Masa terbaik untuk memeriksa gula darah - Guesehat

Ujian gula darah adalah bahagian penting dalam rawatan diabetes. Sekiranya anda, pasangan anda atau orang terdekat anda menghidap diabetes, menjalani ujian gula darah (glukosa darah) secara berkala boleh menjadi alat penting dalam mengurus, merancang terapi, dan mencegah komplikasi diabetes. Pesakit kencing manis dapat menguji gula darah mereka sendiri di rumah dengan pelbagai model dan kaedah glukometer dan hanya memerlukan sedikit darah.

Sebenarnya bilakah masa terbaik untuk mengukur gula dalam darah? Semasa pertama kali didiagnosis menghidap diabetes, doktor akan menerangkan seberapa kerap Diabestfriend harus memeriksa kadar gula darah dalam sehari. Secara umum, seberapa kerap menguji gula darah anda bergantung pada jenis diabetes yang anda ada dan rawatan apa yang anda pilih.

Baca juga: Periksa Gula Darah Lebih Mudah dengan Aplikasi Ini

Dipetik dari MayoklinikBerikut adalah panduan untuk memeriksa gula darah bagi penghidap diabetes jenis 1 dan jenis 2:

Diabetes jenis 1

Doktor anda akan mengesyorkan menguji gula darah anda empat hingga 10 kali sehari. Masa terbaik untuk melakukan ujian gula darah adalah sebelum dan sesudah makan, sebelum dan selepas snek, sebelum dan selepas bersenam, sebelum tidur, dan kadang-kadang pada waktu malam. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 mungkin perlu memeriksa kadar gula darah mereka lebih kerap jika mereka sakit, ketika ada perubahan dalam corak aktiviti harian mereka, atau hendak memulakan ubat baru.

Diabetes jenis 2

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 yang menggunakan insulin disyorkan agar gula darah mereka diuji beberapa kali sehari, bergantung pada jenis dan jumlah insulin yang digunakan. Ujian gula darah biasanya disyorkan sebelum makan dan pada waktu tidur jika Diabestfriend mengambil beberapa suntikan sehari.

Tetapi pesakit diabetes yang menggunakan insulin yang bertindak panjang, sudah cukup untuk melakukan ujian gula darah dua kali sehari, sebelum sarapan dan makan malam. Orang dengan diabetes jenis 2 yang mengambil ubat bukan insulin, atau hanya diet dan bersenam, mungkin tidak perlu menguji gula darah mereka setiap hari.

Baca juga: Kesalahan ini Boleh Mempengaruhi Ketepatan Ujian Gula Darah

Doktor atau pendidik diabetes anda juga dapat memutuskan kapan seseorang yang menghidap diabetes harus memeriksa gula darah mereka, berdasarkan sejarah perubatan, umur dan tahap aktiviti mereka, dan faktor lain. Ini adalah beberapa cadangan khusus untuk melakukan ujian gula darah:

- Sebelum makan

- 1 atau 2 jam selepas makan

- Sebelum snek sebelum tidur

- Pada tengah malam

- Sebelum melakukan aktiviti fizikal, untuk mengetahui sama ada anda berisiko mengalami hipoglikemia

- Semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal

- Sekiranya pesakit kencing manis merasakan gula darah mungkin terlalu tinggi, terlalu rendah atau terlalu rendah

- Semasa anda sakit atau dalam keadaan tertekan

Baca juga: Adakah Sasaran Gula Darah Anda Betul?

Kepentingan Memeriksa Gula Darah Selepas Makan

Sebilangan besar makanan yang kita makan dicerna dan segera meningkatkan kadar gula darah hanya dalam satu hingga dua jam. Pemantauan glukosa darah selepas makan adalah penting kerana dapat membantu pesakit melihat bagaimana tubuh bertindak balas terhadap karbohidrat dalam makanan tertentu. Menguruskan glukosa darah selepas makan dapat membantu mengurangkan risiko pelbagai masalah kesihatan, terutama jantung dan saluran darah.

Masa terbaik untuk memeriksa gula darah selepas makan adalah satu hingga dua jam selepas mula makan. Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan sasaran gula darah dua jam selepas makan berada di bawah 180 mg / dl. Tetapi Persatuan Endokrinologi Klinikal Amerika mengesyorkan sasaran yang lebih rendah, di bawah 140 mg / dl dua jam selepas makan.

Tanya doktor anda mengenai sasaran gula darah anda, dan lakukan ujian gula darah secara berkala. Jangan malas kerana memeriksa gula darah sangat penting dalam menguruskan diabetes seumur hidup. (AY)

Baca juga: 7 Sebab Paling Umum Mengapa Gula Darah Sukar Turunkan