapat menjadikan saraf optik lebih tegang.

Cuba elakkan pendedahan kepada alat untuk seketika. Sekiranya pekerjaan anda menghendaki anda menggunakan alat, cubalah menjaga mata anda untuk berehat sebentar dan makan makanan yang sihat secara berkala.

9. Sinusitis dan alahan

Jangkitan dan alergi sinus juga boleh menyebabkan sakit kepala semasa menyusu. Keamatannya dapat meningkat apabila ibu yang menyusui mengalami kekurangan cecair di dalam badan.

Diet yang sihat secara berkala dan memenuhi pengambilan cecair adalah suatu keharusan untuk menjadikan keadaan ibu yang menyusu menjadi lebih baik. Namun, sekiranya jangkitan semakin teruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Penyusuan susu ibu bukanlah aktiviti yang mudah bagi Ibu. Sakit kepala boleh menjadikan detik ini lebih berat. Oleh itu, pastikan untuk selalu mendapat nutrisi yang sihat, menjaga badan agar sentiasa terhidrasi, dan berehat secukupnya untuk mengelakkan sakit kepala semasa menyusu. (AS)

Baca juga: Ibu, Elakkan 5 Kesalahan Ini Semasa Menyusu!

Masalah Penyusuan Ibu di Ibu Baru | Saya sihat

Rujukan

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Sakit Kepala Semasa Menyusu: Adakah Itu Biasa?".