Perubatan Herba untuk Perut - Saya Sihat

Beberapa waktu yang lalu, beberapa ubat ranitidin ditarik oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (Badan POM) kerana mengandungi NDMA yang disyaki mencetuskan barah. Jangan risau, Gang Sihat boleh menggunakan ubat herba untuk perut sebagai alternatif.

Bagi Geng Sihat yang mempunyai masalah perut, sebenarnya, selain daripada ubat kimia yang telah disyorkan, ada ubat herba untuk perut yang sepenuhnya terbuat dari bahan semula jadi. Ubat herba untuk perut ini dapat digunakan sebagai alternatif ketika mengalami gangguan pencernaan.

Salah satu ubat herba untuk perut yang dimaksudkan adalah oleh Dexa Laboratories of Biomolecular Sciences (DLBS), Redacid. Masalah gastrik apa yang dapat diatasi dengan ubat herba ini?

Baca juga: BPOM Ditarik Ranitidine, Bagaimana Memilih Ubat Perut yang Selamat?

Perubatan Herba untuk Perut

Redacid (DLBS2411) adalah ubat herba yang telah dikembangkan oleh Dexa Group melalui DLBS untuk merawat masalah gastrik. Redacid dibuat dari bahan semula jadi yang diambil dari kekayaan semula jadi Indonesia.

"Redacid dibuat dari pecahan bioaktif dari Cinnamomum burmannii, atau dalam bahasa Indonesia adalah kayu manis. Kami menggunakan bahan asli Indonesia, "kata Pengarah DLBS Dr. Raymond Tjandrawinata, ketika ditemui di gerai Dexa Group di Trade Expo Indonesia 2019 di ICE BSD, Tangerang, Banten, Khamis (17/10).

Redacid dibuat menggunakan teknologi TCEBS (Sistem Bioassay Ekspresi Kimia Tandemuntuk menghasilkan pecahan bioaktif kayu manis (Cinnamomum burmannii) yang lebih bersih daripada ekstrak biasa.

Redacid berfungsi secara langsung untuk menghalang aktiviti pam proton yang berfungsi menghasilkan asid perut. Selain mengurangkan penghasilan asid perut, Redacid juga berpotensi sebagai antioksidan. Fungsi antioksidan adalah untuk mengurangkan jumlah radikal bebas, di mana radikal bebas ini juga berperanan dalam proses bisul atau bisul di perut.

Baca juga: Ulser, Bolehkah Anda Selalu Mengandalkan Dadah Awam?

Ubat Herba Bukan Herba

Dr. Raymond, menjelaskan, ubat herba dapat menggantikan ubat kimia. Sudah tentu, ubat-ubatan herba ini telah melalui penyelidikan ke serangkaian ujian untuk dapat menandingi kemampuan ubat-ubatan kimia, seperti ranitidine.

"Perubatan herba tidak bermaksud ubat herba. Ubat yang telah kita kembangkan telah melalui ujian klinikal sehingga dapat menggantikan ranitidine," kata Dr Raymond.

Pemerintah melalui Badan POM juga mendorong pengembangan ubat-ubatan herba, bahkan fitok farmasi. Badan POM telah menubuhkan Pasukan Petugas (Satgas) untuk Percepatan Pembangunan dan Peningkatan Perubatan Herba dan Fitofarmaseutikal berdasarkan Keputusan Menteri Penyelaras Pembangunan Manusia dan Budaya Nomor 22 tahun 2019 yang disahkan pada 13 September 2019.

Perkembangan ubat-ubatan herba dapat mengurangi ketergantungan pada import bahan mentah ubat kerana mereka menggunakan kekayaan semula jadi Indonesia. Perubatan herba terdiri daripada tiga kumpulan, iaitu ubat herba, ubat herba standard (OHT), dan fitofarmaka.

"Kami mempunyai sekitar 3.000 tanaman ubat tetapi hanya 23 produk yang termasuk dalam kategori melalui ujian klinikal yang berkhasiat dalam rawatan, dari 23 phytopharmaca, 13 produk dihasilkan oleh PT Dexa Medica," kata Ketua BPOM Ir. Penny K. Lukito, MCP di acara kesyukuran. 50 tahun Dexa Medica di Palembang, Sumatera Selatan, Jumaat (27/9).

Baca juga: Berhati-hati, Keluhan di Perut Tidak Selalu Sakit Perut

Kumpulan Dexa melalui PT Dexa Medica dianugerahkan 'Anugerah Institusi Penyelidikan dan Pembangunan Industri Inovatif (IIRDI) 2018' dari Kementerian Penyelidikan, Teknologi dan Pendidikan Tinggi pada tahun 2018 berkat pengembangan penyelidikan perubatan moden Indonesia (OMAI).

Kerajaan menilai bahawa Dexa Medica sering melakukan penyelidikan dan pengembangan dengan memanfaatkan hasil R&D dari pelbagai universiti negeri. Dari aktiviti R&D ini, produk inovatif dihasilkan.

Sebelumnya, POM juga mengesyorkan ubat pengganti untuk Ranitidine. Ubat ini termasuk Aluminium hidroksida, Magnesium hidroksida, dan Simethicone untuk kelas antasid; lanzoprazole, omeprazole, dan pantoprazole untuk kelas perencat pam proton; kepada ubat lain dalam persediaan suntikan.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan yang dibuat dari bahan kimia di atas, Redacid boleh menjadi alternatif lain, yang berasal dari ramuan jika pesakit ingin menggantikan Ranitidine dengan ubat-ubatan yang dibuat dari bahan semula jadi.

Redacid mudah didapati di farmasi terdekat di rumah anda atau di GoApotik farmasi dalam talian yang dipercayai. Selain laman web rasmi, GoApotik juga dapat diakses melalui kedai rasmi di Tokopedia, Shopee dan juga Bukalapak.

Baca juga: Petua Diet untuk Pesakit Ulser